Home » Life & Style » Timp liber » Ce să faci ca să adormi repede. 7 trucuri pentru un somn plin de odihnă

Ce să faci ca să adormi repede. 7 trucuri pentru un somn plin de odihnă

Manolică Anca / 13.10.2020, 18:20
Ce să faci ca să adormi repede. 7 trucuri pentru un somn plin de odihnă

Ce să faci ca să adormi repede, atunci când ai insomnii și nu numai. Fie că ai pierdut o noapte petrecând în club sau învățând pentru examen, nu degeaba se spune că avem nevoie de opt ore de somn pe noapte.

Ce să faci ca să adormi repede. Trucuri

Lipsa de odihnă poate avea repercursiuni asupra organismului uman. Stresul, anxietatea, depresia sunt doar câteva dintre lucrurile care ne pot afecta dacă nu dormim suficient. Nu numai că nu ne mai putem concentra la activitățile zilnice, dar lipsa de somn ne poate afecta creierul, dacă nu primește suficient oxigen.

În continuare, îți vom prezenta câteva trucuri utile care te vor ajuta să te odihnești pe întregul parcurs al nopții.

Ce să faci ca să adormi repede. Exerciții de respirație

Deși pare un lucru banal, exercițiile de respirație sunt foarte importante pentru a avea un somn liniștit. Acestea ajută la relaxarea organismului și a minții.

Ce trebuie să faci? Așază-te confortabil, închide ochii și concentrează-te asupra inspirațiilor și expirațiilor timp de 3-15 minute.

Citește o carte bună

Ai observat că, de fiecare dată când citești o carte seara, înainte de culcare, reușești să adormi mai repede? Motivul este unul simplu.

Stresul de a adormi rapid provoacă adrenalină în corp. Specialiștii susțin că atunci când începi să citești dintr-o carte, la ore târzii, corpul și mintea se vor relaxa.

Ce să faci ca să adormi repede - 6 trucuri pentru un somn plin de odihnă
Ce să faci ca să adormi repede – 6 trucuri pentru un somn plin de odihnă

Ascultă muzică liniștitoare înainte de culcare

Dr. James Maas, autorul cărții „Dormi pentru a reuși”, susține că atunci când ascultăm muzică îaninte de a adormi, creierul ni se relaxează, iar somnul va fi mai profund.

Studiile arată că muzica ambientală scade ritmul cardiac și tensiunea arterială, astfel te ajută să te destinzi.  Zgomotele valurilor, al ploii sau susurul râurilor funcționează foarte bine în aceste cazuri.

Nu mai folosi telefonul cu jumătate de oră înainte de a adormi

Numeroase studii arată că lumina ecranului de la smartphone împiedică organismul să producă melatonină, hormonul care ne ajută să dormim. De aceea, este recomandat să nu folosim telefonul mobil cu 30 de minute înainte de a adormi.

Nu te mai uita la ceas în miezul nopții

Știm că e tentant, dar nu mai verifica ceasul, după ce ai stins lumina în cameră și te-ai pus în pat.

Privind mereu ceasul vei începe să faci calcule de când ești în pat, câte ore mai ai de dormit până va suna alarma de trezire, ceea ce va produce angoase care te vor ține treaz.

Ce să faci ca să adormi repede. 7 trucuri pentru un somn plin de odihnă
Ce să faci ca să adormi repede. 7 trucuri pentru un somn plin de odihnă

Fă exerciții fizice înainte de culcare

Ai încercat ca după o zi istovitoare la birou să mergi la sala de fitness?

Conform libertatea.ro, medicii specialiști în somn din Elveția te încurajează să faci un antrenament de 90 de minute cu exerciții intense pentru a reduce nivelul cortizolului. Acest hormon al stresului te împiedică să te odihnești cum trebuie.

Vizionează clipuri ASMR

Clipurile de acest gen sunt cunoscute pentru faptul că îți relaxează simțurile. ASMR este prescurtarea pentru Autonomous Sensory Meridian Response și se referă la o senzație plăcută, pe care multe persoane o experimentează când aud anumite sunete.

Încearcă, înainte să adormi, să asculți foșnetul frunzelor, șoapte foarte apropiate de ureche, lemne care ard sau sunetul unghiilor pe suprafețe tari.