Home » Life & Style » Cine a fost Rasputin, călugărul care a trăit în desfrâu. De ce nu putea fi otrăvit

Cine a fost Rasputin, călugărul care a trăit în desfrâu. De ce nu putea fi otrăvit

Manolică Anca / 14.12.2020, 11:25

Apărut parcă din neant, un bărbat care se declara preaputernic a reuşit să aibă o influenţă, cel puțin ciudată, asupra familiei regale a Rusiei. Să fi fost oare Rasputin un om cu puteri vindecătoare asemeni sfînților sau doar un șarlatan excepțional? Iată cine a fost Rasputin și de ce se crede asta despre el.

Cine a fost Rasputin. Om sfânt cu puteri tămăduitoare?

Palatul de la Ţarskoe Selo, reședința imperială din apropierea capitalei Rusiei, Sankt Petersburg, era cuprinsă de o liniște apăsătoare. Ţareviciul Alexei, în vârstă de nici trei ani, a căzut în timp ce se juca şi suferea cumplit din cauza hematoamelor de sub pielea palidă, semnalând o hemoragie internă care îi putea pune viaţa în pericol. Băiatul avea și hemofilie, afecţiune care împiedică coagularea sângelui, pe care a moștenit-o de la mama sa, ţarina Alexandra. Chiar şi o rana extrem de mică îi putea provoca o sângerare greu de controlat. Cum medicii de la Curte erau neputincioşi, Alexandra şi soţul ei, ţarul Nicolae al II-lea, se rugau la capul copilului într-o noapte de iulie a anului 1907 şi aşteptau un musafir secret.

În urmă cu doar doi ani, Grigori Eftimovici le-a fost prezentat de marile ducese Miliţa şi Anastasia. Cele două erau verișoare prin alianţă ale lui Nicolae și susțineau cu tărie că Grigori avea misterioase puteri tămăduitoare. De aceea, la îndemnul lor, cuplul imperial l-a chema la palat, dar având mare grijă ca acesta să nu fie observat de gărzile palatului. Aproape de miezul nopţii, bărbatul, care arăta ca un sălbatic, cu părul negru uşor încărunţit şi o barbă încâlcită, a intrat în dormitorul mezinului.

Numele real al lui Rasputin era Grigori Eftimovici
Numele real al lui Rasputin era Grigori Eftimovici

Acesta a îngenuncheat şi a început să se roage în faţa unei icoane. Când s-a ridicat, a făcut semnul crucii deasupra ţareviciului, şi-a pus palma aspră pe fruntea fierbinte a băiatului şi a rostit cu un glas apăsat: „Nu te teme, Alexei, acum totul va fi bine. Mâine vei fi iar sănătos.“. După ce acesta îi cântă basme siberiene și acesta se liniștește, Grigori pleacă. „Credeţi în puterea rugăciunii mele şi fiul vostru va trăi“, a spus acesta. Alexei s-a făcut bine, iar Nicolae şi Alexandra i-au mulţumit lui Dumnezeu că le-a trimis pe acel om sfânt cu puteri vindecătoare, notează incredibilia.ro.

Cine a fost Rasputin. Destrăbălatul Rasputin

Despre viața de dinaintea venirii sale la Sankt Petersburg, la finele anului 1903, nu se știau prea multe. Cine a fost Rasputin: fiul unui țăran siberian care avea, la data sosirii, între 33 şi 40 de ani. În satul său i se spunea „Rasputin”, care în rusă însemnă „destrăbălat“. Era foarte vestit pentru beţiile sale, încăierări şi petreceri cu femei uşoare. Dar, pentru o perioadă de doar câteva luni, a trăit într-o mănăstire din zonă, după această experienţă, asumându-și identitatea de stareţ. Un părinte sărăcăcios şi solitar, care trăia pentru a îi ajuta pe cei aflaţi în suferinţă sau derivă spirituală.

Ulterior, inamicii lui au susţinut că făcea parte dintr-o sectă interzisă, care îşi exprima credința prin orgii nocturne. Iar acest lucru pare a se potrivi cu filozofia pe care acesta o avea, căci el spunea că izbăvirea vine doar din comiterea păcatului, urmată de căinţă.

Rasputin a avut o soţie, care a dat naștere la patru copii. Unul dintre fiii săi a murit de mic, altul avea probleme mintale şi a rămas acasă, cu mama sa, în satul natal. După ce a devenit o persoană influentă la Curte, autointitulatul stareţ şi-a adus lângă el pe cele două fiice, pentru a fi educate la Sankt Petersburg.

Rasputin alături de copiii săi
Rasputin alături de copiii săi

Așa-zisul stareţ a venit pentru prima oară la Sankt Petersburg în 1903 şi s-a prezentat părintelui Ioan din Kronstadt, clericul cel mai respectat din oraş, drept un păcătos pocăit. Părintele Ioan şi alţi preoţi au rămas impresionaţi de umilinţa, sinceritatea și calitatea sa de predicator, folosindu-l pentru a se adresa ţărănimii analfabete din Rusia.

Avea un magnetism nemaiîntâlnit

După ceva vreme, Rasputin a fost deja foarte bine acceptat în cercurile de la Curte. În 1905 acesta a fost prezentat ţarului şi ţarinei de către cele două mari ducese. Mulți care l-au cunoscut spun că ochii său aveau ceva aparte. Prinţul Iusupov, cu care Rasputin a avut o întâlnire fatală, şi-l aminteşte ca fiind „strălucitori, emanând raze fosforescente“. O tânără pe care acesta a încercat să o seducă îşi amintea cât de îngrozită a fost văzându-l pe bărbatul acela „misterios, viclean şi desfrânat“ care o privea cu nişte ochi care îi păreau că iradiază doar bunătate şi blândeţe.

Rasputin, un amestec de senzualitate brutală şi cucernicie molipsitoare, era pur și simplu adorat de doamnele de la Curte. Dar cel mai mult era de Alexandra care spunea că acesta niciodata nu îi putea face rău. Și pentru că și soțul ei avea încredere deplină în el, cei doi au început să îi ceară sfatul şi în probleme de stat. Iar când scandalul provocat de influenţa lui asupra cuplului nu a mai putut fi împiedicat, rudele l-au convins pe Nicolae să îl alunge pe acesta din capitală. Dar acest exil nu a durat prea mult, căci autointitulatul călugăr şi-a dovedit încă o dată puterile vindecătoare. De această dată, printr-o telegramă trimisă din Siberia, prin care asigura cuplul că Alexei îşi va reveni din noua hemoragie internă.

L-au ucis și l-au aruncat în râu

L-a cârma conspirației s-a aflat prinţul Feliks Iusupov, de 29 de ani, moştenitorul celei mai mari averi din Rusia. Fiind la fel de petrecăreţ ca stareţul, prinţul s-a întâlnit adesea cu Rasputin în localurile de noapte din Sankt Petersburg. Odată, acesta l-a chemat pe stareț la el să îl trateze de o boală. Dar, imediat cum a ajuns la palatul lui Iusupov, prinţul l-a dus într-o încăpere de la subsol.

Rasputin, un călugăr manipulator
Rasputin, un călugăr manipulator

La etaj, era folosit un fonograf pentru a simula gălăgia unei petreceri la care, după cum i se spusese lui Rasputin, era momentan reţinută soţia lui. În acest timp, prinţul Feliks i-a oferit stareţului prăjituri cu cremă în care se pusese cianură şi vin otrăvit. Spre tuturor, Rasputin nu a părțit nimic, deşi dozele de otravă ar fi fost suficiente pentru a ucide chiar mai mulţi oameni. Văzând că nu se întâmplă nimic, Iusupov l-a făcut pe acesta să privească spre un crucifix de pe perete, prinţul i-a cerut să spună o rugăciune şi apoi l-a împuşcat în spate.

Atunci când Rasputin s-a prăbuşit pe podea, toți ceilalţi conspiratori au năvălit în cameră. Iar unul dintre ei, medic de meserie, l-a declarat mort. Însă, la doar câteva minute, stareţul a deschis ochii, a sărit în picioare, a fugit pe scări în sus, apoi în curte.

Chiar și mort, Rasputin și-a spus ultimul cuvânt

Dar, înainte de a ajunge la poartă, un alt om de-al prințului a tras asupra lui, împuşcându-l iar, în spate şi în cap. Iusupov a lovit cu o bâtă corpul căzut la pământ, până nu a mai văzut nici un semn de viaţă. Înfăşurat într-o pânză şi legat cu frânghii, a fost aruncat în apele îngheţate ale Nevei. După trei zile, atunci când corpul a fost scos din apă, plămânii lui erau plini de apă. A fost mare sărbătoare pe străzile Sankt Petersburgului, însă prinţul Iusupov şi ceilalţi conspiratori au fost fie surghiuniţi, fie trimişi în armată, fie achitaţi.

Cu toate acestea, Rasputin a avut ultimul cuvânt. Cu doar o lună înainte, el i-a scris Alexandrei prezicând că nimeni din familia ei nu va supravieţui după decesul lui mai mult de doi ani. În martie 1917, atunci când războiul era în defavoarea Rusiei, Nicolae al II-lea a fost obligat să abdice. După numai 16 luni s-a anunţat că Nicolae, Alexandra, Alexei şi cele patru surori ale sale au fost uciși de bolşevici, care preluaseră puterea în Rusia.