Home » Life & Style » Ce reprezintă cifrele de sub codul de bare de pe ambalajul unui produs și de ce este importantă ultima cifră. Semnificația nebănuită

Ce reprezintă cifrele de sub codul de bare de pe ambalajul unui produs și de ce este importantă ultima cifră. Semnificația nebănuită

Manolică Anca / 12.02.2021, 09:51
Ce reprezintă cifrele de sub codul de bare de pe ambalajul unui produs și de ce este importantă ultima cifră. Semnificația nebănuită

Sigur te-ai întrebat și tu, măcar o dată, ce reprezintă cifrele de sub codul de bare de pe ambalajul unui produs. Ei bine, aceste cifre, aparent aleatorii, nu sunt acolo deloc întâmplător. Iată care este semnificația nebănuită a acestora și ce importanță are ultima cifră din înșiruire.

Ce reprezintă cifrele de sub codul de bare de pe ambalajul unui produs

Ți s-a întâmplat vreodată să te afli la casa de marcat și vânzătorul să se chinuie să scaneze codul de bare al unui produs și să nu reușească? Cu siguranță am pățit cu toții. Ei bine, dacă scanerul nu funcţionează sau nu reușește să citească acel cod, înșiruirea de cifre de sub el va fi salvarea. Tastând fiecare cifră în parte, casierul va putea finaliza tranzacţia, iar tu te vei putea bucura de produsul respectiv. Dar iată ce reprezintă, mai exact, cifrele de sub codul de bare, care sunt puse una lângă alta fără, aparent, o logică anume. Există un sistem foarte bine pus la punct în spatele acestuia.

Fiecărui obiect îi este atribuit un număr unic de identificare, care se tipărește mai apoi sub forma unui cod, ce poate fi citit de un dispozitiv electronic. Tipărirea se face prin intermediul unei imprimante conectate la baza de date în care se află introduse produsele. Înşiruirea de cifre ar putea fi făcutră și fără codul de bare, însă există șanse mari să se creezi confuzii, dispozitivul putând să confunde, de exemplu, cifra 3 cu cifra 8. Acest lucru ar crea o adevărată încurcătură la casa de marcat și, mai ales, într-un depozit mare. Astfel, prin folosirea codurilor de bare, se elimină această posibilitate de la început.

Dar hai să vedem ce reprezintă, de fapt, cifrele de sub codul de bare de pe ambalajul unui produs. Codul de bare, prescurtat și UPC-A, cuprinde 12 cifre. Prima indică în ce categorie intră un produs – de exemplu, cifra trei îi este atribuită unui articol legat de sănătate, în timp ce doi se atribuie anumitor produse care trebuie cântărite, cum ar fi carnea. Următoarele cinci cifre oferă date despre ce compania care a fabricat produsul. De obicei, există un spaţiu care delimită numărul respectiv şi următorul fragment din cinci cifre, corespunzătoare produsului.

Aparat de scanat codurile de bare
Aparat de scanat codurile de bare

De ce este importantă ultima cifră

Ultima cifră se numeşte cifră de verificare. Aceasta este folosită de calculator pentru a verifica dacă toate celelalte numere din cod au fost scanate sau introduse corect. Ea se calculează prin intermediul unei formule care utilizează toate cifrele enumerate înainte de aceasta. În cazul în care la casa de marcat se tastează accidental 431 în loc de 421, sistemul reușește să detecteze că cifra de verificare nu se potriveşte cu formula şi dă o alertă de eroare.

Însă, mai există și alte coduri de bare pe lângă codurile UPC-A. În privința articolelor mici, pe care nu pot fi puse coduri lungi, se folosesc coduri de bare UPC-E, care oferă informaţii despre categorie, producător şi produs în doar şase cifre. De asemenea, codurile de bare EAN-13, sunt utilizate în întreaga lume, conţin aceleaşi informaţii ca şi codurile de bare UPC-A, însă includ şi un număr corespunzător ţării în care a fost înregistrat codul de bare.