Home » Life & Style » Ce se întâmplă de fapt dacă fierbi cartofii în apă cu oțet și sare, înainte de a-i pune la prăjit. Trucul uimitor

Ce se întâmplă de fapt dacă fierbi cartofii în apă cu oțet și sare, înainte de a-i pune la prăjit. Trucul uimitor

Cojocaru Cristian / 18.09.2021, 17:38
Ce se întâmplă de fapt dacă fierbi cartofii în apă cu oțet și sare, înainte de a-i pune la prăjit. Trucul uimitor

Te pricepi în bucătărie și faci cele mai alese preparate însă, de-a lungul timpului, înveți și secrete noi. Astfel, află că înainte de a prăji cartofii, trebuie să îi fierbi.

De ce trebuie să fierbi cartofii înainte de a-i prăji

Acest truc este știut de mulți bucătari dar desigur, nu de toți. Cartofii, înainte de a-i prăji trebuie fierți în apă cu sare și oțet, iar asta pentru că sare și oțetul reprezintă ingrediente secrete care vor ajuta la prăjirea cartofilor. Această modalitate de a prepara cartofii prăjiți, îi va transforma crocanți la exterior și moi la interior.

Chiar dacă procesul în sine poate dura mai mult, cu siguranță nu mănânci cartofi prăjiți în fiecare zi, nefiind nici recomandat acest lucru, astfel că se merită să prepari cartofii prăjiți, indiferent că sunt pentru a te răsfăța pe tine sau pe cei apropiați. Ceea ce trebuie să faci este să pui o oală mare cu apă la foc, după care adaugă câteva linguri de oțet alb și o lingură de sare.

Ulterior, pune cartofii curățați sau în coajă, în funcție de preferințe și lasă-i să fiarbă în amestecul respectiv. După ce i-ai scos de la fiert, taie-i și între timp, adaugă într-o tigaie ulei, pe care o vei pune la încins. Menține cartofii apoi la prăjit până când aceștia vor deveni aurii. După ce procesul de prăjire a luat sfârșit, răstoarnă-i într-un bol metalic și presară sare după gust peste ei.

Astfel, vei obține niște cartofi prăjiți demni de cartea de bucate, asta pentru că aceștia vor fi crocanți, aurii și pufoși la interior. În funcție de gust, poți adăuga brânză, cașcaval sau alte condimente ori sosuri precum cel de maioneză. Secretul constă în faptul că oțetul ajută la frăgezirea cartofilor, în timp ce sarea va ajuta la eliminarea surplusului de amidon. Totodată, aceștia nici nu se vor lipi între ei în momentul în care îi vei pune la prăjit. Același truc îl poți folosi și în cazul cartofilor la cuptor care vor căpăta aceleași proprietăți.

fierbi cartofii
Afla ce tip de grasime poti folosi pentru a praji cartofii dar si celelalte alimente

Ulei sau grăsime?

Poate că nu ești adeptul utilizării uleiului atunci când prăjești ceva și alegi să faci acest lucru cu ajutorul grăsimii, fiind de părere că bucatele preparate au un alt gust. Află însă că trebuie să știi ce tip de grăsime să folosești atunci când vrei să prăjești ceva cu ajutorul acesteia. Nivelul de saturație de hidrogen reprezintă cel mai important astfel.

Astfel, în cazul grăsimile saturate sunt solide la temperatura camerei cum ar fi spre exemplu untura. Grăsimile polinesaturate sunt reprezentate de uleiurile vegetale și rămân lichide la temperatura camerei. Atunci când prăjești diferite alimente în grăsimi foarte saturate, acestea vor avea un gust mai puțin gras decât în cazul celor prăjite în grăsimi nesaturate. Acest lucru se datorează faptului că grăsimile saturate se solidifică pe măsură ce se răcesc.

Astfel, pentru aromă mai puternică, se recomandă utilizarea grăsimilor solide. Totuși, aceste grăsimi sunt considerate mai puțin sănătoase în comparație cu cele polinesaturate. Un alt aspect important care trebuie luat în considerare este faptul că în timpul prăjirii, grăsimile solide vor tinde să se degradeze mai repede, eliberând acizi grași liberi care creează un fum vizibil. Acesta este momentul în care grăsimea va crea elemente toxice.