Home » Tehnologie & Știinta » 5 cele mai longevive animale de pe Pământ. Ce animal reușește să ajungă la 200 de ani

5 cele mai longevive animale de pe Pământ. Ce animal reușește să ajungă la 200 de ani

Violeta Badea / 21.03.2021, 09:33

5 cele mai longevive animale de pe Pământ. Ce animal reușește să ajungă la 200 de ani. Știai ca unele animale trăiesc de cinci ori mai mult decât oamenii? Da, ai auzit bine! Natura ascunde secrete nebănuite, iar unul dintre acestea este longevitatea anumitor specii. În acest articol vei afla care sunt cele mai longevive animale de pe Pământ.

5 cele mai longevive animale de pe Pământ

Natura impresionează prin minunile ei, iar unul dintre lucrurile remarcabile este longevitatea anumitor specii de animale. De-a lungul timpului, oamenii de știință au studiat anumite viețuitoare, iar ceea ce au descoperit a șocat întreaga omenire. Pe Terra există un animal care poate ajunge și la 200 de ani, dar sunt și unele specii care nu reușesc să trăiască mai mult de o zi. În continuare vă vom prezenta un top al celor mai longevive viețuitoare.

1. Scoica Quahog

Scoica Quahog
Scoica Quahog

Recordul absolut este deținut de Scoica Quahog și este greu de crezut că o poate egala cineva vreodată. Această scoică are vârsta de 400 de ani și trăiește în apele reci din nordul Oceanului Atlantic. Viețuitoarea a intrat în Cartea Recordurilor încă din anul 1982, atunci când un reprezentant al acestei familii avea vârsta de 220 de ani.

Apoi, cercetătorii au descoperit două exemplare care a șocat întreaga omenire: una avea vârsta de 410 ani, în timp ce a doua avea 405 ani. Oamenii de știință au analizat această moluscă și au aflat că enzimele antioxidante din organism prezinta o evoluție în primii 25 de ani de viață, după care nivelul acestor enzime rămâne stabil în următorii 150 ani. Însă, mai departe nu există o explicație clară a procesului lent de îmbătrânire.

2. Balena de Groenlanda

Această balenă deține recordul pentru cel mai longeviv mamifer. Balena de Groenlanda poate trăi peste 200 de ani, iar cercetătorii au analizat un exemplar de 211 ani. Aceste mamifereau o lungime între 14 și 18 metri și poate ajunge la greutatea de 50-60 tone.

Această balenă trăiește în apele din zona Oceanului Arctic și este mamiferul care se poate lăuda cu cea mai mare gură. În trecut, oamenii vânau această specie pentru grăsimea din care se făcea uleiul necesar iluminarii stradale a orașelor. În prezent, specia este ocrotită prin lege și se presupune că mai supraviețuiesc circa 25.000 de balene.

3. Peștele încruntat (Sebastes aleutianus)

Peștele încruntat (Sebastes aleutianus)
Peștele încruntat (Sebastes aleutianus)

E un peşte de stânci care aparţine familiei bibanilor de mare și poate trăi peste 200 de ani. Un astfel de exemplar ajunge la o lungime de aproximativ un metru. Pește încruntat se găsește în Pacificul de Nord, din Japonia, Insulele Aleutine până în zona Californiei.

Exemplarul trăiește la adâncimi cuprinse între 25-900 metri. De-a lungul timpului,oamenii au capturat acest tip de pești care aveau vârsta medie de 100-140 ani, dar cel mai bătrân pește încruntat, conform cercetătorilor, a avut vîrsta de 205 ani.

4. Broasca țestoasă de Galapagos

Aceasta reprezintă cea mai mare specie de broască țestoasă de uscat din lume. Dimensiunile unui mascul sunt șocante, iar greutatea poate ajunge la 300 de kilograme. Carapacea sa are o nuanță de cafeniu închis, iar greutatea sa stă pe niște picioare scurte, dar destul de masive acoperite de o piele solzoasă.

Broasca țestoasă de Galapos trăiește pe insulele din Atolul Aldabra, situat in cadrul Arhipelagului Seychelles. Sunt considerate animale blânde și se hrănesc doar cu iarbă. O astfel de broască a murit în anul 2006, la vârsta de 250 de ani.

5. Broasca țestoasă gigant din Isulele Aldabra

Broasca țestoasă gigant din Isulele Aldabra
Broasca țestoasă gigant din Isulele Aldabra

Această specie se află în concurență cu broaștele țestoase de Galapos pentru poziția de cea mai mare țestoasă din lume. Spre deosebire de rivalele sale, specia aceasta are o carapace de culoare cafeniu deschis, iar gâtul acestora este destul de lung.

Broasca țestoată trăiește în insulele din Atolul Aldabra, situate în cadrul Arhipelagului Seychelles. Acestea pot ajunge la o greutate de 225 de kilograme și trăiesc în jur de 150 de ani.