Home » Life & Style » Ce înseamnă, de fapt, cuvântul japonez harakiri

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul japonez harakiri

Violeta Badea / 14.05.2021, 11:24
Ce înseamnă, de fapt, cuvântul japonez harakiri

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul japonez harakiri. Dincolo de aglomerația urbană, Japonia este o țară plină de obiceiuri și tradiții, iar unele dintre ritualuri continuă să fie valabile și astăzi. Probabil ați auzit de harakiri, un fenomen în viața și cultura japoneză. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu cu adevărat ce înseamnă, de fapt, acest termen.

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul japonez harakiri

Ce inseamna, de fapt, cuvantul japonez harakiri
Ce inseamna, de fapt, cuvantul japonez harakiri

Multă lume asociază Japonia cu samuraii sau gheișele. Însă, puțină lume știe amănunte despre tradiția lor. Se spune că primii proto-samurai erau razboinici apăruți în secolul al VI-lea. Aceștia au fost formați pentru a stopa înfrângerile repetate pe care Japonia le înregistrase în fața Chinei și a Coreei.

Primii samurai au apărut în Evul Mediu. Această categorie de luptători erau devotați împăratului, fără plată, ca mercenarii, și fără idealuri morale, ca militarii europeni. Singura recompensă pe care o primeau era dreptul de a ucide, fără să dea socotelă nimănui, pe orice persoană care era inferioară ca grad social, cum ar fi: țăranii, negustorii, simpli soldați. Aceștia îi puteau ucide după bunul lui plac, indiferent daca era bărbat, femeie sau copil și indiferent de motiv.

Ultimul samurai a fost Saigo Takamori, născut în anul 1827. Acesta a murit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după o luptă cu armatele imperiale. Samuraiul a murit fericit, deoarece a apucat să-și facă harakiri. Ce presupune acest ritual? Ei bine, „seppuku”, „hara-kiri” este o formă de suicid care presupune spintecarea propriului abdomen cu o sabie scurtă numită wakizashi sau cu un cuţit numit tanto. Ulterior, samuraiul urmează să-şi administreze ultima rană, cea fatală. Unii practicanți preferă să moară încet, alții apelează la ajutorul unui „kaishakunin”. Acesta îi retează capul cu o katana, în momentul în care durerile devin insuportabile.

Când a apărut harakiri

Diferenta dintre seppuku si harakiri
Diferenta dintre seppuku si harakiri

Harakiri a părut în secolul al XII-lea și era practicat de samurai în caz de înfrângere, dezonoare sau de condamnare la moarte. Ulterior, spadasinii au încercat să modifice sensul ritualului și să-l folosească pentru a evita captura de pe urma înfrângerii de pe câmpul de luptă. De asemenea, harakiri a mai fost folosit și pentru a protestat şi pentru a-și exprima durerea pentru moartea liderului îndrăgit.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, ritualul a început să dispară în rândurile unor samurai, dar nu a dispărut în totalitate. Astfel, în loc să se sinucidă, nobilii săraci preferau să caute alte căi pentru a renunța la viață. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după lansarea bombelor de la Nagasaki și Hiroshima, împăratul a hotărât capitularea, dar câțiva generali au decisa nu suporte umilința și au recurs la harakiri în sala de ceremonii a palatului Imperial din Tokio.

Diferențe dintre ritualurile lui Harakiri și Sepukku

  •  Seppuku a fost folosit ca executarea unei persoane vinovate. În loc să moară după o lovitură în stomac, samuraii, la comanda unui împărat, puteau fi decapitați;
  •  Seppuku trebuie să arate atitudinea voluntară a samuraiului față de actul de sinucidere, să fie pur în gândire și să aibă o credință imensă.