Home » Life & Style » Cine a inventat Coca-Cola. Celebra băutură răcoritoare a fost brevetată ca medicament la început

Cine a inventat Coca-Cola. Celebra băutură răcoritoare a fost brevetată ca medicament la început

Alexandru Cazacu / 02.03.2021, 10:34
Cine a inventat Coca-Cola. Celebra băutură răcoritoare a fost brevetată ca medicament la început

Deși băutura răcoritoare este preferată de foarte mulți oameni din întreaga lume, nu mulți știu cum a apărut Coca-Cola. Se pare că băutura a fost inițial brevetată ca și medicament. Cine a fost cel care a inventat Cola, veți afla în continuarea articolului.

Cine a inventat Coca-Cola

Inventatorul faimoasei băuturi răcoritoare este John Pemberton. Acesta a luptat în Războiul Civil din Statele Unite și a ajuns dependent de morfină din cauza durerilor cauzate de răni. Așadar, vrând să scape de această dependență, John a inventat celebra băutură răcoritoare. După război, bărbatul a început să facă experimente cu coca (planta din care s-a obținut cocaina mai târziu). Pemberton a amestecat extractul de coca cu nuci kola și așa a ieșit siropul pentru Coca-Cola.

Inventatorul celebrei băuturi a dus un borcan cu sirop la o farmacie din zonă pentru a da niște probe, iar clienții au fost atrași de gustul acesteia. Astfel, Pemberton a amestecat siropul cu apă carbogazoasă și a lucrat mai apoi cu un proprietar al unei farmacii pentru perfecționarea rețetei de Coca-Cola.

Medicamentul Coca-Cola

Inițial, băutura a fost scoasă pe piață în scop medicinal, drept ”tonic pentru creier”, însă a ajuns să se vândă cu 5 cenți paharul și așa a ajuns să fie comercializată ca băutură răcoritoare. Cu toate acestea, numele faimoasei băuturi a fost inventat de Frank Mason Robinson, prin combinarea numelor celor două ingrediente. Astfel a fost înființată celebra companie Coca-Cola.

Deși Coca-Cola a avut un real succes, Pemberton nu a reușit să scape de dependența de morfină cu ajutorul acesteia. Așadar, din cauza costurilor acestei dependențe, John Pemberton a ajuns să vândă drepturile asupra Coca-Cola și o parte din companie.

Cine a inventat Coca-Cola
Cine a inventat Coca-Cola

 

Coca-Cola, ”băutură națională”

Deoarece Pemberton era de părere că invenția sa va ajunge băutură națională, el a rămas într-o anumită măsură proprietar. Inventatorul faimoasei băuturi răcoritoare spera să-i lase fiului său compania moștenire. Cu toate acestea, fiul său Charley voia doar să obțină bani cât mai repede posibil, iar în 1888 înainte să moară, John Pemberton a vândut ce a rămas din drepturile sale lui Asa Candler.

Fiind bolnav de cancer la stomac, Pemberton a decedat în 1888. La acea vreme era încă dependent de morfină și falit. Autorul cărții ”Pentru Dumnezeu, țară și Coca-Cola – Istoria marii băuturi răcoritoare americane și a companiei care o fabrică” este Mark Pendergrast susține că fiul inventatorului Coca-Cola a avut de suferit și el din cauza abuzului de substanțe. Acesta era un împătimit al alcoolului și un mare consumator de opiu. Charley a murit la doar șase ani după tatăl său. Cu toate acestea, sub conducerea magnatului american Asa Candler, compania Coca-Cola a devenit corporația Coca-Cola, fiind cel mai mare producător de băuturi răcoritoare din lume.

John Pemberton, inventatorul Coca-Cola

Inventatorul faimoasei băuturi răcoritoare s-a născut la data de 8 iulie 1831 în statul american Georgia. Pemberton  a absolvit cursurile Colegiului Medical din Georgia și a primit o licență farmaceutică în anul 1850. John a luptat în Războiul Civil pentru Garda de Stat a Georgiei în Armata Confederată.