Home » Life & Style » Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou. Ce alte funcții mai deține și ce avere a strâns

Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou. Ce alte funcții mai deține și ce avere a strâns

Manolică Anca / 27.03.2021, 09:40
Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou. Ce alte funcții mai deține și ce avere a strâns

Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou, pe care îl conduce de circa 20 de ani. Ce alte funcții mai deține și ce avere importantă a strâns de-a lungul vieții.

Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou

În sumarul CV-ului publicat pe pagina Camerei Deputaților, în urmă cu mai bine de 15 ani, apare că Ion Rădoi (57 de ani) a absolvit Facultatea de Electronică din București și Facultatea de Telecomenzi Feroviare, dar și studii sociale și sindicale. Cine este Ion Rădoi? Presa îl menționează ca lider al sindicatului de la metrou încă din anul 2005, pe când era senator în Parlamentul României. De altfel, el a intrat în Parlament în 2000, din partea PDSR, devenit ulterior PSD. În legislatura din perioada 2004-2008, Ion Rădoi a fost senator PSD Giurgiu.

Ion Rădoi a lucrat la Telemecanica Trafic Metrou din București, apoi a devenit președinte la Unitatea Sindicatul Lider Metrou, vicepreședinte al Blocului Național Sindical și președinte al Convenției Naționale a Transporturilor. De-a lungul anilor, acesta s-a opus în nenumărate rânduri miniștrilor care s-au perindat pe la Ministerul Transporturilor. A negociat cu fiecare, an de an, pentru bine angajaților Metrorex, mulți cedând în fața presiunilor, metroul fiind cel mai important mijloc de transport în comun din București.

Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou
Cine este Ion Rădoi, liderul sindicatului de la metrou

Ce avere a strâns Ion Rădoi

În prezent, Iont Rădoi deține mai multe funcții: președintele Sindicatului liber metrou – Unitatea și al Federației Sindicatelor din Transporturi, Transloc și Servicii Publice „ATU România” și membru în Comitetul executiv al Federației Europene a Transportatorilor.

Conform declarației de avere din anul 2020, Rădoi deține mai multe terenuri, toate cumpărate în perioada 2001-2004. Mai are un apartament în Bucuresti, o casă de vacanță în Dâmbovița și una în Sinaia, obținută în urma finalizării divorțului și încă o casă de locuit în Giurgiu, moștenire de la părinții săi. De asemenea, deține autoturism Audi A6, fabricat în 1999, dar și bijuterii și ceasuri în valoare de 6.500 de euro, menționate și în declarațiile anterioare. În anul 2019, Rădoi a încasat suma de 227.882 de lei pentru funcția de președinte de sindicat.

Greva de la metrou

Recent, Metrorex a venit cu un anunț extrem de important. Firma care administrează spațiile comerciale a fost notificată să elibereze și să predea până la data de 2 aprilie 2021, toate spațiile comerciale amplasate în stațiile de metrou. Unitatea Sindicatul Liber Metrou este cea care deține, în proporție de 100%, firma Sindomet Servcom SRL, care a avut contracte cu Metrorex, pentru spațiile comerciale și pentru spațiile de publicitate.

Profiturile provenite din toate reclamele de la metrou, toate chioșcurile și toate magazinele au ajuns, în procent mult mai mare, la Sindomet Servcom SRL. Iar protestul de vineri, 26 martie, de la metrou, a venit la doar o zi după ce conducerea Metrorex a dat ca termenul-limită de eliberare a spațiilor comerciale de la metrou, deținute de firma sindicatului. Sindicaliștii au susținut, însă, faptul că greva spontană nu are legătură cu eliberarea spațiilor comerciale, ci cu faptul că urmează noi tăieri salariale, chiar și concedieri.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a catalogat greva de la metrou ca fiind „o acțiune ilegală”, susținând că miza este reprezentată de „afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale”.