Home » Life & Style » Timp liber » Cum îl chema de fapt pe Mihai Viteazul și cum arăta celebrul voievod. 10 detalii mai puțin știute

Cum îl chema de fapt pe Mihai Viteazul și cum arăta celebrul voievod. 10 detalii mai puțin știute

Manolică Anca / 10.11.2020, 16:23
Cum îl chema de fapt pe Mihai Viteazul și cum arăta celebrul voievod. 10 detalii mai puțin știute

Mihai Viteazul este unul dintre voievozii emblematici din istoria românilor, fiind primul domnitor care a reuşit să unească cele trei provincii româneşti. Dar puțini știu cum îl chema de fapt pe Mihai Viteazul și cum arăta celebrul voievod.

Cum îl chema de fapt pe Mihai Viteazul 

Mihai Viteazul (1558 – 1601), pe numele său real, Mihai Pătrașcu, a fost domnitor al Ţării Româneşti şi pentru o perioadă, în 1600, conducătorul Transilvaniei, Munteniei şi Moldovei. El a fost primul domitor care a unit cele trei provincii românești.

De-a lungul anilor, în jurul acestuia au apărut multe mituri, perpetuate până în zilele noastre. Pe de o parte se spune că domnitorul a fost os domnesc, fiul nelegitim al voievodului Pătrașcu cel Bun, iar pe de altă parte, unele cercetări arată că acesta ar fi fost fiul din flori al unei cârciumărese, cu o copilărie zbuciumată, nevoit să își câștige cu greu existența.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

De altfel, accederea sa la tron a fost rezultatul priceperii, isteţimii şi a caracterului său dârz. Se spune că s-a folosit de orice mijloc pentru a obține ceea ce și-a dorit, inclusiv de cuceririle amoroase, pentru a-şi duce la îndeplinire năzuinţele.

Numere adevărat al lui Mihai Viteazul era Mihai Pătrașcu
Numere adevărat al lui Mihai Viteazul era Mihai Pătrașcu

Cum arăta Mihai Viteazul

Mihai Viteazul este considerat un personaj exotic, hotărât și impunător, în ciuda calviţiei sale şi a capului ţuguiat, conform spunelor unor istorici. Numeroși artiști ai curții imperiale au fost impresionați de trăsăturile sale și i-au realizat multe portrete. O gravură contemporană a acestuia îl înfăţişa fără căciulă, fiindu-i descoperită chelia.

 „Furios, lat în spate, înfăţişare şi statură de uriaş, ochi mari, fruntea netedă, păr cârlionţat, nas lung ascuţit, încruntat, cu barba măruntă, oacheş la faţă, bun de picior, straşnic vorbăreţ, iar în atacurile ce le dă cel dintâi se repede şi mai adânc în vălmăşag pătrunde. Nu se rade şi nici nu se sulemeneşte. Nu cunoaşte ce-i olanda, nici parfumurile, iasomie ori vraier, nu caută patul moale. Nici nu mănâncă numai fazan”, îl descria Lope de Vega, unul dintre cei mai importanţi scriitori istorici spanioli.

Detalii necunoscute de Mihai Viteazul

Iată câteva detalii necunoscute din viața domnitorului Mihai Viteazul:

1. Nu se știe cu exactitate care este locul naşterii – conform unor surse, Mihai Viteazul s-ar fi născut în Oraşul de Floci sau Târgul de Floci, situat la vărsarea Ialomiţei în Dunăre, localitate dispărută astăzi. Alte documente atestă că acesta s-ar fi născut la Drăgoeşti, localitate aflată pe malul stâng al Oltului, în judeţul Vâlcea.

2. Mihai Viteazul a crescut fără tată – potrivit unor istorici, voievodul este fiul nelegitim al lui Pătraşcu cel Bun, domnitor al Ţării Româneşti. Principalul argument ar fi că Mihai Viteazu s-a născut în anul 1558, la un an după moartea lui Pătraşcu cel Bun. Având în vedere că a murit din cauza unei lungi boli, este greu de crezut că acesta ar fi avut relații extraconjugale în anul în care a murit.

3. Mama lui Mihai Viteazul, comerciantă de rachiu? – sunt numeroase speculații conform cărora mama lui Mihai Viteazul, Teodora Cantacuzino ar fi de neam grecesc şi se trage din vechea familie bizantină a Cantacuzinilor. În schimb, alte surse spun că aceasta era comerciantă de rachiu, originară din Târgul de Floci, iar tatăl lui Mihai era grec. Cert este că aceasta s-a călugărit spre sfârşitul domniei fiului ei, luând numele de Teofana, şi a murit în anul 1605 sau 1606, fiind înmormântată în biserica mănăstirii Cozia.

4. Era un om dintr-o bucată –  domnitorul era un om foarte hotărât, dintr-o bucată, în toate deciziile pe care le lua. Mai mult, acesta se folosea de toate mijloacele pentru a obține ceea își dorea.

Mihai Viteazul este descris ca fiind un om foarte hotărât și impunător
Mihai Viteazul este descris ca fiind un om foarte hotărât și impunător

5. Mihai Viteazul a fost comerciant de vite – la începuturi, domnitorul a făcut comerţ cu vite şi giuvaieruri. A învățat limbile greacă şi turcă, ajungând să deţină o avere imensă. Cumpărase 44 de sate, în timp ce un boier obişnuit avea doar 8-9 sate.

6. S-a căsătorit din interes cu Doamna Stanca? – domnitorul s-a căsătorit la vârsta de 27 de ani cu doamna Stanca, descendenta unei mari familii de boieri. Acest mariaj i-a deschis tânărului Mihai drumul spre putere, fiind suspectat de o căsătorie din interes.

7. Avea o fiică fermecătoare – soții au avut doi copii, pe Florica și Nicolae. Florica avea un farmec special, ajungând să-l copleşească pe împăratul Rudolf al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană. Ajunseseră în pragul căsătoriei, însă mama acestuia s-a opus vehement.

8. Marula, fiica nelegitimă. Mihai Viteazul a mai avut o fiică, Marula, care s-a născut în anul 1599, în urma unei relații cu o ţiitoare cunoscută drept „Tudora din Târgşor“. Acesta nu și-a ascuns niciodată relațiile extraconjugale, fiind văzut și în public cu amantele.

9. S-a iubit cu fiicele dregătorului muntean Ivan Norocea – relaţia dintre Mihai Viteazul şi soţia ajunsese să se degradeze, astfel că domnitorul și-a îndreptat afecţiunea către urorile Zamfira şi Velica, fiicele lui Ivan Norocea. Dacă despre, Zamfira istorisirile susţin că nu există informaţii certe cu privire la o legătură amoroasă, în privinţa Valicăi lucrurile sunt certe. Domnitorul s-a afișat de nenumărate ori cu aceasta, ea sperând că va deveni Doamnă.

10. Apropiere de soţia lui Sigismund Bathory – Mihai Viteazul apare într-o pictură realizată la Praga de Frans Franken alături de Maria Christierna, Sigismund Bathory, principele Transilvaniei. Unii istorici spun că între cei doi ar fi fost o relație.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128