Home » Life & Style » Cele mai simple și eficiente soluții care te ajută să scapi de condensul de pe geamuri. Ce trebuie de fapt să faci

Cele mai simple și eficiente soluții care te ajută să scapi de condensul de pe geamuri. Ce trebuie de fapt să faci

Voicu Costin / 18.03.2022, 13:37
Cele mai simple și eficiente soluții care te ajută să scapi de condensul de pe geamuri. Ce trebuie de fapt să faci

Condensul este un fenomen natural. Este un semn care indică un nivel ridicat de umiditate, ceea ce înseamnă că este necesară o temperatură optimă și o ventilație sporită. Moleculele de apă se depun pe o suprafaţă, în acest caz geamurile. Pe cât posibil, renunţă să mai usuci hainele în casă, chiar şi dacă le aşezi pe calorifer. Cum putem scăpa de condensul de pe geamuri? Ce este de făcut?

Metode utile pentru a scăpa de condensul de pe geamuri

Încearcă folia anticondens

În magazinele de specialitate se găsesc folii anticondens. Acestea se aplică pe geamuri şi sunt transparente, aşadar nu vei avea probleme cu lipsa luminii naturale. Materialul din care sunt confecționate nu mai lasă vaporii de condens să se depună pe suprafața geamului, și astfel este înlăturat condensul. Nu doar că duce la dispariția condensului, dar protejează geamul foarte bine și elimină pierderile de căldură.

Foloseşte un dezumidificator

Dezumidificatoarele au fost făcute cu un singur scop. Acela de a elimina umezeala din atmosferă. Practic, acest aparat adună umezeala din aer ca un aspirator. Acesta va absorbi umezeala din aer, aşadar nu se va mai aşeza pe suprafeţe şi vei preveni, astfel, şi apariţia mucegaiului. În plus, aceste aparate sunt silenţioase şi au un consum redus de energie. Nici investiția într-un asemenea aparat nu trebuie să fie foarte mare. În timp, veți economisi bani pentru reparațiile ulterioare ale casei.

Aeriseşte des

Încearcă să aerisești camera cât mai des. Aerul rece va pătrunde în interior și va aerisi camera. Aerul umed va fi înlocuit de aerul rece și uscat. Nu este necesar să stai mereu cu geamurile deschise, însă nu uita să aeriseşti constant. Astfel, condensul nu va mai apărea atât de des.

Ai grijă la numărul de plante

Florile și plantele aduc o notă de prospețime și de culoarele în casele voastre, dar trebuie să fiți atenți la numărul lor. Cu cât ai mai multe în casă, cu atât creşte şi cantitatea de vapori de apă din aer. În funcţie de tipul florilor şi de mărime, se eliberează în aer vapori de apă. Inclusiv acvariul cu pești ajută la formarea condensului în cameră. Apa se evaporează treptat din cauza temperaturii crescute din interior şi, astfel, creşte şi umiditatea. Există însă folii speciale cu care poţi acoperi acvariul, fără ca peştii să aibă de suferit.

Verifică gurile de scurgere

Vremea ploioasă vă poate da mari bătăi de cap. Mai ales dacă locuiți la casă, dar nu numai. Izolația blocului sau a casei unde locuiți este foarte importantă. Apa de ploaie se poate acumula în fundaţia casei şi dacă pereţii nu sunt izolaţi, pătrunde în interior. În cazul apartamentelor, apa se infiltrează în pereți și va rămâne acolo. Pe lângă condens va apărea treptat și mucegaiul.

Nu numai că trebuie să luați măsuri, dar trebuie să aveți grijă la el. Poate provoca boli în timp. Verifică gurile de scurgere a apei şi du-le cât mai departe de fundaţie. Este important ca apă să se infiltreze în pământ, și nu lângă casă.