Home » Când, unde, cum » Povestea mai puțin știută dintre Freud și sora soției sale. Ce s-a ales de copilul lor

Povestea mai puțin știută dintre Freud și sora soției sale. Ce s-a ales de copilul lor

Manolică Anca / 22.06.2021, 14:43
Povestea mai puțin știută dintre Freud și sora soției sale. Ce s-a ales de copilul lor

Povestea mai puțin știută dintre Freud și sora soției sale. Unul dintre cei mai faimoși medici psihiatri din istorie, psihanalist și fin observator al sexului frumos, Freud a fost mereu înconjurat de femei, fie că-i erau surori, fie rude, fie paciente. Nu de puține ori s-a spus că, în spatele uşilor cabinetului său, era adesea misogin şi ignorant al felului de-a fi feminin, și încălca orice cod etic în timpul şedinţelor lui de terapie.

Povestea mai puțin știută dintre Freud și sora soției sale

Sigmund Freud este considerat părintele psihanalizei, pe care se fundamentează psihoterapia modernă. Poate fi numit chiar cel mai influent legislator intelectual din epoca sa. Creația sa de psihanaliză a fost simultan o teorie a psihicului uman, o terapie pentru ameliorarea bolilor sale și o optică pentru interpretarea culturii și a societății.

Sexualitatea este privită, în teoriile sale, drept cauza mai multor dezechilibre psihice şi emoţionale. În ciuda numeroaselor critici, a încercărilor de respingere și a calificărilor operei lui Freud, vraja sa a rămas puternică, chiar și după moarte, și în multe alte domenii, departe de psihologie.

Cum nici pe vremea lui Freud nu lipseau intrigile sociale, acesta a fost acuzat că avea o relaţie extraconjugală cu sora soţiei sale. Și după cum bine se știe, viaţa lui Sigmund Freud a gravitat, cu precădere, în jurul femeilor, fie că-i erau surori, fie rude, fie paciente.

Relația a fost dezvăluită chiar de colegul său de breaslă, Carl Jung

La început, el a renunțat la cariera lui ştiinţifică falimentară şi a devenit doctor, pentru a putea să își susțină financiar soția sa, Martha, şi pe cei şase copii ai lor. Familia nu a fost un impediment nici atunci când a venit de a avea o amantă. El a avut o aventură cu o persoană surprinzător de apropiată soţiei sale, chiar sora acesteia.

Sigmund Freud și soția lui, Marta
Sigmund Freud și soția lui, Martha

Cumnata lui, Minna Bernays, sora mai mică a doamnei Freud, Minna Bernays, s-a mutat în casa Marthei şi a lui Sigmund la începutul anilor 1890, după moartea logodnicului ei. La acea vreme, Freud şi Carl Jung, un alt nume mare din psihologie, aveau o relaţie complicată, neînţelegându-se prea bine. Acest lucru l-a împins, cel mai probabil,  pe psihiatrul elveţian să dezvăluie că cei doi cumnaţi au avut o relaţie intimă.

Sau poate chiar așa a și fost. Jung a susţinut că Minna a fost cea care i-a dezvăluit adevărul despre aventura cu Sigmund. Mai mult de atât, unii sunt de părere că cei doi amanţi au fost pe punctul de a deveni părinți. În urma contactelor sexuale dintre cei noi, Minna a rămas însărcinată, însă nu a adus niciodată pe lume copilul din flori al lui Freud, ci a apelat, în secret, la întreruperea de sarcină.

Dar cât este adevăr și cât minciună de aici? În anul 2006, se pare că a ieşit la iveală dovada aventurii dintre cei doi, după ce a fost descoperit un registru al unui hotel din Elveţia. Actul, care data din anul 1898, arăta că Freud şi Minna s-au cazat la acel hotel împreună, ca soţ şi soţie.