Home » Life & Style » Ce înseamnă SPA și de unde provine această prescurtare, de fapt

Ce înseamnă SPA și de unde provine această prescurtare, de fapt

Manolică Anca / 25.07.2022, 16:12
Ce înseamnă SPA și de unde provine această prescurtare, de fapt

Industria Spa înregistrează o tendință de creștere de la an la an, ca urmare a modificării mentalității populației, care acum este orientată mai mult spre îmbunătățirea sănătății și a calității vieții. Așadar, tot mai mulți optează astăzi să se răsfețe în astfel de centre. Cuvântul SPA ne trimite pe toți cu gândul la relaxare și răsfăț, dar tu știi ce înseamnă, de fapt, și de unde provine prescurtarea sa?

Ce înseamnă și de unde provine denumirea pentru SPA

Ei bine, SPA este un acronim care își are originea încă din vremea Imperiului Roman, atunci când legionarii, obosiți de luptă, au găsit o cale prin care să se refacă după rănile și bolile pe care le aveau. Aceștia au căutat izvoare termale și au construit băi pentru vindecare, pe care le-au numit „aquae”.

Tratamentul urmat l-au denumit „Sanus Per Aquam” (SPA), care se traduce ca „sănătate prin apă”. Acesta, de altfel, ar fi fost găsit înscris pe unii dintre pereții băilor romane antice. În acea perioadă a fost fondat și orașul Spa din Belgia, cel care este renumit pentru băile sale termale cu puteri vindecătoare încă din Antichitate.

În ultima vreme, centrele spa devin din ce în ce mai populare, atât în Europa, cât și la noi în țară. Considerate o oază de relaxare, acestea oferă vizitatorilor o gamă largă de servicii, începând de la diverse tratamente cosmetice, manichiură, pedichiură la cele pentru întreg corpul. Toate activitățile se desfășoară într-un mediu relaxant și plăcut, lăsându-se te mâinile unui personal profesionist.

Cum te pregătești pentru o vizită la SPA

O vizită la SPA, pentru o singură zi sau pentru mai mult timp, este modalitatea perfectă de a te relaxa și răsfăța. O mică pregătire înainte va asigura că vizita va decurge cât mai bine. Iată câteva sfaturi de urmat.

Programează tratamentele în avans

Rezervarea tratamentelor în avans este esențială, deoarece acest lucru garantează că centrul va putea să îți satisfacă nevoile. Dacă ai în vedere mai multe proceduri, vorbește cu cei de acolo, astfel încât să îți poată organiza cât mai bine timpul.

Îmbracă-te și accesorizează-te corespunzător

Evită să porți bijuterii, deoarece ți se va cere să le scoți înainte de a beneficia de tratamente. Prosoapele și halatele sunt furnizate de obicei la SPA-uri, așa că nu este nevoie să le aduci de acasă. Același lucru este valabil și pentru produsele de igienă personală, cum ar fi șamponul și săpunul.

În cazul în care ziua de SPA include utilizarea unei saune sau a unei căzi cu hidromasaj, verifică în prealabil dacă este necesar un costum de baie sau sandale.

Consumul de alimente

Mânâncă ceva ușor înainte de a ajunge la SPA, pentru a nu te simți greoi. Hidratează-te, bând multă apă înainte, în timpul și după vizită. Masajele și condițiile fierbinți și umede, cum ar fi într-o saună, sunt bune pentru detoxifiere și relaxare, dar acestea fac ca organismul să piardă multe lichide.