Home » Life & Style » Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul în 2068. Concluzia surprinzătoare a specialiștilor de la NASA

Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul în 2068. Concluzia surprinzătoare a specialiștilor de la NASA

Alexandru Cazacu / 19.04.2021, 16:00
Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul în 2068. Concluzia surprinzătoare a specialiștilor de la NASA

Asteroidul care poartă numele zeului egiptean Apophis a fost descoperit în anul 2004 și este considerat unul dintre cei mai periculoși pentru pământ. Potrivit NASA, din acest punct de vedere, pământul este în siguranță pentru următorii cel puțin 100 de ani.

Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul în 2068

După cum spuneam, NASA a eliminat orice amenințare posibilă a acestui asteroid, în următorii 100 de ani. Cu toate acestea, anterior a fost estimat că o apropiere ar putea avea loc în 2029 și 2036, apoi în 2068. Se pare că Aphophis va trece foarte aproape de pământ în 2029 ( 20.000 de mile, distanță considerată sigură).

”Un impact în anul 2068 nu mai este o posibilitate, iar calculele noastre nu mai arată niciun fel de risc pentru următorii 100 de ani. Această cercetare nu doar că ne-a ajutat să liniștim o planetă întreagă, ci constituie și o magnifică oportunitate științifică”, a declarat Davide Farnocchia, specialist NASA, potrivit Daily Mail.

Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul în 2068. Ce spun experții de la NASA
Ce s-ar putea întâmpla cu Pământul în 2068. Ce spun experții de la NASA

Asteroidul a fost denumit după zeul egiptean al haosului, iar un impact cu Pământul ar fi echivalentul a 880 de milioane de tone de TNT explodând simultan. Apophis a fost observat pentru prima oară în iunie 2004, iar de atunci oamenii de știință au încercat să îi anticipeze toate mișcările în jurul soarelui. Pe 5 martie, asteroidul a trecut la o distanță de 17 milioane de kilometri de Pământ, iar astronomii au colectat mai multe date cu privire la orbita sa.

”La fel ca toți asteroizii, Apophis este o rămășiță din etapa timpurie de formare a sistemului nostru solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani”, spun cei de la NASA.

Ciocnirea cu Pământul nu este posibilă în 2029

Scăderea riscului de impact a fost detectată de astronomii de la Universitatea din Hawaii, potrivit cărora, accelerația Iarkovski a redus probabilitatea unui impact în 2068. Cercetătorii au folosit Telescopul Subaru, Maunakea, Hawaii, pentru cele mai noi observații asupra asteroidului. Concluziile oamenilor de știință sugerează că, sub influența efectului Iarkovski, asteroidul cu un diametru estimat între 340 și 370 de metri, se distanțează cu aproximativ 170 de metri pe an de poziția sa care reiese din calcularea orbitei.

”Știm de ceva timp că o ciocnire cu Pământul nu este posibilă în cadrul apropierii orbitale din 2029. Noile observații pe care le-am realizat prin intermediul telescopului Subaru de la începutul acestui an au fost suficient de bune pentru a dezvălui (efectul) accelerației Iarkovski asupra lui Apophis și au arătat că asteroidul se distanțează faţă de orbita gravitațională pe care am calculat-o inițial cu aproximativ 170 de metri pe an, ceea ce este suficient pentru a nu exclude complet posibilitatea unui impact în 2068”, a declarat Dave Tholen, cel care a descoperit asteroidul, pe 19 iunie 2004, potrivit Agerpres.

NASA urmărește în permanență asteroizii care pot fi periculoși pentru Pământ

Apophis nu este singurul asteroid urmărit de Agenția Spațială americană. NASA urmărește mai mulți asteroizi care se pot apropia amenințător de pământ și care sunt caracterizați drept PHA (”Potentially Hazardous Asteroids”, asteroizi potențial periculoși). Printre aceștia se află și asteroidul DA (descoperit în 1950, dispărut și revenit cu jumătate de secol mai târziu), care s-ar putea apropia foarte mult de Pământ în martie 2880.