Home » Știri » Metrorex, anunț important. Dispar spațiile comerciale de la metrou. Ce apare în comunicatul oficial

Metrorex, anunț important. Dispar spațiile comerciale de la metrou. Ce apare în comunicatul oficial

Alexandru Cazacu / 25.03.2021, 14:32
Metrorex, anunț important. Dispar spațiile comerciale de la metrou. Ce apare în comunicatul oficial

Metrorex vine cu un anunț important. Firma care administrează spațiile comerciale a fost notificată să elibereze și să predea până la data de 2 aprilie, toate spațiile comerciale amplasate în stațiile de metrou.

Metrorex, anunț important. Dispar spațiile comerciale de la metrou

În cadrul unui comunicat de presă, Metrorex precizează că această măsură a fost luată deoarece, analizele efectuate pe teren arată că faptul că spațiile comerciale care acționează în incinta stațiilor de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, în ceea ce privește siguranța în cazul incendiilor și evacuarea persoanelor în caz de urgență. Mai mult de atât, contractu cu firma care administrează spațiile comerciale a expirat.

”În acest context, ținând seama și de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spațiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spații, dar și ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanță cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcțiilor și Instalațiilor Specifice de Metrou privind prevenirea și stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgenţă, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 02.04.2021”, se arată în comunicatul Metrorex.

Spațiile comerciale ”periclitează securitatea persoanelor”

De asemenea, reprezentanții Metrorex susțin că, continuarea activității spațiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta stațiilor de metrou pune în pericol siguranța persoanelor în caz de urgență.

Mai exact, prin activitatea acestora se creează și un mediu nefavorabil pentru călători, din cauza aglomerării mărfurilor în afara spațiilor comerciale. Este vorba despre supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice și comercializarea produselor de patiserie.

Potrivit unui Raport al Corpului de Control făcut public la începutul lunii martie, toate spațiile comerciale construite după 2010 nu sunt avizate de către ISU. Așadar, unele dintre ele îngreunează accesul la hidranți, iar altele blochează căile de evacuare în caz de urgență.

Ce spun reprezentanții Metrorex despre spațiile comerciale
Ce spun reprezentanții Metrorex despre spațiile comerciale din metrou

Cătălin Drulă, despre contractul pentru valorificarea spațiilor comerciale de la metrou

Nu cu mult timp în urmă, ministrul Transporturilor spunea despre contractul pentru valorificarea spațiilor comerciale de la metrou că, este o gaură neagră pentru veniturile companiei Metrorex. Contractul a expirat în anul 2018, însă firma sindicatului ocupă în continuare, abuziv aceste spații pe care le subînchiriază altor firme, chiar dacă statutul Metrorex interzice acest lucru.

De asemenea, Cătălin Drulă susținea că acest contract este obiectul unui proces, iar managementul are misiunea de a zori procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spațiile comerciale, potrivit news.ro.

Sporuri abuzive la Metrorex

Tot la începutul lunii martie, Ministerul de Transporturi a publicat sinteza Raportului Corpului de control după verificările de la Metrorex. Potrivit acestui document, în 2020, sporul de metrou s-a acordat tuturor angajaților companiei. Aceasta a fost o măsură abuzivă, deoarece acest spor trebuia să îl primească doar personalul care lucrează ”în condiții deosebite, grele sau periculoase”.