Home » Știri » Cât costă călătoria cu metroul în București, Lisabona, Atena, Budapesta sau alte capitale europene

Cât costă călătoria cu metroul în București, Lisabona, Atena, Budapesta sau alte capitale europene

Alexandru Cazacu / 16.07.2021, 13:58
Cât costă călătoria cu metroul în București, Lisabona, Atena, Budapesta sau alte capitale europene

După cum au anunțat autoritățile, începând de la 1 august, în București, crește prețul călătoriilor cu autobuzele, tramvaiele și metroul. Așadar, de luna viitoare o călătorie cu metroul va costa 3 lei (0,60 euro). Cu toate acestea, haideți să vedem cât costă călătoria cu metroul și în alte capitale din Uniunea Europeană.

Cât costă călătoria cu metroul în București și alte capitale europene

Se pare că Bucureștiul se află printre capitalele cu cel mai mic preț atunci când vine vorba de călătoria cu metroul. De exemplu, în capitala Portugaliei, la Lisabona, prețul unui bilet de metrou era de 1,45 euro, în 2019. De asemenea, nici elenii nu sunt prea departe, deoarece în Atena, pentru o călătorie cu metroul grecii scot din buzunare nu mai puțin de 1,40 euro. Pe de altă parte, în Budapesta și Varșovia, pentru aceeași călătorie, un cetățean va plăti 1 euro.

Totodată, o călătorie cu metroul în Tallin, capitala Estoniei, costă tot 1 euro, iar în Praga, aproximativ 0.90 euro. Vecinii noștri bulgari, care trăiesc în Sofia, plătesc pentru o astfel de călătorie 1.60 de leva (4 lei românești). Se pare că doar la Moscova, Kiev și Minsk, transportul cu metroul este mai ieftin ca în București. Asta deoarece, rușii plătesc aproximativ 2.5 lei pentru o călătorie, iar belaruși și ucrainenii, cam 1 leu (0,32$).

Cele mai scumpe orașe din Europa la transportul public

Ei bine, la topul celor mai orașe europene din punct în ceea ce privește transportului public, sunt, în ordine: Monaco, Reykjavik (Islanda), Dublin (Irlanda), Amsterdam(Olanda), Londra (UK), Paris (Franța), Copenhaga (Danemarca) și Helsinki (Finlanda), potrivit shtiu.ro.

Mai exact, potrivit sursei citate, o oră de călătorie în Amsterdam costa 3,20 de euro. În Londra, în zona centrală, o călătorie cu metroul ajunge și la 5,5 lire sterline, iar în capitala Spaniei, la Madrid, oamenii plătesc 1.50 euro pentru o călătorie cu metroul.

Este important să menționăm că aceste prețuri sunt pentru anul 2019.

Cât costă călătoria cu metroul în București și alte capitale europene
Cât costă călătoria cu metroul în București și alte capitale europene

De la 1 august se scumpește transportul cu autobuzul și metroul, în București

După cum am menționat și la începutul articolului, de la 1 august se scumpește transportul în comun din Capitală, iar Metrorex si STB introduc biletul comun. Mai exact, O călătorie cu metroul sau transportul în comun terestru va costa 3 lei, iar un bilet comun STB / Metrorex va fi 5 lei.

Așadar, în schimbul sumei de 5 lei, un călător va beneficia de o călătorie cu metroul și de 90 de minute în transportul comun terestru. Totodată, un abonament pentru 24 de ore va costa 8 lei, iar abonamentul comun STB/Metrorex pentru întreaga zi va fi de 14 lei.

De asemenea, vor exista abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile lor vor fi de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex).

”Atât Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, cât și Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan, îi încurajează pe bucureșteni să opteze pentru un transport în comun terestru și cu metroul. La fel ca în toate capitalele europene, transportul public în comun reprezintă o soluție pentru degrevarea traficului și o alternativă mai puțin poluantă la traficul auto”, se arată la finalul comunicatului.