Home » Life & Style » Cine a inventat duty-free-ul și ce a făcut cu banii câștigați. Povestea miliardarului care și-a dorit să moară falit

Cine a inventat duty-free-ul și ce a făcut cu banii câștigați. Povestea miliardarului care și-a dorit să moară falit

Violeta Badea / 14.04.2021, 17:56
Cine a inventat duty-free-ul și ce a făcut cu banii câștigați. Povestea miliardarului care și-a dorit să moară falit

Cine a inventat duty-free-ul și ce a făcut cu banii câștigați. Povestea miliardarului care și-a dorit să moară falit. Dacă ai călătorit vreodată cu avionul ai intrat cu siguranță într-un magazin duty-free. Acestea sunt cele mai cunoscute locuri din care poți să achiziționezi produse fără taxe. Cine se află în spatele acestui lanţ de retail Duty Free Shoppers și ce a făcut cu banii câștigați veți afla din materialul următor.

Cine a inventat duty-free-ul și ce a făcut cu banii câștigați

Duty free
Duty free

Te întorci dintr-o călătorie și nu ai apucat să cumperi nimic pentru cei dragi? Ei bine, magazinul duty-free din aeroport reprezintă salvarea ta! Mai mult decât atât, aici găsești produsele la preț redus, deoarece nu sunt incluse taxe. Oare chiar asta și-a dorit miliardarul din spatele afacerii? Să ofere oamenilor o variantă mai bună? Acest lucru nu este exclus, deoarece Chuck Feeney are o poveste impresionantă.

Harles „Chuck” Feeney, în vârstă de 89 de ani, este cel care a înființat în anul 1960, împreună cu Robert Miller, lanţul de retail Duty Free Shoppers, prezent în aeroporturi. Prin multă muncă și efort, acesta a strâns o avere de miliarde și ar fi putut duce lejer o viață de lux. Cu toate acestea, Chuck Feeney a ales să trăiască modest. Are o mașină accesibilă, un ceas obișnuit, poartă haine simple și locuiește într-un apartament închiriat din San Francisco.

În calitate de filantrop, a fost pionierul ideii de a dărui pe tot parcursul vieții. Chuck Feeney și-a pus la bătaie toată averea pentru acțiuni de caritate, în loc să își lase parte din avere după moarte, pentru finanțarea unei cauze nobile. Acesta a mers pe ideea: „întrucât nu poți lua banii cu tine – de ce să nu dai totul cât ești în viață, să controlezi unde merg banii și să vezi rezultatele cu ochii tăi?”.

Povestea miliardarului care și-a dorit să moară falit

Chuck Feeney si-a donat toata averea
Chuck Feeney si-a donat toata averea

Feeney nu doar gândit-o, ci a trecut la fapte. Dovadă sunt cele peste opt miliarde de dolari pe care le-a donat unor organizaţii caritabile, universităţi şi fundaţii din întreaga lume prin fundaţia sa, Atlantic Philanthropies. Un lucru și mai măreț este acela că a făcut toate aceste lucruri sub semnătură anonimă.

În timp ce mulţi filantropi bogaţi adună toate televiziunile pentru a-şi promova faptele de binefacere, fostul cofondator miliardar al gigantului de retail Duty Free Shoppers și-a dorit să păstreze secrete donaţiile sale. Datorită acestui lucru, publicaţia internaţională Forbes l-a numit James Bond al filantropiei. Deși a durat zeci de ani, Feeney și-a donat toți banii și nu are nicio urmă de regret.

 „Nu văd prea puține motive pentru a întârzia oferirea atunci când se poate obține atât de mult prin susținerea unor cauze care merită. În plus, este mult mai distractiv să dai în timp ce trăiești decât să dai în timp ce ești mort. ”, a declarat acesta pentru Forbes.

Chuck Feeney a semnat, pe data de 14 septembrie 2020, împreună cu soţia sa, Helga, actele pentru închiderea fundaţiei Atlantic Philanthropies, după patru decenii de acte de binefacere constante.