Home » Life & Style » Cine a fost Mansa Musa, cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ, și ce valoare a atins averea lui. 9 detalii uimitoare

Cine a fost Mansa Musa, cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ, și ce valoare a atins averea lui. 9 detalii uimitoare

Violeta Badea / 09.03.2021, 11:52
Cine a fost Mansa Musa, cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ, și ce valoare a atins averea lui. 9 detalii uimitoare

Cine a fost Mansa Musa, cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ, și ce valoare a atins averea lui. 9 detalii uimitoare. Cel mai bogat om din lume a trăit în urmă cu peste 600 ani și a locuit în Africa. Pare incredibil, dar ai auzit bine! Averea lui a fost colosală, iar Bill Gates sau Jeff Bezos îl mai pot depăși doar printr-o minune. În acest articol veți afla cine a fost cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ, dar și ce valoare a atins averea lui.

Mansa Musa este considerat cel mai bogat om din istorie
Mansa Musa este considerat cel mai bogat om din istorie

Cine a fost Mansa Musa, cel mai bogat om care a trăit vreodată pe Pământ

Suntem în secolul al XXI-lea, avem la dispoziție toate tehnologiile și ne considerăm evoluați. Însă, cu toate astea, cel mai bogat om de pe pământ a trăit în secolul al XIV-lea, în Africa. Este vorba despre Mansa Musa Întâiul, conducătorul Imperiului Mali şi suveranul care a avut grămezi de aur.

Și ca să va faceți o idee deținea o avere estimată la echivalentul a peste 350 de miliarde de euro din prezent. În timp ce Bill Gates are o avere estimată la aproximativ 110.5 miliarde. Regele african ar fi cheltuit o parte din această sumă pentru a finanța câteva fapte impresionante în timpul domniei sale: militar, economic, cultural și religios.

9 detalii uimitoare

Mansa Musa s-a născut în anul 1280 într-o familie de conducători. El a preluat tronul Mali în anul 1312 de la fratele său Abubakri. Este considerat cel mai bogat om din Evul Mediu. Se spune că în mare parte averea sa a constat în teritoriul fostului Imperiu Ghana, pe care Mali îl cucerise. Dar să nu uităm, Musa a fost cel mai mare producător de aur din lume, iar acesta a fost prețios dintotdeauna. În continuare vă prezentăm nouă detalii incredibile despre regele african.

Mansa Musa in timpul pelerinajului
Mansa Musa in timpul pelerinajului

1. Mansa Musa a moștenit regatul

Istoricii spun că Musa nu își dorea cu ardoare să conducă Imperiul Mali. Ceea ce întărește această idee este faptul că bunicul său fusese fratele lui Sundiata Keita, fondatorul Imperiului Mali. Dar nici bunicul lui Musa, nici tatăl său nu au dobândit vreodată regatul.

În anul 1312, fratele său Mansa Abu-Bakr a abdicat pentru a participa la o expediție și nu s-a mai întors niciodată, astfel Musa a moștenit regatul pe neașteptate.

2. A avut o avere impresionantă

Specialiștii i-au calculat averea, iar suma a depășit cu ușurință trei trilioane de dolari. Bineînțeles că nu se știe cu exactitate, dar au fost desfășurate numeroase cercetări și s-a stabilit că aceasta este suma estimată.

3. Musa a avut acces la numeroase surse de aur

Mansa Musa controla toată producția de aur din regiune, iar unii istorici au declarat că Mali ar fi putut fi cel mai mare producător de aur din lume la acea vreme.

4. Musa a cucerit peste 20 de orașe importante

Mansa Musa a fost un lider excelent, un adevărat conducător și și-a câștigat imediat popularitatea. Regele african a condus Imperiul Mali timp de 25 de ani, iar în acestă perioadă a reușit să-l tripleze ca mărime. Musa a reușit să cucerească peste 20 de orașe importante, inclus capitala Songhai, Gao, pe râul Niger, unul dintre cele mai vechi centre comerciale din Africa de Vest.

5. Regele a organizat o călătorie la Mecca

Între anii 1324 și 1325, Mansa Musa a organizat o călătorie la Mecca pentru a vizita locul sfânt. Acesta s-a afișat ca un adevărat rege, s-a urcat într-o trăsură luxoasă și a fost escortat de peste 60.000 de bărbați și 80 de cămile. În timpul acestei călătorii, Musa a avut și un scop. Aceștia și-a dorit să recruteze profesori și lideri musulmani, deoarece îți dorea ca aceștia să-l însoțească acasă și să transmită învățăturile Coranului în propriul său regat.

6. A donat foarte mult aur în Cairo

În timpul acestei călătorii a făcut o oprire la Cairo, iar Mansa Musa a donat foarte mult aur în capitala egipteană pentru a-și arăta recunoștința. Acesta a fost entuziasmat de vizita pe care a avut-o la sultanul egiptean, An Nasir. Cei doi au încheiat un acord comercial între Regatele Egiptului și Mali. Entuziasmul l-a costat foarte mult aur, iar Egiptul a intrat într-o criză de inflație care a durat 12 ani.

7. A făcut din Timbuktu unul dintre cele mai prestigioase orașe din lume

În anul 1327, Mansa Musa a reușit să cucerească orașul Timbuktu. Regele a reușit să transforme complet această regiune, iar comerțul și bursa erau într-o continuă evoluție. În plus a devenit cel mai mare centru de învățare din Africa.

8. Nu se știe exact când a murit

Nu se cunoaște exact anulîn care Musa a decedat. Unii spun că a murit în c.1330, nu mult după întoarcerea sa din Mecca. Alții cred că a murit în anul 1337, deoarece un istoric islamic aproape contemporan Ibn Khaldun afirmă că a fost încă implicat în afaceri diplomatice în acel an.

9. Cine a moștenit averea

Mansa Musa este considerat cel mai bogat om din istorie, iar recordul este greu de doborât. Acesta a lăsat ca moștenire importante clădiri: școli, biserici, muzee, biblioteci etc. Imperiul a fost moștenit de fiii săi, Mansa Maghan și ulerior Mansa Suleyman. Aceștia nu au avut succesul tatălui lor, iar Imperiul s-a prăbușit.