Home » Life & Style » Cine a descoperit Australia. Primul român care a ajuns în Australia. Date istorice importante

Cine a descoperit Australia. Primul român care a ajuns în Australia. Date istorice importante

Alexandru Cazacu / 20.04.2021, 15:22
Cine a descoperit Australia. Primul român care a ajuns în Australia. Date istorice importante

Australia este situată pe locul al șaselea în topul celor mai mari țări din lume. Cu o suprafață de 7.617.930 km pătrați, aceasta ocupă un întreg continent, care poartă același nume. Cine este cel care a descoperit Australia și cine a fost primul român care a ajuns acolo, puteți afla mai departe.

Cine a descoperit Australia. Primul român care a ajuns în Australia

Potrivit istoricilor, exploratorii din Țările de Jos au fost primii care au descoperit Australia, în anul 1606. Cu toate acestea, în 1770, Marea Britanie a ridicat pretenții la teritoriile estice ale continentului, colonizând regiunea prin deportările penale. Așadar, populația a crescut constant în următorii zeci de ani și Australia a fost explorată complet.

Realizatorul australian de film Benjamin Cropp a căutat o navă care s-ar fi scufundat în zona Australiei, în urmă cu 500 de ani. Acesta este de părere că două corăbii protugheze s-ar fi scufundat în apropiere de Cape York în secolul al XVI-lea, înainte de sosirea exploratorilor olandezi. Potrivit lui Cropp, există dovezi precum că portughezii au debarcat pe coasta de nord-est a Australiei, în anul 1522.

Portughezii ar fi fost primii care au descoperit Australia

Se pare că ultimele descoperiri arată că există o hartă din anul 1542, care înfățișează un al șaselea continent situat în pe locul în care se află astăzi continentul australian. Acestă zonă era numită ”Java-la-Grande”, iar istoricii sunt de părere că exploratorii portughezi au ascuns acest descoperiri pentru a avea anumite beneficii economice.

Din nefericire, nu există foarte multe dovezi în această privință. Cu toate acestea, unii istorici sunt de părere că dovezile s-au pierdut în 1755, după cutremurul de la Lisabona, care a distrus o mare parte din oraș.

De asemenea, mulți istorici cred că apele Australiei ar fi fost vizitate de mai multe corăbii europene, poate chiar și asiatice, înainte de debarcarea britanicului James Cook. Cu toate acestea, nu au fost descoperite epave care să ateste acest lucru.

Cine a descoperit Australia. Primul român care a ajuns în Australia
Cine a descoperit Australia. Primul român care a ajuns în Australia

Ilarie Mitrea, primul Român care a ajuns în Australia

Potrivit datelor istorice, Ilarie Mitrea a fost primul român care a ajuns pe teritoriul Australiei, în anul 1865. Cine a fost bărbatul și de ce a călătorit atât de departe de casă, vă spunem mai departe.

Născut în anul 1842, în comuna Rășinari din județul Sibiu, Bucur (Ilarie) Mitrea era fiul unui oier. Ulterior, acesta a studiat medicina la Cluj, iar în perioada martie – august 1865 a călătorit în Germania, Franța și Australia, ca medic chirurg pe vasul ”Peter Godefroy”. Corabia făcea cursa între Hamburg și Brisbane, astfel el a ajuns să fie considerat primul român care a ajuns pe teritoriul Australiei. Este important de menționat faptul că, distanța dintre București și Brisbane este de aproximativ 15.000 de kilometri, adică era foarte greu să ajungi în Australia la acea vreme.

Un an mai târziu, în 1866, Ilarie navighează cu un vas în Mexic, însoțind un corp expediționar austriac de voluntari. Românul a stat zece luni aici, suficient pentru a călători în multe locuri. Ilarie Mitrea era foarte atras de vechile civilizații mexicane, realizând mai multe colecții de obiecte de artă populară, care au fost aduse la Rășinari.