Home » Știri » Știri externe » 11 stații de metrou spectaculoase din lume. Unde se află aceste opere de artă subterane. FOTO

11 stații de metrou spectaculoase din lume. Unde se află aceste opere de artă subterane. FOTO

Manolică Anca / 12.09.2021, 09:25
11 stații de metrou spectaculoase din lume. Unde se află aceste opere de artă subterane. FOTO

Stații de metrou spectaculoase din lume. Nu de puține ori, stațiile de metrou au fost asociate cu gălăgia, mizeria și șobolanii, mai puțin cu arhitectura. Cu toate acestea, există câteva locuri în lume care sunt excepții, demonstrând din nou că arhitectura poate transforma orice spațiu în adevărate opere de artă.

1. Stații de metrou spectaculoase din lume. Formosa Boulevard, Kaohsiung, Taiwan

Aici, se regăsește o lucrare a lui Narcissus Quangliata. Realizată din 4.500 de panouri de sticlă, structura este considerată a fi cea mai mare operă din sticlă din lume. Grație efectului wow de caleidoscop. au venit multe propuneri ca stația de metrou să găzduiască nunți.

2. Stația Toledo, Napoli, Italia

Aceasta este una dintre cele mai adânci stații de metrou din Napoli, care îți lasă impresia că te scufuzi în ocean. Efectul a fost creat de designerul catalan Oscar Tusquets Blanca. Tavanul și pereții sunt acoperiți cu un imens mozaic într-o mulțime de nuanțe de albastru.

Stația Toledo, Napoli
Stația Toledo, Napoli

3. Terminalul Grand Central, New York, SUA

Este cea mai mare stație din lume, având 44 de platforme. Tavanul astronomic superb care înfățișează constelațiile, așa cu sunt ele vizibile pe timpul nopții, a fost conceput în anul 1912 și restaurat de mai multe ori de atunci.

Terminalul Grand Central, New York
Terminalul Grand Central, New York

4. Stații de metrou spectaculoase din lume. Komsomolskaia, Moscova, Rusia

A fost creată în stil neoclasic de Dmitri Ceciulin. Candelabrele de cristal și superbele tavane îți dau senzația că ești într-o sală de bal.

Stații de metrou spectaculoase din lume. Komsomolskaia, Moscova
Stația Komsomolskaia, Moscova

5. Stația Arts et Metiers, Paris, Franța

Odată păstruns aici, ai senzația că ai ajuns în minunata lume a lui Jules Verne, însă famecul stației i se datorează artistului belgian Francois Schuite, care a reconceput locul în stil steampunk.

Pereți de cupru, ferestre similare cu cele din submarine și roțile imense care atârnă din  tavan, te duc cu gândul la cărțile SF ale celebrului scriitor.

Stația Arts et Metiers, Paris
Stația Arts et Metiers, Paris

6. Stația Westfriedhof, Munchen, Germania

Terminalul este decorat cu 11 lămpi concave extrem de mari, cu diametrul de 3,8 metri. Sistemul de iluminat dă spațiului lumini albastre, roșii și galbene.

Stații de metrou spectaculoase din lume. Stația Westfriedhof, Munchen,
Stația Westfriedhof, Munchen,

7. Stația Khalid Bin Al Waleed, Dubai, EAU

Dubaiul este sinonim cu luxul și opulența, iar stațiile de metrou nu pot fi o excepție. Candelabrele imense, în formă de meduze, atârnă din tavan și răspândesc o lumină albastră în tot spațiul.

Khalid Bin Al Waleed, Dubai, EAU
Khalid Bin Al Waleed, Dubai, EAU

8. Stații de metrou spectaculoase din lume. Park Pobedî, Moscova, Rusia

Parcul Victoriei, cum este tradusă, impresionează prin vitralii, structurile masive de marmură și una dintre cele mai lungi scări rulante de pe întreg continentul European, ce coboară 125 de metri.

Park Pobedî, Moscova
Park Pobedî, Moscova

9. Stația Kungstradgarden, Stockholm, Suedia

Aici, se pot admira reclivele vechiului palat Makalos, găzduite într-un spațiu cu design industrial.

Stații de metrou spectaculoase din lume. Kungstradgarden, Stockholm, Suedia
Stația Kungstradgarden, Stockholm

10. Stația Stadion, Stockholm, Suedia

90 de stații de metrou din Stockholm au fost date pe mâna unor artiști, care le-au decorat cu sculpturi, picturi, mozaicuri și instalații. Pe această listă se înscrie și stația Stadion, decorată de Enno Hallek și Ake Pallarp. Ei le-au oferit posibilitatea călătorilor să aștepte metroul sub un imens curcubeu, pictat de-a lungul arcadelor.

Stația Stadion, Stockholm
Stația Stadion, Stockholm

11. Stații de metrou spectaculoase din lume. Palais Royal, Paris, Franța

Stația care face accesul către Museul Luvru impresionează orice trecător nu prin interiorul său, ci prin gura de intrare. Superba operă îi aparține lui Jean-Michel Othoniel.

Stația Palais Royal, Paris
Stația Palais Royal, Paris