Home » Life & Style » Cinci superstiții bizare din lume și originea lor. De ce nu e bine să deschizi umbrela în casă și ce se poate întâmpla dacă oferi în dar un cuțit

Cinci superstiții bizare din lume și originea lor. De ce nu e bine să deschizi umbrela în casă și ce se poate întâmpla dacă oferi în dar un cuțit

Alexandru Cazacu / 20.05.2021, 13:44
Cinci superstiții bizare din lume și originea lor. De ce nu e bine să deschizi umbrela în casă și ce se poate întâmpla dacă oferi în dar un cuțit

De-a lungul vremii, în toate culturile au existat diferite superstiții, pe care oamenii le foloseau pentru a explica unele evenimente din viața lor. Multe dintre acestea au legătură cu norocul, ghinionul sau soarta. Mai departe îți vom prezenta câteva superstiții bizare din lume și de unde au plecat acestea.

Superstiții bizare din lume și originea lor

Potrivit specialiștilor, superstițiile sunt o serie de practici și credințe care își au originea în magie, divinitatea sau hazard și reprezintă o identificare ignorantă a cauzelor unei întâmplări. În timp, superstițiile devin un lucru obișnuit și se înrădăcinează în mentalitatea oamenilor din diferite culturi. Superstițiile sunt specifice fiecărei țări și pot fi mai mult sau mai puțin neobișnuite. Iată câteva superstiții bizare din lume.

Dacă spargi o oglindă vei avea șapte ani de ghinion

Cu siguranță toată lumea știe despre cei șapte ani de ghinion pe care îi aduce spargerea unei oglinzi. Se pare că această superstiție își are originea în Grecia antică. Ghicitul în oglindă se numea catoptromanţă. Oglinda era scufundată în apă și persoanei i se cerea să se privească în ea. În cazul în care imaginea sa era distorsionată, putea să moară, iar dacă era clară, avea să trăiască.

Ei bine, romanii au modificat această interpretare în secolul I d.Hr., când se credea că sănătatea oamenilor se schimbă la fiecare șapte ani. Așadar, imaginea distorsionată într-o oglindă spartă însemna șapte ani de boli și nenorociri.

Superstiții bizare din lume și originea lor
Superstiții bizare din lume și unde își au originea

 

Mersul pe sub o scară aduce ghinion

Se pare că ș această superstiție își are originea în antichitate. O scară sprijinită de un zid formează un triunghi, iar pentru egipteni această formă era una sacră. Triunghiurile erau un simbol al treimii zeilor, iar trecerea printr acesta însemna o profanare.

Superstiții bizare din lume – Pisica neagră ca îți taie calea

Chiar și în zilele noastre, mulți oameni se feresc de pisicile negre. În diferite culturi pisicile negre sunt asociate cu răul sau ghinionul. În Evul Mediu, oamenii credeau că pisicile negre sunt ajutoarele vrăjitoarelor și aduc ghinion. Ba chiar mai mult de atât, unii credeau că sunt semnul că diavolul te urmărește.

Deschiderea umbrelei în casă aduce ghinion

Având în vedere că acestă superstiție are legătură cu ploaia, ea nu putea să provină decât dintr-o zona în care plouă mai tot timpul. Mai exact, în Anglia victoriană mecanismul de deschidere a unei umbrele nu era tocmai un lucru simplu. Asta deoarece acestea erau confecționate pe un cadrul metalic rigid, iar deschiderea lor ar fi putut răni o persoană care s-ar fi aflat prin preajmă sau putea sparge un obiect din casă. În concluzie, această superstiție a apărut cel mai probabil din prudența britanicilor.

Nu e bine să primești sau să oferi un cuțit

Potrivit unei superstiții, se pare că nu este bine să faci cadou un cuțit, dar nici să primești un astfel de obiect. Datorită faptului că taie, la fel ca multe alte obiecte ascuțite, sunt semnul destrămării prieteniei.

Cu toate acestea, cei care cred în astfel de lucruri susțin că efectul acestei superstiții poate fi atenuat sau chiar anulat dacă cel care primește obiectul contondent în dar oferă la schimb o monedă sau o sumă mică de bani.