Home » Știri » De ce nu e bine să faci nuntă în Mai. Cum a luat naștere această superstiție și ce spune preotul despre ea

De ce nu e bine să faci nuntă în Mai. Cum a luat naștere această superstiție și ce spune preotul despre ea

Violeta Badea / 01.02.2021, 09:59
De ce nu e bine să faci nuntă în Mai. Cum a luat naștere această superstiție și ce spune preotul despre ea

De ce nu e bine să faci nuntă în Mai. Cum a luat naștere această superstiție și ce spune preotul despre ea. Dacă vă decideți să vă organizați o nuntă, este foarte important să o alegeți o dată cu noroc. Da, ai auzit bine! În popor există o superstiție conform căreia căsătoriile făcute în luna mai se sfârșesc prin divorț. În continuare vom vedea de unde a apărut această credință.

De ce nu e bine să faci nuntă în Mai

Tradițiile și superstițiile au existat dintotdeauna și vor exista în continuare. Pe vremuri oamenii se ghidau după anumite ritualuri și își deșfășurau viața în funcție de semnele divine pe care le primeau. De exemplu, ploaia în ziua nunții aduce belșug. Ai auzit și tu această zicală, nu-i așa? Ei bine, nu este singura! Românii cred cu tărie că cei care își unesc destinele în luna mai vor avea ghinion și se vor despărți.

Nu doar în țara noastră există astfel de superstiții, ci și în străinătate. În Anglia luna mai este cu ghinion, indiferent dacă vorbim de o nuntă sau de o aniversare. Aceștia susțin că cine este născut în luna nu va avea noroc în viață și va întâlni multe obstacole în calea spre fericire.

Pe de altă parte, francezii catolici, la fel ca şi restul populaţiei din Europa Centrală a secolelor XVI – XVII credeau că, în luna mai, ar avea loc o uniune incestuoasă, aducătoare de ghinion, boli și certuri, deoarece Dracul se căsătorește cu propria lui mamă. În zilele noastre însă, în acele locuri au dispărut superstițiile și nimeni nu mai crede în astfel de lucruri. Pe când în țara noastră, prin unele zone, oamenii nu au încetat să creasă în aceste credințe, iar unii le aplică.

Românii își aleg cu foarte mare grijă data nunții, tinând cont de anotimp, luni, sărbători, cifre norocoase și abia apoi verifică disponibilitatea restaurantelor. Bineînțeles, această „regulă” nu este singura, ci se păstrează o serie de tradiții pe care probabil le știți sau le-ați mai văzut la astfel de evenimente.

Conform superstitiei cei care se casatoresc in luna mai ajung sa divorteze
Conform superstitiei cei care se casatoresc in luna mai ajung sa divorteze

Cum a luat naștere această superstiție și ce spune preotul despre ea

Oamenii folosesc superstițiile pentru a-și atrage binele și a îndepărta răul. Asta se întâmplă încă de la începutul lumii, iar dacă privim puțin în trecut putem observa că imaginația nu a lipsit niciodată. Oamenii s-au închinat la soare, au crezut în zei, de fapt au simțit nevoia întotdeauna să creadă în ceva. Iată că unele superstiții se aplică și astăzi. Întrebarea care rămâne este dacă e bine sau nu să facem nunta în luna mai. Iată ce spune preotul despre aceste credințe.

„Există o părere foarte răspândită după care în luna mai nu este bine să se facă nunți, cununii sau căsătorii, înțelegând prin aceasta și căsătoria civilă și slujba religioasă. Despre aceste căsătorii se spune că nu durează, „nu țin”, se desfac sau se destramă. Totuși, din punct de vedere teologic sau bisericesc (canonic) nu există niciun fel de referire la asemenea subiect. Conform poruncii a noua a Bisericii, există zile precise în care nu se fac nunți în timpul unui an bisericesc. Aceste zile sunt legate de perioade importante ale anului bisericesc, care se refera fie la zile de post, fie la marile praznice impărătești.”,a precizat Pr. prof. dr. Nicolae Necula, potrivit crestinortodox.ro.