Home » Life & Style » Cât timp se păstrează lumânarea din Noaptea de Înviere, când se aprinde și cum ne ajută. Are puteri nebănuite

Cât timp se păstrează lumânarea din Noaptea de Înviere, când se aprinde și cum ne ajută. Are puteri nebănuite

Manolică Anca / 23.04.2022, 14:22
Cât timp se păstrează lumânarea din Noaptea de Înviere, când se aprinde și cum ne ajută. Are puteri nebănuite

În fiecare an, credincioșii se bucură de Lumina Sfântă din Noaptea de Înviere. Ei vin la biserică, iau parte la Sfânta Liturghie, se roagă, cântă „Hristos a înviat” și se întorc spre case cu bucurie în suflete, dar și cu Lumina Sfântă. Iată ce ar trebui să faci cu lumânarea. De ce se păstrează în casă și când poate fi reaprinsă.

Ce e bine să faci cu lumânarea din Noaptea de Înviere

Cu toții primim Lumina Sfântă de la Ierusalim în noaptea de Înviere. Aceasta este un dar de preț pentru orice creștin, simbolul renașterii, al biruinței vieții în fața morții, Lumânarea de la Înviere care ne aduce lumina în case este un miracol pentru suflet și are puteri tămăduitoare, după cum spun vorbele din străbuni.

În fiecare an, credincioșii iau parte la Sfânta Liturghie și pleacă acasă cu lumânarea aprinsă. Există o superstiție potrivit căreia, dacă lumânarea de la slujba Învierii rămâne aprinsă tot drumul până acasă, dorinţele purtătorului ei se vor îndeplini. Dar hai să vedem ce se face mai exact cu această lumânare.

Cât timp se păstrează lumânarea de la Înviere

Cu toții am auzit până acum multe practici superstițioase legate de această lumânare. Cu toate acestea, ea nu ar trebui stinsă de pragul casei sau de grindă, nici nu ar trebui afumate cu ea vitele din gospodării și nici aruncată. Potrivit preoților, lumânarea din Noaptea de Înviere ar trebui să fie arsă câte un pic în toată Săptămâna Luminată.

Lumânarea din Noaptea de Înviere
Lumânarea din Noaptea de Înviere

De asemenea, Lumina Sfântă este considerată un adevărat miracol și are rolul de a te lumina și de a alunga toate energiile negative din locuință. Totodată, ea poate fi aprinsă atunci când se abat necazul asupra familiei, când un membru este bolnav sau în cazul unor dezastre naturale, fiind așezată în fața unei icoane.

„Această lumânare reprezintă lespedea care se aprinde la mormânt. Trebuie păstrată cu sfinţenie tot timpul anului şi aprinsă ori de câte ori este nevoie. Lumina de la Înviere este lumina care coboară de la Dumnezeu şi aduce iertare, împăcare şi răscumpărare.

Credincioşii o pot aprinde când au momente grele, când sunt bolnavi, au o urgie, se lovesc sau ca semn de mulţumire. Trebuie să aprindă lumânarea şi să se roage din suflet”, spune părintele Roman Pintea, potrivit adevarul.ro.

În cazul în care nu o poți lua acasă, lumânarea poate fi lăsată în locul special amenajat aprinderii lumânărilor de la biserică ori la căpătâiul celor dragi, trecuți în neființă

Lumina Sfântă din Noaptea de Înviere este considerată un adevărat miracol, având în vedere modul în care se aprinde în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie din Sâmbăta Mare. Se spune că în primele minute de la aprindere, flacăra nu arde pe nimeni.