Home » Life & Style » De ce avem nume și prenume. Pot fi puse mai multe sau niciunul?

De ce avem nume și prenume. Pot fi puse mai multe sau niciunul?

Ileana Mladinoiu / 02.03.2021, 11:45
De ce avem nume și prenume. Pot fi puse mai multe sau niciunul?

Numele și prenumele nu fac altceva decât să dea identitatea unei persoane. A trebuit să ne întoarcem în 1539, ca să aflăm că regele Francisc I al Imperiului Roman a hotărât să devină obligatorie înregistrarea nașterii unui copil.

De ce avem nume și prenume. Ce se întâmpla pe vremuri

Pe vremuri, romanii au început să folosească un prenume și un nume, dar considerate ca o  poreclă dată cuiva. Metoda a fost apoi aplicată pe întreg teritoriul Imperiului Roman, inclusiv în Galia.

După căderea acestui imperiu în secolul al V-lea, a devenit obicei să fie desemnat un individ printr-o poreclă, sau chiar un nume ereditar pentru nobili.

Când regele Francisc I a decis să oblige înregistrarea nașterii, preoții, care au păstrat acest document, au ales apoi numele unui sfânt pentru prenume, pe care l-au adăugat la numele de familie transmis din tată în fiu.

Un copil poate avea mai multe prenume?

Legea nu stabilește nicio restricție. Dar o listă prea lungă poate pune probleme administrative. Avantajul celui de-al doilea, al treilea prenume face posibilă evitarea confuziei cu omonimele, dar și dorința de a-i face fericiți pe anumiți membri ai familiei sau a prietenilor. Firește, sunt  opționale, nimeni nu vă obligă să dați mai multe prenume copilului vostru.

Pentru a adăuga unul, tot ce trebuie să faceți este o cerere la o instanța de familie cu argumentele necesare.

De ce un copil are nume și prenume
Copilul poate avea mai multe prenume

Ce motive să invocați pentru alegerea mai multor prenume

Motivul trebuie să fie legitim. Faptul că prenumele este ridicol sau că folosiți un alt prenume comun în viață. Judecătorul instanței de familie va decide. Procedura este aceeași pentru ștergerea unui prenume.

Dacă doriți să apelați la al doilea sau al treilea prenume, puteți solicita acest lucru la schimbarea cărții de identitate. Ofițerul stării civile va sublinia apoi prenumele ales astfel încât să fie întotdeauna primul citat.

Se poate să nu dați prenume unui copil?

Părinții pot decide să nu aleagă un prenume atunci când vor cere eliberarea  certificatului de naștere pentru nou-născut. Însă, cum un prenume este obligatoriu pe acest document, registratorul de la starea civilă unde a fost înregistrată nașterea copilului va notifica instanta de familie.

De asemenea, există și problema prenumelor refuzate, despre care redacția noastră a scris într-un material anterior. Părinții au libertate deplină în alegerea prenumelui, ținând seamă de câteva condiții. În primul rând, prenumele trebuie să poată fi scris în alfabetul latin. În al doilea rând, nu trebuie să aducă atingere interesului superior al copilului.

Dacă registratorul care primește declarația de naștere a copilului de la părinții lui consideră că prenumele este prejudiciabil pentru copil, acesta trebuie să anunțe instanța de familie.

La rându-i, instanța avertizează părinții și dacă se lovește de un refuz, prenumele va fi  pus din oficiu. Mai târziu, cu motive serioase, părinții  vor avea voie să-l schimbe.