Adesea ne trezim speriați din vis chiar în toiul nopții. Încercând să înțelegem uneori visele ciudate căutăm informații pe internet despre ceea ce am visat, începem să ne documentăm, doar ca să găsim o explicație. Mari psihologi, doctori și oameni de știință au încercat să explice semnificația viselor noastre. Ce reprezintă ele de fapt?
În Egiptul Antic, visele erau înregistrate în hieroglife, în timp ce astăzi poporul Senoi din Malaezia folosește împărtășirea colectivă a viselor ca o modalitate de a-și confrunta anxietatea, îndemnându-se unii pe alții să aducă un suvenir din lumea lor viselor împărtășite: un fragment dintr-un cântec sau un poem.
În tradițiile maori și aborigene australiene, visele sunt înțelese ca un mijloc de transmitere a mesajelor. Chantal din Mexic și Kichwa din Ecuador folosesc plante medicinale, alături de împărtășirea viselor, ca un exercițiu de legătură cu comunitatea. Practicile islamice de împărtășire a viselor provin din scrierile interpretării de vise din secolul al VIII-lea, Ibn Sirin, pentru care visele oamenilor sfinți erau o fereastră către evlavia religioasă a visătorilor, scrie The Guardian.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Practicile de interpretare a viselor au fost abordate de Occidentul rațional parțial din cauza marginalizării interpretării viselor în tradițiile creștine, dar și din cauza lui Sigmund Freud.
Antonio Zadra, profesor de psihologie la Universitatea din Montreal și coautor al cărții „When Brains Dream: Exploring the Science and Mystery of Sleep” (2021), consideră că această interpretare a viselor și orice mesaj pe care l-ar putea transmite, poate fi urmărit. Noua tendință este și o reacție a secolului XX la adresa psihanalizei freudiene.
„Pentru Freud, visele ne-au trădat dorințele și impulsurile sexuale inacceptabile din punct de vedere social încă din copilărie. În respingerea lui Freud, societatea a respins și ideea de a acorda multă atenție viselor noastre și conținutului lor”, a declarat Antonio Zadra.
Punctul culminant pentru mulți pasionați de vise a fost atins în anii 1970, când psihiatrii de la Harvard, John Allan Hobson și Robert McCarley au propus ipoteza activării-sintezei. Rapid influentă, această ipoteză a susținut că visele sunt încercarea creierului de a da sens activității aleatorii a neuronilor care activează trunchiul cerebral în timpul somnului REM.
Acest lucru a condus la percepția comună că visele sunt lipsite de sens din punct de vedere științific și psihologic, așa cum explică DeBord.
„A fost ideea că visele sunt doar aceste răspunsuri aleatorii la activitatea electrică sau, că să spunem așa, minciunile creierului”, spune DeBord.
Dar interesul psihanalitic pentru împărtășirea viselor pentru a analiza subconștientul, inițiat de Freud, a fost continuat de psihiatrul elvețian Carl Jung. Pentru Jung, rolul viselor era de a conduce către un „dialog între ego și sine”.
Interpretarea Viselor este o carte din 1899 a lui Sigmund Freud , fondatorul psihanalizei, în care autorul își prezintă teoria inconștientului cu privire la interpretarea viselor și discută despre ceea ce va deveni mai târziu teoria.
Visul ne însoțește în toate momentele vieții noastre. Visam nu numai noaptea, ci și ziua, cu ochii deschiși. De obicei, nu punem mare preț pe visele noastre, pentru că le considerăm plăsmuiri lipsite de realism. Prin Interpretarea Viselor, una dintre cărțile mari ale secolului XX, Freud ne reînvață să apreciem visele. În calitate de „cale regală de acces la inconștient”, visul ne conduce în profunzimile sufletului nostru, dezvăluindu-ne dorințele cele mai ascunse.
Dar nu numai atât. Interpretarea viselor oferă instrumentele pentru a descifra orice produs cultural la care participa inconștientul, de la literatură și artă la religie și morală.
Visele, în viziunea lui Freud, sunt formate ca rezultat a două procese mentale. Primul proces implică forțe inconștiente care construiesc o dorință ce este exprimată de vis, iar al doilea este procesul de cenzură care distorsionează forțat exprimarea dorinței. În opinia lui Freud, toate visele sunt forme de „împlinire a dorințelor”.
„Prezumția mea că visele pot fi interpretate deodată mă pune în opoziție cu teoria dominantă a viselor și, de fapt, cu fiecare teorie a viselor…”
Freud a avansat ideea că un analist poate face diferența între conținutul manifest și conținutul latent al unui vis. Conținutul manifest se referă la narațiunea amintită care se joacă în visul însuși. Conținutul latent se referă la sensul de bază al visului. În timpul somnului, inconștientul se condensează, se deplasează și formează reprezentări ale conținutului visului, al cărui conținut latent este adesea de nerecunoscut pentru individ la trezire.