Home » Life & Style » Cele mai zgomotoase animale din lume. E uluitor ce frecvențe pot atinge

Cele mai zgomotoase animale din lume. E uluitor ce frecvențe pot atinge

Voicu Costin / 01.05.2022, 16:57
Cele mai zgomotoase animale din lume. E uluitor ce frecvențe pot atinge

Animalele sunt pline de secrete, unele dintre ele având câteva abilități nemaiîntâlnite și surprinzătoare. Spre exemplu, unele dintre ele își folosesc părți ale corpului pentru a detecta prădătorii sau a scăpa de ei. Altele, scot sunete foarte puternice pentru a se feri de cei ce îi vânează sau care îi deranjează. Așa se întâmplă și în cazul următoarelor animale. Care sunt cele mai zgomotoase animale din lume?

Animalele își folosesc abilitățile pentru a scăpa de prădători

O parte dintre animale le place să trăiască în liniște și se feresc de prădători, în schimb, altele sunt foarte gălăgioase. Considerată o abilitate sau nu, ele pot scoate sunete atât de puternice că pot sparge  timpanul urechii unei persoane.

În timp ce o conversație normală între doi oameni se înregistrează la aproximativ 60 de decibeli (dB), unele animale pot țipa mult mai tare decât zgomotul scos de un metrou (100 dB). Pragul uman al durerii este de 120 dB, iar la 160 dB timpanul se va rupe, însă multe dintre sunetele emise de unele necuvântătoare sunt mai puternice decât ceea ce pot percepe urechile oamenilor.

Care sunt cele mai zgomotoase animale din lume

  1. Crevetele pistol tigru

Originar din Marea Mediterană, această specie de creveți se află în fruntea listei ca cea mai zgomotoasă creatură de pe Terra, depășind peste 200 dB. Comparând cu sunetul emis de o armă de vânătoare, se aude mai tare ca atunci când este folosită.

Din fericire, ei trăiesc sub apă, iar oamenii nu îi pot auzi, altfel ar fi avut probleme cu auzul fiindcă urechea umană poate susține doar sunete de până la 120-130 dB. Drept urmare, orice sunet mai puternic poate provoca dureri extreme ale timpanului, care poate duce la pierderea auzului.

Creveții pistol pot fi observați în recifele tropicale din întreaga lume, fiind echipați cu o gheară mare care trage jeturi de apă cu o viteză atât de mare încât creează o bulă de aer. Când are loc implozia, se creează o undă de șoc mai puternică decât strigătul unei balene și, surprinzător, poate ucide alți creveți și pești la o distanță de până la 2 metri. Unda de sunet emite minuscule flash-uri de lumină, care determină momentan temperatura din interiorul bulei să ajungă aproape de cea a Soarelui.

  1. Balena albastră

Balena albastră este un mamifer marin din subordinul balenelor cu fanoane. Cu o lungime de 30 m și cu o masă corporală de peste 170 tone, este cel mai mare animal cunoscut care ar fi existat vreodată.

Lung și zvelt, corpul balenei albastre poate avea tente diferite de gri-albăstrui pe partea dorsală. Există cel puțin trei subspecii distincte: B. m. musculus în Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord, B. m. intermedia în Oceanul Antarctic și B. m. brevicauda (denumită și balenă albastră pigmeu) găsită în Oceanul Indian și în Pacificul de Sud. B. m. indică, din Oceanul Indian, ar putea fi o altă subspecie.

Ca și în cazul celorlalte balene, hrana să o constituie, aproape exclusiv, mici crustacei denumiți krill. Aceste mamifere au o comunicare foarte zgomotoasă între ele. Sunetele lor pot atinge 188 dB, mai tare decât explozia motorului cu reacție sau a unei grenade. Balenele albastre pot comunica unele cu altele și de la o distanță de peste 800 de kilometri. Limba lor poate fi la fel de grea ca un elefant.

       3. Liliacul buldog mare

Aceste animale sunt considerate o pradă foarte ușoară pe timpul zilei, atunci când dorm. Astfel că, liliecii caută locuri sigure unde să doarmă. Iar picioarele au un rol foarte important în acest caz. Tendoanele picioarelor le permit liliecilor să stea cu capul în jos, timp în care ei sunt perfect relaxați.

Ce se întâmplă când liliacul este vânat de un prădător? Dacă liliacul se trezește la timp, el își va da rapid drumul de pe obiectul de care atârnă, va cădea spre pământ și ulterior, în mod instinctiv, el își va lua zborul. Liliecii sunt unul dintre puținele mamifere care pot folosi sunetul pentru a naviga și călători. Această atitudine este numită ecolocație. Liliacul buldog mare este, în prezent, cel mai tare membru din specia sa. Acesta emite un sunet incredibil de puternic, care depășește 140 dB, mai tare decât un fierăstrău cu lanț în funcțiune.