Home » Sănătate » Fructe și legume care conțin vitamina D. Care sunt cele mai bune surse

Fructe și legume care conțin vitamina D. Care sunt cele mai bune surse

Violeta Badea / 11.03.2021, 12:47
Fructe și legume care conțin vitamina D. Care sunt cele mai bune surse

Fructe și legume care conțin vitamina D. Care sunt cele mai bune surse. Vitamina D este importantă pentru funcționarea normală a organismului nostru. Aceasta este produsă în mod natural atunci când ne expunem la soare sau o regăsim în anumite alimente. În acest articol veți afla care sunt fructele și legumele care conțin acest nutrient atât de important pentru sănătatea umană.

Fructe și legume care conțin vitamina D

Vitamina D fructe si legume
Fructe si legume cu un continut ridicat de vitamina D

Odată cu venirea anotimpului de iarnă, expunerea la soare nu a mai reprezentat o metodă de a ne procura vitamina D, astfel încât alimentele pe care le consumăm capătă o importanță majoră. Aceasta este vitală pentru organismul nostru, deoarece are rolul de a ajuta la asimiliarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și de a le încorpora în oase și în dinți. Astfel, putem obține o mineralizare osoasă eficientă.

De asemenea, vitamina D asigură sănătatea mușchilor și poate apăra organismul de afecțiuni precum cele respiratorii, secreţii nazale şi ajută la îmbunătățirea imunității. Așadar, acest nutrient poate face minuni pentru organism. Astfel, este important să ne introducem în alimentație fructele și legumele care o au în conținut. Iată care sunt acestea:

  • Portocale
  • Ciuperci
  • Cerealele
  • Ovăz
  • Sfeclă
  • Broccoli
  • Busuioc
  • Morcov

Care sunt cele mai bune surse

Alte alimente bogate în vitamina D sunt următoarele

  • Somon
  • Pește-spadă
  • Ton
  • Ulei de ficat de cod
  • Păstrăv
  • Ficat de vită
  • Gălbenuș de ou
  • Lactate

În ghidul pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți, publicat de Ministerul Sănătății, este specificat rolul esențial pe care îl are această vitamină în organism nostru:

„Vitamina D activă promovează absorbția calciului din intestin și menține concentrații serice adecvate de calciu și fosfat pentru a permite mineralizarea normală a osului și pentru a preveni tetanica hipocalcemică. Este, de asemenea, necesar pentru creșterea și remodelarea oaselor.”, se arată în ghid.

Așadar, în absența acestui nutrient apar deformări osoase cu alterarea creșterii și dezvoltării scheletale la copii sau scăderea gradului de mineralizare osoasă cu dureri și fragilitatea acestora la adulți. În ghid se mai menționează faptul că lipsa din organism a vitaminei D duce la hiperparatiroidism secundar cu creșterea rezorbției osoase care contribuie la osteoporoză.

Vitamina D este recomandată de nutriționiști

Vitamina D este foarte importantă pentru funcționarea optimă a organismului și are capacitatea de a combate numeroase afecțiuni. Nutriționistul Florin Ioan Bălănică vine cu câteva recomandări în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?!”.

Specialistul a vorbit despre eficacitatea acestui nutrient și ne sfătuiește să introduce în alimentație cât mai multe alimente bogate în vitamina D. Nutriționistul ne dă și câteva variante cum ar fi: grăsimile vegetale, avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte.

“Recomand introducerea alimentelor bogate în vitamina D pentru o stare optimă de sănătate. Vitamina D este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului osteoarticular şi este implicată în multiple procese metabolice. Aceasta este indispensabilă pentru absorbţia calciului în organism. Carenţa poate sta la baza unor forme severe de dezechilibru fosofocalcic, cu manifestări musculoscheletale importante”, a precizat Florin Ioan Bălănică, citat de csid.ro.