Home » Life & Style » Cele mai frumoase nume de fete și băieți în 2022. Prenume care sunt la modă în acest an

Cele mai frumoase nume de fete și băieți în 2022. Prenume care sunt la modă în acest an

Ileana Mladinoiu / 24.01.2022, 12:34
Cele mai frumoase nume de fete și băieți în 2022. Prenume care sunt la modă în acest an

Prenumele copilului este primul cadou pe care i-l facem. Îl vom repeta de miliarde de ori, iar copilul nostru îl va auzi de-a lungul vieții. Așa că ar trebui să ne gândim cu mult timp înainte de a-l declara la starea civilă. Alegerea prenumelui viitorului copil este un act simbolic fundamental, una dintre cele mai importante decizii pe care o vom lua pentru el. Înseamnă a-i oferi imediat statutul de individ, locul său de membru al societății.

Alegerea prenumelui unui copil. Recomandări prețioase care să te ajute să-ți găsești inspirația

Gândită cu atenție în prealabil, alegerea prenumelui unui copil nu este o sarcină ușoară. Nu înseamnă doar reflectarea personalității părinților, ci și un suport în jurul căruia copilul își va construi identitatea. În vreme ce pentru unii reprezintă o oportunitate de a transmite moștenirea unei lungi familii ca semn de apartenență, alții vor să joace cartea originalității.

Considerăm că, înainte de toate, se cuvine să țineți seama de câteva recomandări în ceea ce privește alegerea numelui copilului. Astfel:

Reflectați asupra prenumelui, nu alegeți în grabă

Copilul va purta toată viața prenumele ales, va trebui să îl pronunțe și să-l audă de milioane de ori, la școală și apoi în viața de adult. Potrivit statisticilor oficiale, 71% dintre părinți aleg numele viitorului copil în timpul sarcinii, 24% înainte de concepție și 5% decid imediat după naștere. Chiar dacă rămâneți la prima idee, nu este nevoie să vă grăbiți. Aveți nouă luni să reflectați la asta.

Alegeți împreună

Fiecare prenume se referă la dorințele și visele pe care părinții le au despre copilul lor, la ceea ce își imaginează ei despre el. Nimic nu este mai rău pentru un copil decât să poarte un prenume extras fără convingere din calendar sau atribuit de persoana care a asistat la naștere. De multe ori mama este cea care propune, iar tata acceptă. Totuși, e de dorit ca alegerea prenumelui să se facă 50/50. Acest lucru va releva armonie și nu dezechilibru asupra educației copilului.

Evitați părerile altora

Uneori sunteți tentați să alegeți prenumele care vă plac împreună cu prietenii, viitorii unchi, mătuși și bunici. În 100% din cazuri, veți primi păreri contradictorii: „Este pretențios, este depășit, e prea lung etc.”. Amintiți-vă că decizia depinde de voi, părinții.

Țineți cont de semnificația numelui

Prenumele au o poveste în spate, evocă anumite calități. Când vă place unul, aflați-i originea, sensul lui. Chiar dacă nu este important pentru voi, poate fi pentru copilul vostru mai târziu. Eroii mitologiei grecești sunt mină de aur pentru cei care caută prenume cu o personalitate puternică. Același lucru pentru personajele legendelor celtice, ale epopeei Cavalerilor Mesei Rotunde, ale poveștilor biblice. Luați nume din teatru, muzică, artă, operă și cinema. Dați frâu liber gusturilor pe care le aveți.

Căutați arborele genealogic

Cultura din care provine vă poate ajuta să determinați și cine sunteți. Optând pentru un astfel de prenume, se transmit rădăcinile geografice, istoria familiei, trecutul. În familiile tradiționale, se dă adesea prenumele bunicului sau al bunicii, pentru a înscrie copilul în constelația familială. Aruncați o privire la arborele genealogic, s-ar putea să vă inspire.

Însă, aveți grijă atunci când alegeți un prenume în amintirea unui membru al familiei decedat. Unele sunt greu de înțeles, încât aproape că doriți să-l schimbați. Se spune că Van Gogh a moștenit prenumele Vincint pentru a înlocui un copil care a murit înaintea lui. De aceea, un copil nu trebuie să se simtă că a înlocuit pe cineva dinainte.

Nu căutați cu orice preț originalitatea

Părinții care doresc să aleagă un nume, spun ei, original, inovează modificând, compunând, asociind prenume existente, inventând ortografii fanteziste. Ele devin motor de căutare, excentrice și greu de pronunțat, inclusiv de către copil. Deseori fac obiectul batjocoririi și al diminutivelor umilitoare de la alți copii.

Priviți în viitor

Un prenume este ales pe viață și nu uitați că va veni vremea când copilul va împlini 40 de ani, că va avea un loc de muncă și o familie. Numele adorabile de bebeluși pot deveni ridicole în timp. Înainte de a opta pentru unul dintre ele, întrebați-vă cum va arăta pe un CV.

Creați un echilibru între prenume și numele de familie

Este important să vă asigurați că prenumele care vă atrage se potrivește bine cu numele dvs. de familie. Odată asamblate, ar trebui să sune frumos. Repetați cu voce tare de mai multe ori pentru a vă face o idee. În general, dacă numele de familie este lung, un prenume scurt este mai potrivit pentru a evita numele lungi. Gândiți-vă la copilul care va deveni școlar. Dacă numele de familie este scurt, este mai ușor să optați pentru un prenume lung. Se realizează un echilibru mai bun.

Bucurați-vă de muzicalitatea sa

Muzicalitatea unui prenume, ritmul, dinamismul lui sunt criterii decisive pentru a face alegerea corectă. Cele mai scurte prenume sunt adesea cele mai fericite. Copiii care au prenume simple, la modă și ușor de reținut au mai multe relații și sunt mai populare.

La fel și cele care fac posibilă realizarea unui diminutiv afectuos. Cei care poartă prenume nepopulare, rare sau excentrice suferă mai mult de singurătate. Explicația vine din faptul că este mai ușor să empatizăm atunci când ne aflăm pe un teren familiar.

Nume de fete și băieți la modă în 2022

Adrian este locuitor al Hadriei, un mare oraș din părțile Veneției de astăzi. Tot de aici vine si frumosul nume al Mării Adriatice.

Albert se trage de la Adalbrecht și semnifică „nobilimea strălucită”.

Alexandru este nume de origine greacă. Vine de la Alexandros, nume compus din „alexo” (a proteja) și „andros” (bărbat/om).

Daniel este nume de sfânt. Daniil Sihastrul este un călugăr român ce a trăit în secolul al XV-lea.

Petru ne duce la Sfântul Petru care a fost cel mai vârstnic dintre cei 12 apostoli. Mai puteți alege: Filip, Ovidiu, Claudiu, Bogdan, Ștefan.

Pentru nume de fete, pot să vă inspire: Sara, Florina, Gabriela, Cristiana, Georgiana, Ioana, Valentina, Teodora, Gabriela, Elena, Constantina, Ștefania, Maria, Ana, Alexandra, Andreea, Nicoleta.

De asemenea, multe mămici și-ar dori ca fetițele lor să poarte nume precum: Anita, Agata, Anisia, Felicia, Greta, Lucia, Milena, Nadia, Otilia, Ofelia.

Să fiți inspirați!