Prăjiturile cu fructe sunt foarte apreciate deoarece aluatul nu este prea gras și nici prea dulce. Cât despre fructe, se știe că sunt bogate în vitamine cu zahăr natural și cu gust acrișor. Rețetele prăjiturilor de acest gen, simple și ușor de preparat sunt dintre cele mai diverse, în funcție de fructele folosite: cireșe, caise sau prune, vișine, afine, mere etc.
Unele gospodine, atunci când își propun să facă un desert, încearcă să evite monotonia, astfel încât fructele vor fi ingrediente utilizate prin rotație. Acum alegem merele pe care le vom introduce în trei tipuri de rețete cu mici deosebiri între ele.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Merele se spală, se rad pe răzătoare mare, se amestecă cu zahăr după gust și se pun la foc mic până scade zeama. Se amestecă din când în când să nu se prindă de cratiță. Apoi se adaugă scorțișoara (ingredientul care dă prăjiturii un gust deosebit) pisată și stafide. Se freacă bine untul cu făina, se adaugă gălbenușurile, zahăr, sare și vanilie. Se adaugă laptele, smântâna și se frământă bine. Se întind două foi: una se așează în tava unsă cu unt și presărată cu făină. Pe ea se așează un strat de mere. Deasupra se pune foaia a doua, se unge cu unt și se dă la cuptor, la foc potrivit. Când se scoate din cuptor se pudrează cu zahăr.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amestecă făina cu zahăr și se adaugă vanilie, lapte și două gălbenușuri și se amestecă bine. Se pun apoi albușurile spumă și se amestecă ușor de jos în sus. Apoi se încorporează felii subțiri de mere, curățate. Se toarnă în tavă și se dă la cuptor pentru o oră.
Ingrediente:
Pentru aluat, veți folosi:
Pentru umplutură aveți nevoie de:
Mod de preparare:
Merele curățate se rad pe răzătoarea mare și se călesc împreună cu zahărul. Se iau de pe foc, se adaugă scorțișoara și se lasă să se răcească. Între timp, din ingredientele de mai sus se frământă un aluat din care se întind două foi.
Prima foaie se pune într-o tavă presărată cu făină. Peste ea se întind merele într-un strat uniform, deasupra se pune cea de-a doua foaie. Se dă la cuptor, la foc potrivit, 30-40 de minute. Când este gata se pudrează cu zahăr. Se lasă să se răcească și se taie bucăți pătrate.