Home » Life & Style » Ce rol au, de fapt, periile de pe marginea scărilor rulante. Nu mulți știu asta

Ce rol au, de fapt, periile de pe marginea scărilor rulante. Nu mulți știu asta

Voicu Costin / 13.02.2022, 10:00
Ce rol au, de fapt, periile de pe marginea scărilor rulante. Nu mulți știu asta

Ați mers la mall și ați urcat pe scările rulante ori prin aeroporturi sau stațiile de metrou. Dacă ați fost atenți, pe marginea lor există o perie care se întinde pe toată lungimea scărilor. Mulți oameni cred că acea perie este folosită pentru curățarea pantofilor, dar nu pentru asta a fost concepută. Care este rolul ei vedem în articolul următor!

Ce rol au periile de pe marginea scărilor rulante

Aceste scări sunt prevăzute cu o rampă mobilă care se deplasează cu aceeași viteză cu cea de deplasare a treptelor.

Aproape fiecare loc public destinat tranzitului sau cumpărăturilor are în interiorul lui scări rulante și lifturi. Dacă ați fost atenți, pe marginea scărilor rulante se află o perie. Dacă vă gândeați că a fost concepută pentru curățarea pantofilor, vă înșelați. Periile scărilor rulante se mai numesc și „deflector de fustă”. Nu vorbim de fustele lungi ale doamnelor ci de decalajul dintre scări și părțile laterale. Acestea sunt proiectate pentru a minimiza riscul de a prinde obiecte între trepte și marginea scărilor rulante.

Poate nu știați și pare greu de crezut, dar multe dintre accidentele pe scara rulantă s-au întâmplat din cauza unui picior sau a unei mâini prinse între plina scării și treptele aflate în mișcare. De asemenea, dacă există lucruri care blochează acel spațiu pot ajunge să defecteze scară rulantă. Așadar, periile pentru scări rulante există ca standard de siguranță, nu pentru curățarea pantofilor.

Cercetătorii au încercat să realizeze studii privind accidentele pe scările rulante la nivel mondial. Un raport arată modul în care scările rulante ar trebui să fie cu adevărat utilizate. OTIS, cea mai mare firmă producătoare din domeniu, recomandă să vă așezați în centrul scărilor, cu mâinile pe ambele balustrade. Având această poziție, cu siguranță nu o să aveți probleme!

Alte recomandări pentru siguranța voastră sunt: nu folosiți o scară rulantă oprită, nu vă balansați în timp ce stați pe ea, nu folosiți bastoane, nu vă așezați pe trepte, aveți grijă dacă purtați rochii lungi!

Curiozități despre scările rulante

  • Una dintre primele scări rulante construite a fost cu scop de distracție. A fost proiectată și instalată inițial ca o plimbare inovatoare la Coney Island în 1893. Vizitatorii stăteau pe balustradă și urcau „scările în mișcare”.
  • În 1899, compania Otis Elevator a produs prima scară rulantă comercială din America de Nord. Otis Elevator a devenit astfel cel mai vechi producător de scări rulante.
  • Cele mai lungi scări rulante din lume sunt instalate adânc în subteran în stațiile metroului din Sankt Petersburg.
  • Cea mai scurtă scară rulantă din lume este „Puchicalator” dintr-un mall din Kawasaki Japonia. Are doar cinci trepte și o înălțime verticală de 83 cm.
  • Cuvântul scară rulantă a fost inițial marca comercială a companiei Otis Elevators Company și, drept urmare, unii dintre producătorii americani de scări rulante au venit cu câteva nume mai creative. Unele dintre ele au fost: scări cu motor, scări mobile și scară electrică.
  • Un alt studiu arată că 10.000 persoane sunt rănite, în fiecare an, în SUA, pe scările rulante.