Home » Când, unde, cum » Ce e bine să faci cu lumânarea din Noaptea de Înviere. Se spune că are puteri miraculoase

Ce e bine să faci cu lumânarea din Noaptea de Înviere. Se spune că are puteri miraculoase

Violeta Badea / 04.05.2021, 10:10
Ce e bine să faci cu lumânarea din Noaptea de Înviere. Se spune că are puteri miraculoase

Ce e bine să faci cu lumânarea din Noaptea de Înviere. Se spune că are puteri miraculoase. În fiecare an, credincioșii se bucură de Lumina Sfântă din noaptea de Înviere. Aceștia vin la biserică, participă la slujbă, se roagă, cântă „Hristos a înviat” și se întorc spre case cu bucurie în suflete, dar și cu Lumânarea Sfântă. După ce au ajuns acasă, mulți o aruncă sau o sting de pragul casei. Ce se face, de fapt, cu lumânarea din Noaptea de Înviere.

Ce e bine să faci cu lumânarea din Noaptea de Înviere

Lumânarea din Noaptea de Înviere reprezintă simbolul renașterii, al biruinţei vieţii asupra morţii. De asemenea, arată că noi avem legătură cu Mântuitorul Iisus Hristos. Credincioșii vin, an de an, la biserică pentru a participa la slujbă și pleacă cu lumânarea aprinsă acasă. Întrebarea care se naște acum este ce facem mai departe.

Deși am auzit de multe ori de tot felul de practici superstiţioase, aceasta nu se stinge de pragul casei sau de grindă, nici nu se afumă cu ea vitele din gospodării, nici nu se ghiceşte cu ea, dar nici nu se aruncă. Preoții spun că Lumânarea din Noaptea de Înviere trebuie să fie arsă câte un pic în toată săptămâna luminată.

Dacă timpul sau spaţiul nu-ți permit acest lucru, lumânarea poate fi aprinsă la locul special amenjat aprinderii de lumânări de la biserică ori la mormintele celor dragi. De asemenea, aceasta se aprinde atunci când treci prin momente grele, prin necazuri sau când este vreme rea.

Ce e bine sa faci cu lumanarea din noaptea de Inviere
Ce e bine sa faci cu lumanarea din noaptea de Inviere

Se spune că are puteri miraculoase

Lumina Sfântă din Noaptea de Înviere este considerată un adevărat miracol ce se întâmplă în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Deasupra Sfântului Mormânt se poate observa cu ochiul liber cum se aprinde un foc care se coboară din cer  și care se manifestă diferit în fiecare an.

Flacăra pleacă cu avionul direct de la Iersualim spre țările cu comunități creștin-ortodoxe. Ulterior, fiecare patriarhie națională se ocupă cu distribuirea mai departe către biserici, pentru ca la miezul nopții aceasta să fie împărțită credincioșilor. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujba de Înviere, creştinii cântă împreună cu preoţii „Hristos a Înviat!”. Slujba se încheie dimineaţa, dar cei mai mulţi dintre creştini pleacă după ce au luat Lumina Sfântă.

„Această lumânare reprezintă lespedea care se aprinde la mormânt. Trebuie păstrată cu sfinţenie tot timpul anului şi aprinsă ori de câte ori este nevoie. Lumina de la Înviere este lumina care coboară de la Dumnezeu şi aduce iertare, împăcare şi răscumpărare. Credincioşii o pot aprinde când au momente grele, când sunt bolnavi, au o urgie, se lovesc sau ca semn de mulţumire. Trebuie să aprindă lumânarea şi să se roage din suflet”, a precizat părintele Roman Pintea, citat de adevarul.ro.

Lumina Sfântă reprezintă pentru mulți cea mai veche minune anuală atestată din lumea creștină. Aceasta a fost documentată consecvent din anul 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice. Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d.Hr., apariția sfintei lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr.