Foarte multe substanțe nocive și periculoase trebuie evitate atunci când folosim produse cosmetice convenționale, cum ar fi șamponul, pentru a ne menține părul frumos și un scalp sănătos. Dar nu știm că deseori șampoanele comerciale, dacă nu sunt corect alese, sunt unele dintre cele mai agresive cu părul și scalpul nostru, că pot provoca alergii. De aceea este indicat ca fiecare listă de ingrediente sa fie citită cu mare atenție. În caz contrar, utilizarea frecventă a unor șampoane cu ingrediente nocive poate duce chiar la pierderea podoabei capilare.
Înainte de a vă opri asupra unui șampon, țineți seama și de tipul de păr pe care îl aveți (uscat, fragil, gras, deteriorat), cât de afecțiunile lui, de starea scalpului. Apoi, citiți eticheta produsului și protejați-vă părul. Acum intervine problema ingredientelor. În majoritatea cazurilor, citirea unor etichete este asemănătoare cu citirea hieroglifelor. Putem doar să învățam ce este nociv pentru părul nostru și cum să ne ferim de ingredientele nocive din șampoane.
Din nefericire, lista de mai jos nu poate fi exhaustivă. Într-adevăr, substanțele chimice ca surfactanții, sulfații, sodiul, dietanolamina, trietanolamina etc. ajută la curățarea părului, dar au in timp și capacitatea să îl deterioreze, fiindcă sunt substanțe chimice.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Acestea sunt substanțe care provin din petrochimie. Ele formează o peliculă ocluzivă pe piele și sunt foarte dăunătoare. Oferă senzația de catifelare și hidratare datorită peliculei pe care o lasă pe fibra capilară. Problema e că acest film sufocă părul, îi înfundă porii și împiedică pătrunderea cremelor hidrantante. Părul pare hidratat, dar acesta este doar un efect artificial, deoarece adevărata hidratare naturală și autoreglată este compromisă. Printre uleiurile minerale de evitat se găsesc: Paraffinum Liquidum, Ozokerite, Petrolatum, Ceresin, Cera Microcristallina.
Uleiurile și ceara siliconică conferă părului și pielii un efect neted, de alunecare. Se găsesc în fond de ten și șampoane. Acestea sunt substanțe care degradează și mediul.
Există sulfați agresivi și alții mult mai puțin. Totul depinde, de fapt, de originea materiilor prime care sunt folosite pentru a le fabrica: pot avea o bază chimică sau o bază vegetală, cum ar fi zahărul sau nuca de cocos. Sulfații sunt cei care fac ca șamponul să producă toată spuma și bulele. În timp ce credem că o cantitate de spumă este un indicator important al calității, în realitate face parte dintre acele produse chimice pentru păr, de evitat. Datorită ingredientelor sale dure, un șampon care conține SLS va elimina, probabil, acumularea de murdărie, lăsând părul curat și semnificativ mai puțin gras decât înainte.
Ceea ce nu știm este că expunerea părului la o asemenea substanță chimică distruge pe termen lung uleiurile esențiale de care părul are nevoie pentru a rămâne sănătos. Ele descompun proteinele și opresc cresterea sănătoasă a părului. Să-i învățați pe de rost, ca să-i puteți recunoaște și să nu vă mai lăsați niciodată prinși în capcană: Lauril sulfat de sodiu, Laureth Sulfat de sodiu, Lauril Sulfat de amoniu, Sulfat Laureth de amoniu, Laureth sulfosuccinat disodic.
Aceștia sunt agenți de spumă, prezenți în gelul de duș, șampoane și pasta de dinți. Devin foarte agresivi pentru piele, iritând-o și uscând-o.
Un ingredient care se poate găsi nu numai în șampon, cât în alte produse de îngrjire personală. Și produsele pentru bebeluși pot conține această substanță cancerigenă.
Pot include până la 3000 de substanțe chimice, multe fiind iritante pentru scalp.
Ambele substanțe irită scalpul, distrug substanțele benefice din păr, usucă firul de păr, făcându-l fragil și fără viată.
Cu efect toxic, duc la căderea părului și la iritarea scalpului.
În cantități mari, poate duce la căderea excesivă a părului.
Este posibil să fi văzut acest nume pe șampon. Verificați ingredientele de pe șampon și suntem siguri că-l veți găsi. Atunci când știm că el nu oferă nici un beneficiu de lungă durată, ci doar vătămare gravă a părului, de evitat șamponul.
Acoperă pielea scalpului, precum o mască, dar devine toxică pentru că poate provoca iritații severe, prin sigilarea porilor.
Este regăsit în aproape toate produsele de îngrijire a părului, dar în concentrații mari usucă firul de păr, lăsând-l lipsit de viată.
De exemplu: extractele și uleiurile vegetale, acizii lactici, ceara naturală, colagenul, biotina, keratina, acidul hialuronic (piridoxina), vitamina B6, ketoconazolul care este un antibacterian, ingredient ideal pentru scalpul micotic etc.