Home » Politică » De unde provine porecla lui Adrian Năstase, Bombonel, și ce spune fostul premier al României despre sinucidere

De unde provine porecla lui Adrian Năstase, Bombonel, și ce spune fostul premier al României despre sinucidere

Manolică Anca / 06.01.2021, 11:54

Fostul premier al României, Adrian Năstase, este o figură foarte controversată a scenei politice românești. Pentru acest lucru, el și-a atras simpatii, dar și foarte multe antipatii, de-a lungul anilor. Iată de unde provine porecla lui Adrian Năstase, Bombonel, și ce spune fostul premier despre momentul în care a vrut să se sinucidă.

Arian Năstase, un personaj controversat de pe scena politică românească

Fostul politician social-democrat s-a născut pe 22 iunie 1950, în București. A urmat cursurile liceului Nicolae Bălcescu (Colegiul Național Sfântul Sava în prezent), după care s-a înscris la Universitatea din București, absolvind atât Facultatea de Drept, cât și Facultatea de Sociologie. De-a lungul timpului, a lucrat ca profesor de drept public internațional, judecător, președinte a diferite organizații în domeniul dreptului și al relațiilor internaționale.

În perioada studenției, el s-a căsătorit cu Ilinca Preoteasa, fiica lui Grigore Preoteasa, fost ministru de externe al României. După încheierea primei căsătorii, în 31 iulie 1985 Adrian Năstase s-a căsătorit cu Dana Miculescu, fiica lui Angelo Miculescu, fost ministru și vicepremier în România socialistă. Cei doi sunt și în prezent împreună, din căsnicia lor rezultând doi fii, Andrei (12 februarie 1986) și Mihnea (23 iunie 1993).

Imagine de la căsătoria lui Adrian Năstase cu Dana / Sursă foto: adriannastase.ro
Imagine de la căsătoria lui Adrian Năstase cu Dana / Sursă foto: adriannastase.ro

Între 1990-1992 a fost ministru de Externe al României din partea FSN, apoi președintele Camerei Deputaților între 1992-1996 și 2004-2006, din partea PDSR, respectiv PSD. Din decembrie 2000 până în decembrie 2004 a fost prim-ministru al României. La alegerile prezidențiale din 2004 a candidat la funcția de șef al statului din partea Partidului Social Democrat, însă în turul doi al scrutinului a fost învins de candidatul Alianței Dreptate și Adevăr, Traian Băsescu.

În martie 2006 s-a văzut nevoit să demisioneze de la conducerea Camerei Deputaților în contextul unor acuzații de corupție. Însă, doi ani mai târziu, la alegerile legislative din 2008, el a obținut un nou mandat de deputat, în colegiul uninominal Mizil, Prahova, din partea PSD. Anul 2012 a adus odată cu el și o primă condamnare la închisoare de doi ani pentru fostul premier al României, urmând ca în 2014 să fie condamnat pentru încă patru ani în dosarul Zambaccian.

De unde provine porecla lui Adrian Năstase

Adrian Năstase (70 de ani) a fost invitat marți, 5 ianuarie 2021, în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns maratonului de întrebări „incomode”. Printre acestea s-a aflat și întrebarea care probabil a fost pe buzele multora în trecut: De unde provine porecla de „Bombonel” a lui Adrian Năstase? Această poreclă l-a însoțit pe fostul premier și mult timp după ce a ieșit de pe scena politică. Dar de unde provine aceasta?

Așa îi spunea Corneliu Vadim Tudor în pamfletele sale din revista România Mare”. Și de atunci, mulți au spus că el a fost cel care i-a dat această poreclă. Însă, Adrian Năstase a ținut să infirme acest lucru și a precizat chiar el de unde provine porecla lui:

„În primul rând, ea nu a apărut prin Vadim. A apărut în perioada 92-96 și nu era legată de Vadim. A fost construită altfel. Bănuiesc că cei care mi-au spus așa, m-au văzut mai delicat, mai bun, mai blând, mai gentil și din cauza asta mi-au spus așa. Alții, pe de altă parte, au spus că sunt foarte dur, că eram dictator, și tot felul de alte porecle…Îi rog să se hotărască”, a răspuns ironic, Adrian Năstase, care a mai precizat că în ultimul timp nu prea a mai fost folosită aceasta.

Adrian Năstase, în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”
Adrian Năstase, în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”

Dar se pare că „Bombonel” nu este singura poreclă primită de Adrian Năstase de la adversarii săi din politică. Mult timp, acestuia i s-a mai spus și „Năstase – 7 case”. Întrebat de unde provine și porecla a doua, Adrian Năstase a spus că aceasta a plecat de la faimoasa lui avere, despre care s-a vorbit foarte mult de-a lungul anilor. Însă, acesta susține că nu a avut șapte case și că povestea a avut scopul de a se consolida ideea că el este foarte bogat.

„A fost o poveste care la un moment dat a fost construită pentru a face un adevărat cor media în perioada în care trebuia să fiu condamnat și trebuia să mi se găsească o mulțime de puncte slabe, care să contrabalanseze niște dosare care erau foarte sărace și care aveau o finalitate politică”, a precizat Adrian Năstase despre cea de-a doua poreclă a sa, „Năstase- 7 case”.

Fostul premier al României a fost la un pas să se sinucidă

Cel mai controversat moment din viața lui Adrian Năstase a fost cel în care a încercat să se sinucidă, în anul 2012. El fusese condamnat la închisoare cu executare, pentru doi ani, în dosarul „Trofeul calității”, în care era acuzat de strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, atunci când a candidat pentru funcția de președinte al României. În ziua în care a primit condamnarea, în timp de polițiștii se aflau chiar în locuința sa din strada Zambaccian, Adrian Năstase a intrat în biroul său și a încercat să se sinucidă, provocându-și o rană în zona gâtului cu un pistol.

„Da. A fost o tâmpenie, dar așa am simțit atunci, pentru că mi s-a părut un gest de maximă umilință și nu am acceptat atunci povestea asta (condamnarea la închisoare n.r). Sigur, mai târziu am privit diferit lucrurile, dar era un alt moment. Polițistului care m-a împiedicat atunci să duc până la capăt gestul respectiv, îi datorez viața în mare măsură, pentru că el practic a blocat revolverul. Ne-am bătut acolo efectiv. Soția mea și acum păstrează costumul care e rupt la genunchi și haina pătată…”, a rememorat acesta, la ceva ani după nefericitul eveniment.