Home » Life & Style » Cine a fost Sfânta Agata, pomenită pe 5 februarie în calendarul creștin ortodox. A suferit chinuri îngrozitoare pentru credința ei

Cine a fost Sfânta Agata, pomenită pe 5 februarie în calendarul creștin ortodox. A suferit chinuri îngrozitoare pentru credința ei

Manolică Anca / 05.02.2022, 09:14
Cine a fost Sfânta Agata, pomenită pe 5 februarie în calendarul creștin ortodox. A suferit chinuri îngrozitoare pentru credința ei

Calendar creștin ortodox 5 februarie 2022. Biserica Ortodoxă o sărbătorește în fiecare an în această zi din luna februarie pe Sfânta Agata. Fecioară de neam ales şi bogată de averi pământeşti, aceasta strălucea cu frumusețea sa. A suferit chinuri îngrozitoare pentru că L-a ales pe Iisus Hristos și nu pe un mare consul din oraș.

5 februarie – Sfânta Agata

Potrivit cărţii „Vieţile Sfinţilor”, Sfânta Agata s-a născut între anii 249-251 în cetatea Panorm (astăzi Palermo) din Sicilia, într-o familie de viță nobilă. Fiind foarte frumoasă, i-a atras rapid atenția consulului Quintian, care a cerut-o de soţie.

Dar Agata îşi dăruise deja viaţa altcuiva, lui Iisus Hristos. Consulul, hotărât să-şi ducă planul la îndeplinire și să o convingă să se despartă de credinţa în Hristos şi să se întoarcă spre dragostea lumească, nu şi-a pierdut curajul şi a aperlat la serviciile unei renumite femei uşuratice, pe care o chema Afrodisia.

Aceasta a folosit niște băuturi fermecate care în popor erau considerate sigure în aranjarea cununiilor şi a încercat totul pentru a o face pe Sfânta Agata să se îndrăgostească de cel care pusese ochii pe ea. Însă, nici aceste tentative nu au dat roade, Afrodisia fiind nevoită să se declare învinsă de credinţa sfintei.

A fost dată pe mâna călăilor și supusă la torturi groaznice

Consulul Quintian nu a dorit sub nicio formă să se resemneze și a încercat să o înspăimânte pe fată cu ameninţări, dar fără rezultat. A fost dată pe mâna călăilor și supusă unor groaznice torturi, care au devenit foarte cunoscute în popor. Quintian, în furia lui, a ordonat să fie torturaţi sânii fragedei copile, care i-a răspuns cu celebra afirmaţie: „Tiran nemilos, nu te ruşinezi să torturezi la o femeie acel sân de la care ai supt viaţa, atunci când erai copil?”.

Sfânta Agata
Sfânta Agata

Dar a vindecat-o noaptea Dumnezeu în închisoare prin arătarea Sfântului Apostol Petru. A urmat o nouă judecată și, rămânând statornică în credinţă, au târât-o pe cioburi ascuţite şi după care au aruncat-o pe cărbuni aprinşi. Se spune că în acele clipe s-a cutremurat pământul. Înspăimântat, consului a dat ordin să fie aruncată în temniță. Și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, la 5 februarie în anul 251.

Sfânta Agata este invocată de către oraşul care i-a dat naştere, ca fiind apărătoare împotriva lavei incandescente a vulcanului Etna. Se spune că erupția acestuia ar fi încetat invocarea numelui Agatei, chiar în anul următor morţii sale.

Unde se află trupul său astăzi

După moartea sa, trupul i-a fost îngropat cu mare cinste de către credincioși. La prohodirea ei, un înger în chip de tânăr a pus în racla sfintei o tăbliţă de piatră, după care a dispărut. Pe ea scria: „Minte cuvioasă, cinste de la Dumnezeu şi izbăvire patriei”. Multe minuni au săvârșit mai apoi cinstitele sale moaşte.

În secolul al XI-lea racla a fost mutată la Constantinopol, de unde a fost readusă în Sicilia de către cruciaţi, în anul 1204. Capul sfintei se regăsește astăzi la Mănăstirea Sfântul Pavel de pe Muntele Athos, iar celelalte părţi în Catania (Italia), unde, chiar și astăzi, ziua de 5 februarie este sărbătorită în chip strălucit.