Home » Life & Style » Ce este Starlink, sistemul lui Elon Musk de internet prin satelit, și cum te poți abona

Ce este Starlink, sistemul lui Elon Musk de internet prin satelit, și cum te poți abona

Voicu Costin / 27.05.2022, 14:38
Ce este Starlink, sistemul lui Elon Musk de internet prin satelit, și cum te poți abona

Elon Musk e unul dintre miliardarii care vor să cucerească spațiul. Până acolo, însă, vrea să conecteze la internet toată lumea și o face cu ajutorul Starlink. Elon Musk e cunoscut drept șeful Tesla și cel care conduce SpaceX, dar şi actualul CEO al companiei Twitter. Planurile miliardarului nu înseamnă, însă, doar fabricarea de mașini electrice și organizarea de zboruri spațiale private. Ce este Starlink și cum te poți abona?

Ce este Starlink?

Un proiect ambițios, derulat deja de câțiva ani buni, care poartă semnătura excentricului miliardar se numește Starlink. E vorba de o rețea uriașă de sateliți pe care Musk i-a trimis să orbiteze în jurul Pământului pentru a oferi internet în fiecare colț al lumii. Strategia este ca în următoarele decenii, nu mai puțin de 42.000 de sateliți să orbiteze în jurul Terrei. Starlink, un proiect extrem de ambițios.

Musk susține că sateliții săi oferă internet de mare viteză pe toate zonele de pe continent. Fără cabluri, relee sau stâlpi de comunicații. Totul direct din satelit. Anul 2021 a început în forță. La începutul anului trecut, SpaceX a lansat pe orbită o altă rundă de sateliți Starlink, folosindu-se de racheta Falcon 9, fiind în spaţiu pentru a opta oară. E un record pentru o astfel de rachetă, care a aterizat și de această dată cu bine.

Numărul sateliților trimiși de Musk pe orbită depășise deja 1.000 la începutul lui 2021. Cu o lună în urmă, Musk trimitea pe orbită satelitul Turksat 5A, un satelit conceput să opereze timp de 15 ani, oferind acoperire pentru internet de bandă largă în Turcia, Orientul Mijlociu, Europa şi în anumite zone din Africa.

Ce viteze de internet oferă reţeaua Starlink a lui Elon Musk

În SUA, un abonament lunar la serviciul de internet Starlink costă 99 de dolari și se folosește un echipament special, care are un preț de 499 de dolari. Acesta este format dintr-o antenă Starlink și un router Wi-Fi. Serviciul de internet Starlink dispune de antene și echipamente de ultimă generaţie, care oferă viteze pentru descărcarea de date cuprinse între 150 și 500 Mbps și de 20 Mbps pentru upload.

Conform datelor oficiale, viteza medie a serviciilor de net ale Starlink este de aproximativ 90 Mbps. Cei care se înscriu şi primesc pachetul, vor primi o avertizare cu privire la anumite perioade în care conexiunea va pica, în funcţie de gradul de finalizare a constelației. Partea bună este că nu există limită de consum de date.

Cât costă să te abonezi la serviciul de internet Starlink în România?

Serviciul de internet furnizat de Starlink este oficial operațional și pe teritoriul României începând cu data de 7 aprilie 2022. Disponibilitatea acestui serviciu este una benefică pentru cetățenii români, deoarece aceștia vor avea acces la internet în cele mai izolate locuri din tară. Trebuie știut că prețurile oferite de această rețea de sateliți diferă de cele furnizate de actualii furnizorii de servicii fixe și mobile.

Clienții din România pot lansa comenzi pe pagina oficială Starlink, unde partea de kit-ul Starlink are un preț de 3.200 de lei, tariful de transport este de 410 lei, în timp ce abonamentul lunar costă 529 de lei. În prezent, după accesarea site-ul Starlink, vei afla că trebuie să achiți un avans în valoare de 99 de dolari pentru a-ți rezerva accesul la serviciul de internet. Înainte de a completa informațiile, website-ul te va informa când va fi serviciul de internet disponibil la adresa unde doreşti să fie instalat pachetul de internet de mare viteză.