Home » Life & Style » Ce e bine să plantezi lângă roșii. Sfaturi și idei utile pentru o grădină bogată

Ce e bine să plantezi lângă roșii. Sfaturi și idei utile pentru o grădină bogată

Voicu Costin / 23.03.2022, 11:13
Ce e bine să plantezi lângă roșii. Sfaturi și idei utile pentru o grădină bogată

Oamenii care dispun de o curte aleg să planteze flori, dar și pomi fructiferi. Dacă doriți să plantați însă și legume, ei bine, lucrurile sunt puțin mai diferite. Este foarte important să știm în ce condiții putem crește legumele, ce culturi merg plantate înainte sau după cultura actuală astfel încât să te poți bucura de recolte bogate și de o grădină frumoasă. Ce este bine să plantezi lângă roșii?

Culturile de roșii și vecinii lor

Pentru a avea o cultură bogată și reuşită, este bine de știut că pentru roșii se aleg locuri luminoase. Dacă alegeți să le plantați în solar, este recomandat să fie cât mai aproape de ieșire, astfel încât să existe posibilitatea de aerisire.

Este important să cunoașteți premergătorii (culturile cultivate anterior), dacă vreți să vă bucurați de o recoltă frumoasă. Roșiile pot fi cultivate după: fasole, mazăre, ceapă, usturoi, conopidă. Nu este recomandată cultivarea după vinete și cartofi.

Este foarte important să știți care vecini sunt mai convenabili pentru roșii, astfel încât toate plantele să se simtă bine și să vă bucurați apoi de recolte bogate. Mai ales atunci când doriți ca pe o parcelă să creșteți diverse legume.

Care sunt avantajele alegerii cu grijă a vecinilor

Alegând cu grijă vecinii, avem următoarele avantaje:

  • Creșterea productivității parcelei.
  • Plantele se pot proteja de boli și dăunători unele pe altele.
  • Gustul fructelor se îmbunătățește, dar și aroma.

Cum plantăm corect culturile de legume

Reguli pentru plantarea apropiată a legumelor:

Nu selectați plante din aceeași familie botanică, deoarece pot avea aceiași dăunători și boli.

  • Nu plantați legume ce s-ar putea umbri unele pe altele sau le-ar reduce altor plante nutriția și accesul la lumină.
  • Nu selectați plante în apropiere de specii cu cerințe diferite de umiditate și temperatură.
  • Respectați rotația culturilor.

Ce e bine să plantezi lângă roșii

Roșiile cresc bine în vecinătate cu: ridichea, măcrișul, muștarul, țelina, usturoiul, ceapa, arpagicul, morcovul, mazărea, fasolea, spanacul, sparanghelul, pătrunjelul. Ele pot fi plantate și lângă: salvie, mentă, cimbru, melisă, busuioc, urzică, crăițe, gălbenele.

Ardeiul și roșiile pot crește împreună, dacă sunt bine protejate de boli și dăunători. Busuiocul plantat lângă roșii este excelent, deoarece le protejează de dăunători. Experții mai susțin că gustul și aroma roșiilor se îmbunătățesc dacă au în vecinătate busuioc.

Gălbenelele, crăițele și menta plantate lângă tomate sunt eficiente în combaterea unor dăunători. Spre exemplu, pătrunjelul atrage viespi prădători ce combat unii dăunători la roșii. Plantați în solar, dar și în câmp deschis, pepenii verzi și galbeni se înțeleg bine cu roșiile. Este recomandat să plantați salată verde, ridichi, ceapă, spanac în solar, în apropierea roșiilor.

Pentru a face față nematozilor, sparanghelul este indicat să fie plantat în apropiere de roșii, deoarece produce substanțe volatile respingătoare pentru dăunătorii lor. Fitoncidele de ceapă, arpagic și usturoi sunt utile în protecția culturilor din grădină.

Tot specialiștii spun că, dacă urzică crește lângă roșii, nu este nevoie să o înlăturați. Această crește calitatea sucului de roșii și fructele se păstrează mai mult.

Ce să nu plantezi lângă roșii

Dacă aveți un solar, nu e o idee bună plantarea în apropiere de roșii a castraveților. Experții spun că acest lucru nu trebuie făcut. Nu este indicat să creșteți dovlecei și roșii în același solar sau în câmp deschis în apropiere. Plantarea în comun va duce la o scădere a randamentului acestor legume.

Nici porumbul nu se plantează în apropierea roșiilor, din cauza dăunătorului viermelui porumbului.

Plantarea roșiilor în apropierea vinetelor nu e recomandată. Această este o vecinătate proastă, ce duce la o scădere a randamentului ambelor culturi. În plus, nu e recomandată nici plantarea roșiilor în apropierea cartofului, deoarece sunt susceptibile la aceleași boli.

Varza nu ar trebui să fie plantată lângă roșii. Au nevoie de cantități diferite de apă.

Feniculul secretă prin rădăcinile sale o substanță care inhibă creșterea tomatelor. Această afectează și alte legume, nu doar roșiile.