Home » Cum să faci orice » Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiții și obiceiuri de Paște

Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiții și obiceiuri de Paște

Violeta Badea / 01.05.2021, 16:11
Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiții și obiceiuri de Paște

Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere. Tradiții și obiceiuri de Paște. Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare creștină și reprezintă un prilej de bucurie pentru toți credincioșii. Ca orice zi importantă, Paștele este marcat de o serie de tradiții și obiceiuri. În acest material veți afla care sunt acestea.

Ce este bine să faci în Noaptea de Înviere

În noaptea de sâmbătă spre duminică, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a primi lumina Mântuitorului și anafura. Mai întâi de toate, oamenii își pregătesc lumânările cu care se vor îndrepta spre biserică. După ce se termină slujba, aceștia vor lua Lumina Sfântă adusă de preot de pe masa Sfântului Altar.

O altă tradiție spune că lumânările trebuie să rămână aprinse până în interiorul casei. Lumina Sfântă este considerată un adevărat miracol și are rolul de a te lumina pe tine și de a alunga toate energiile negative din locuința ta. De asemenea, lumânarea este considerată biruinţa vieţii asupra morţii şi a binelui asupra răului. Lumânarea trebuie lăsată într-un colț al casei până se stinge, iar apoi trebuie păstrată pentru a fi aprinsă la necazuri.

În popor se spune că lumânarea se aprinde în cazul unor dezastre naturale și neapărat trebuie așezată în fațaunei icoane. În unele regiuni din țara noastră, credincioșii merg la biserică cu apă sfințită. Ulterior, aceasta se păstrează în casă pentru noroc. Se spune că apa sfințită de la Paște vindecă boli și îndepărtează spiritele rele.

Traditii si obiceiuri de Paste
Traditii si obiceiuri de Paste

Tradiții și obiceiuri de Paște

În plus, Sâmbătă seara, înainte de slujba de Înviere, gospodinele trebuie să pregătească un coș cu bunătăți pentru a fi dus la biserică, apoi sfințit de preot. Acesta trebuie să conțină următoarele preparate tradiționale: ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin, dar și un ştergar nou și o lumânare albă aprinsă,

Se spune că, dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc pe tot parcursul anului. De asemenea, în popor se spune că, dacă te împiedici în timp ce mergi către slujba de Înviere, vei avea un an greu și plin de încercări.

O altă tradiție legată de noaptea de Înviere spune că persoanele care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ţi l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viaţa de apoi. Dacă descoperi un ou cu două gălbenuşuri e semn de căsătorie. În unele zone, oul este oferit în dar, deoarece este considerat un simbol al echilibrului şi al renaşterii naturii.

Se mai spune că în noaptea de Înviere nu este bine sa ai conflicte. Acest miracol trebuie primit cu bucurie în suflet și cu mult optimism. În cazul în care te-ai certat cu cineva este bine să ajungi la pace, că să nu te prindă Învierea Domnului supărat. De asemenea, cei care blesteamă sau înjură vor fi lipsiți de noroc la orice pas.