Nostradamus este, cu certitudine, una dintre cele cunoscute personalităţi ale istoriei. Notorietatea sa vine de la celebrele profeţii şi previziuni pe care le-a făcut acum mai bine de 500 de ani. Chiar și astăzi ele fac înconjurul lumii, francezul devenind unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai ocultismului. Iată cine a fost Nostradamus și care este, de fapt, adevărul despre profețiile lui.
Michel de Nostredame s-a născut în 1503 în Saint-Remy-de-Provence, în sudul Franței, într-o familie de evrei convertiți. Aceasta făcea parte din clasa de mijloc orăşenească, tatăl său fiind un negustor de cereale, dar şi notar. De educaţia lui s-a ocupat bunicul matern, cel care l-a învăţat încă de mic latina, ebraica, greaca, dar şi matematica. Până la vârsta de 14 ani, tot de la el, a învăţat şi bazele astrologiei, dar şi ideea că astrele determină destinul oamenilor.
A fost învăţat şi tot ce trebuia să ştie despre tradiţiile evreieşti și inițiat în Schalscheleth Hakabbalah. De altfel, orașul său natal era cunoscut ca fiind primul din Franţa în care apăruse o comunitate cabalistică. Cabala era o metodă şi o şcoală de gândire ezoterică cu rădăcini în iudaism şi care se axa pe revelaţii spirituale. Iar Nostradamus a fost un adept al Cabalei.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]La numai 14 ani, Nostradamus era student la medicină, în cadrul Universității din Avignon. A fost nevoit să se lase, după doar un an, din cauza unei epidemii de ciumă bubonică. A plecat, vreme de mai mulți ani prin Europa, pentru a-și găsi un rost. Tânărul Michel nu a fost de la început atras de astrologie şi nici nu era cunoscut pentru talentul său de prezicător. Devenise însă un medic destul de cunoscut și apreciat.
Activitatea sa medicală i-a adus o mare notorietate. De altfel, şi metodele sale erau revoluţionare pentru acele timpuri. Nu lua sânge bolnavilor, nu folosea mercurul, cum obișnuiau medicii vremii, care de fapt slăbeau şi mai tare organismul, grăbind moartea. În schimb el a dezvoltat o metodă progresivă, pentru a lupta cu ciuma, o boală care nu avea încă tratament.
Practic, Nostradamus insista pe o igienă strictă, atât corporală, cât și în locuinţe, cerea înlăturarea cât mai rapidă a cadavrelor de pe străzi, dar şi pe o dietă alimentară bazată cu conţinut scăzut de grăsimi. A creat chiar și un compus din fructe de măceş, bogat în vitamina C, pe care îl administra pacienţilor. În cazul celor care sufereau de forme incipiente ale bolii, tratamentul lui Nostradamus a făcut minuni.
Prin toate acestea, se ajunsese la o rată de însănătoşire record, datorată lui Nostradamus, devenind și mai cunoscut. Însă, notorietatea de farmacist i-a afectat continuarea studiilor. În 1522 s-a înscris pentru a-şi finaliza studiile la Universitatea din Montpellier, însă i-a fost refuzată acordarea diplomei, pe motiv că lucrase ca farmacist, o meserie considerată dezonorantă pentru un viitor medic. Cu toate acestea, se spune că a primit-o după 1525. Cert este că, în 1531, a fost invitat să lucreze cu cel mai bun specialist al vremii, Jules Cesar Scaliger, în Agen, Franţa. Aici şi-a deschis propriul cabinet și s-a căsătorit cu o tânără foarte bogată şi frumoasă, cu care a avut doi copii, o fată și un băiat.
După o remarcă simplă despre o statuie cu subiect religios, dar şi o nouă epidemie de ciumă, destinul lui Nostradamus avea să se schimbe complet. În anul 1538, Nostradamus ar fi făcut o remarcă nu tocmai potrivită la adresa unei statui a Fecioarei Maria, fiind raportat la Inchiziţie. Imediat a început cercetarea sa. Între timp, soţia şi cei doi copii ai săi au murit de ciumă, rudele soției dîndu-l în judecată și lăsându-l fără o parte însemnată din avere. Pentru a scăpa de Inchiziţie, Nostradamus a fugit din Franţa şi a călătorit vreme de 10 ani prin Italia, Sicilia, Grecia şi Turcia.
A continuat să ajute la tratarea sau ameliorarea ciumei, fiind recunoscut pe unde trecea ca un adevărat făcător de minuni. De asemenea, în aceste călătorii Nostradamus ar fi început să experimenteze primele revelaţii, reorientându-se către ocultism şi astrologie, latinizându-şi numele în Nostradamus. De altfel, se spune că una din primele sale viziuni l-a dus la o mănăstire franciscană din Italia. Aici a mers direct la un călugăr obişnuit, numit Felice Perreti, şi i-a spus că va deveni papă. Această profeție s-a împlinit, Peretti devenind în 1585, papa Sixtus al V lea. După 10 ani, după ce a scăpat de urmărirea Inchiziţiei, Nostradamus s-a întors în Franţa.
În 1547, a continuat să trateze bolnavii de ciumă şi s-a stabilit în orăşelul Salon de Provence. Aici, a scris două cărți: una o traducere după „Galen, medicul roman” şi cea de-a doua, o carte de bucate pentru dieta contra ciumei. De asemenea, a început să acorde o tot mai mare importanţă ocultismului. Din acest motiv, și-a amenajat un laborator în podul casei, unde a pus și un fel de observator astronomic. Stătea ore în şir noaptea studiind cerul, notând, făcând calcule. Totodată se spune că stătea mult timp în faţa unui bol cu apă şi ierburi pentru a medita. Din starea de meditaţie intra în cea de transă şi avea viziuni.
La scurt timp, Nostradamus a început să îşi publice profeţiile şi viziunile. În anul 1550 scria primul său almanah cu informaţii astrologice şi previziuni pentru anul următor. Cărțile au devenit extrem populare în rândul, el devenind un prezicător şi astrolog din ce în ce mai faimos. A fost încurajat să scrie tot mai mult. În anul 1555, a publicat celebra sa operă, renumită şi astăzi, „Profeţiile”.
Aceasta cuprinde o mulțime impresionantă de previziuni pe termen foarte lung. Pentru a scăpa de persecuţiile religioase, Nostradamus le-a scris sub forma unor catrene rimate într-un amestec de limbi, precum greacă, italiană, latină, provensală. Vreme de 3 ani, acesta a scris peste 900 de catrene și centurii despre prezicerea viitorului. În ele, Nostradamus a prevestit despre viitorul lumii, 70% din ele fiind împlinite până în prezent.
Domnia lui Napoleon, despre Al Doilea Război Mondial, despre ascensiunea lui Hitler, despre asasinarea Președintelui american John F. Kennedy, despre aselenizare. Într-un catren, Nostradamus vorbește despre „cerul în flăcări”, „noul oraș”, „trăznet uriaș” și „doi frați răpuși”. Cei care au analizat în detaliu, au ajuns la concluzia că ar fi vorba despre atentatele din 11 septembrie 2001. De asemenea, spune și despre cel de-al Treilea Război Mondial, care va dura 27 de ani, menționând și venirea antihristului din Orientul Mijlociu.
Ulterior, acesta a scăpat de acuzaţii şi chiar a avut o relaţie destul de bună cu Biserica. Însă, s-a spus că Nostradamus a scăpat de Inchiziţie şi de acuzaţiile de vrăjitorie şi datorită iluştrilor săi protectori. Acesta devenise atât de faimos încât atrăsese atenţia Caterinei de Medici, soţia regelui Henric al II lea al Franţei, una dintre cele mai puternice femei din Europa. După ce i-a citit profeţiile, a rămas impresionată şi l-a chemat la curtea regală. Mai întâi i-a cerut să facă horoscopul copiilor săi, după care a fost numit consilier şi medic la curtea regelui Henric al II lea.
În anul 1556 a făcut o profeţie care i-a adus și mai multă notorietate: i-a spus regelui Henric al II lea că un leu tânăr îi va străpunge ochiul leului mai bătrân, pe câmpul de luptă, motiv pentru care l-a sfătuit să nu participe la niciun turnir. Regele nu a ascultat, și, în cele din urmă, previziunea acestuia s-a adeverit. A fost doborât de un cavaler tânăr, lancea acestuia străpunându-i ochiul și ajungând în creier.
Nostradamus a stârnit admiraţia dar totodată şi invidia multora, devenind un personaj foarte controversat. Nostradamus a mărturisit că previziunile sale sunt bazate pe ştiinţă, spunând că reuşea să prezică viitorul pe baza unor calcule realizate în funcţie de poziţia stelelor şi a planetelor faţă de pământ sau alte corpuri cereşti.
Printre sursele sale de inspirație se află şi operele lui Plutarh, dar şi alţi scriitori antici sau medievali. Mulţi oameni de ştiinţă au crezut că, de fapt, prin citirea astrologică a trecutului Nostradamus a proiectat acele evenimente în viitor. Practic, el considera că istoria se repetă la nesfârşit. Tocmai de aceea a folosit o tehnică numită bibliomanţie. Acesta selecta aleatoriu extrase din surse vechi şi apoi folosea calculele astrologice pentru a vedea când se vor repeta, în viitor. Nostradamus şi-ar fi prezis și propria moarte. De altfel, suferea de gută şi arterită, decedând în anul 1566.