Home » Life & Style » Cine este Bruce Springsteen, artistul care și-a vândut catalogul muzical pentru jumătate de miliard de dolari

Cine este Bruce Springsteen, artistul care și-a vândut catalogul muzical pentru jumătate de miliard de dolari

Cojocaru Cristian / 17.12.2021, 14:46
Cine este Bruce Springsteen, artistul care și-a vândut catalogul muzical pentru jumătate de miliard de dolari

Bruce Springsteen este un celebru cântăreț, compozitor și lider al unei trupe americane a anilor ’70 și ’80. Recent, cunoscutul cântăreț a decis să își vândă întregul catalog muzical contra sumei de 500 de milioane de dolari, către Sony Music. Află povestea de viață a artistului și cum a ajuns acesta celebru.

Cum arată viața lui Bruce Springsteen

Bruce Springsteen s-a născut la 23 septembrie 1949, Freehold, New Jersey, S.U.A. Acesta a crescut în Freehold, un oraș de moară unde tatăl său lucra ca muncitor. Latura lui rebelă și artistică l-a condus către țărmul din apropiere, Jersey Shore, unde imaginația i-a fost stârnită de scena trupei rock și de viața de pe broadwalk. După o ucenicie în trupe de baruri de pe coasta Atlanticului, Springsteen s-a transformat într-un compozitor solo în 1972 și a audiat pentru cercetătorul de talente John Hammond, Sr.

Primele sale două albume, Greetings from Asbury Park, NJ și The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle, lansate în 1973, reflectă influențele folk rock, soul și rhythm-and-blues, în special pe cele ale lui Van Morrison, Bob Dylan, și Stax/Volt Records. Vocea lui Springsteen, un bariton cu un efect mai senzual pe melodiile mai lente, s-a dovedit a avea un efect bun acolo.

Cu al treilea album, Born to Run (1975), Springsteen s-a transformat într-un rock’n roller cu drepturi depline, puternic îndatorat față de Phil Spector și Roy Orbison. Albumul, un ciclu de cântece diurne, a făcut senzație chiar înainte de a ajunge pe rafturi. Într-adevăr, în săptămâna lansării albumului, campania de relații publice a lui Columbia l-a așezat pe Springsteen pe coperțile Time și Newsweek. Dar s-a vândut doar mediu bine și au trecut trei ani înainte să apară următorul — Darkness on the Edge of Town (1978).

Cu „Hungry Heart”, din The River (1980), Springsteen a marcat în sfârșit un single internațional de succes. Până atunci, totuși, era cel mai cunoscut pentru spectacolele sale de scenă, extravaganțele de trei și patru ore cu E Street Band, care îmbină rock, folk și soul cu intensitate dramatică și umor exuberant. Trupa, o echipă de stereotipuri mixte era mai mult ca o gașcă decât o unitate muzicală, aparent ținută împreună de nimic altceva decât de credința în liderul său. Relația lui Springsteen și interacțiunea pe scenă cu saxofonistul afro-american Clarence Clemons a fost deosebit de emblematică.

Refuzul lui Springsteen, după Born to Run, de a coopera cu o mare parte din mașinile de relații publice și de marketing ale casei de discuri, împreună cu procesul său de înregistrare minuțios și show-urile live extenuante, l-au ajutat să-și câștige reputația de interpret de principiu, precum și de putere și popularitate.

Perspectiva socială a lui Springsteen a fost clar de clasă muncitoare de-a lungul carierei sale, un punct subliniat atât de albumul său din 1995, The Ghost of Tom Joad, care se preocupa de cei săraci din punct de vedere economic și spiritual din America, cât și de hitul său din 1994 (primul său în opt ani). , „Streets of Philadelphia” legat de SIDA, din filmul Philadelphia, pentru care a câștigat atât un premiu Oscar, cât și un premiu Grammy.

Cealaltă parte a muncii lui Springsteen se reflectă în albumele pe care le-a produs în perioada începând cu Tunnel of Love (1987) și incluzând Human Touch și Lucky Town (lansate simultan în 1992). Cântecele de pe acele albume sunt reflecții intens personale asupra relațiilor intime. În general, nu au fost la fel de populare.

bruce springsteen
Bruce Springsteen a cunoscut un uriaș succes de-a lungul timpului

Artistul a încasat 500 de milioane de dolari în schimbul drepturilor sale de publicare

Destrămarea E Street Band în 1989 și tendințele generale în moda muzicii pop au redus popularitatea lui Springsteen. În 1999, Springsteen a reunit E Street Band. Au apărut alături de el când el singur a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame la începutul anului 1999, iar apoi au petrecut un an în turneu cu el, rezultând un album live (Live in New York City [2001]), dar doar câteva melodii noi.

Pe 21 septembrie 2001, Springsteen a interpretat debutul național al piesei sale „My City of Ruins” într-o ediție specială la televiziune. A fost scris despre Asbury Park, dar a căpătat un ton diferit în urma atacurilor din 11 septembrie. Acest ton a continuat pe The Rising, albumul său din 2002 cu E Street Band și noul producător Brendan O’Brien, care a cântărit consecințele atacurilor și consecințele acestora.

Începând cu turneul Rising, Springsteen a devenit un critic ferm al guvernului SUA, în special în ceea ce privește războiul din Irak. Aceste evoluții au culminat cu participarea sa la turneul Vote for Change din 2004 în sprijinul candidatului democrat la președinție John Kerry.  Magic (2007), un alt album E Street Band produs de O’Brien, a vorbit uneori metaforic și alteori explicit în opoziție cu războiul și intruziunile guvernamentale asupra libertăților civile. Springsteen și-a continuat comentariul printr-un turneu mondial cu E Street Band în 2007 și 2008.

El se plasează pe acel număr mic de artiști a căror activitate a crescut mai degrabă decât a rămas statică sau a regresat odată cu apropierea sfârșitului vârstei mijlocii. În iunie 2011, Springsteen și-a pierdut cel mai important colaborator: Clemons a murit după ce a suferit un accident vascular cerebral la vârsta de 69 de ani. Unii au speculat că absența lui Clemons a însemnat sfârșitul E Street Band sau chiar al carierei muzicale a lui Springsteen.

Recent, muzicianul și-a vândut întregul catalog muzical către Sony Music în schimbul a 500 de milioane de dolari, după cum arată Billboaard. Această sumă depășește pe cea care a reiești din vânzarea melodiile lui Bob Dylan către Universal, încasând 400 de milioane de dolari.

Anterior era vehiculată suma de 350 de milioane de dolari, însă aceasta a crescut. Reprezentanții celor două părți implicate în tranzacție au refuzat să comenteze pe baza acestui subiect. Springsteen este unul dintre veteranii muzicii care au ales să se despartă de drepturile lor de publicare. Dintre aceștia se numără Bob Dylan, Paul Simon, Stevie Nicks, Mick Fleetwood, Shakira, Jimmy Iovine și David Crosby, potrivit Rolling Stone.