Home » Life & Style » Cine este Rinat Akhmetov, cel mai bogat ucrainean, și cum și-a făcut averea

Cine este Rinat Akhmetov, cel mai bogat ucrainean, și cum și-a făcut averea

Cojocaru Cristian / 11.03.2022, 13:40
Cine este Rinat Akhmetov, cel mai bogat ucrainean, și cum și-a făcut averea

Rinat Akhmetov se bucură de distincția de a fi cel mai bogat oligarh din Ucraina, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Akhmetov ar putea fi, de asemenea, un aliat dorit într-o presupusă lovitură de stat susținută de Rusia pentru a răsturna guvernul. Află detalii despre averea acestuia și în ce industrii activează.

Rinat Akhmetov este cel mai bogat ucrainean

Rinat Leonidovici Akhmetov este un om de afaceri și oligarh ucrainean. El este fondatorul și președintele la System Capital Management (SCM) și este unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina. Akhmetov este de asemenea președintele clubului de fotbal Șahtior Donețk. În timpul unei conferințe de presă, președintele ucrainean, Zelensky a afirmat că este de părere că Akhmetov nu este implicat personat în lovitura de stat.

„Sunt revoltat de răspândirea acestei minciuni, indiferent care sunt motivele președintelui. Voi continua să apăr o Ucraina liberă, o economie liberă, democrație și libertatea de exprimare”, a spus el într-o declarație recentă.

Zelensky afirmase anterior că ar avea înregistrări ale unor surse anonime care vorbeau despre o lovitură de stat în schimbul a 1 miliard de dolari.

„Cred că aceasta este o configurație care vizează omul de afaceri Rinat Akhmetov. Cred că aceasta este o operațiune. El este târât în ​​războiul împotriva statului Ucrainei. Cred că va fi o mare greșeală pentru el, pentru că nu poți lupta împotriva poporului tău, împotriva președintelui care a fost ales de poporul Ucrainei”, a spus Zelensky.

Înaintea acestor acuzații numele lui Akhmetov era asociat cu lumea afacerilor și cu media. O mare parte din averea lui provine din faptul că a fost fondatorul și președintele System Capital Management (SCM), un holding financiar și industrial de extrem de succes. Akhmetov, în vârstă de 55 de ani, a fost cândva asistentul unui alt oligarh notoriu, Akhat Bragin.

Odată cu această asociere au venit și acuzațiile că Akhmetov ar fi fost implicat în crima organizată, acuzație care i-a fost adusă de mai multe ori de-a lungul anilor. Cu toate acestea, publicațiile ucrainene și europene au retras declarații care pretindeau activități ilegale, iar Akhmetov nu a fost niciodată acuzat oficial pentru o crimă.

Numele lui Akhmetov a fost adus în discuție într-o acoperire din SUA a investigației lui Robert Mueller asupra ingerinței Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Miliardarul ucrainean contractase odată firma de consultanță politică a lui Paul Manafort, președintele de campanie al candidaturii prezidențiale din 2016 a fostului președinte Donald Trump.

Rinat Akhmetov
Patronul Sahtior Donetk a pierdut 8 miliarde de dolari in doar doua saptamani

Acesta continuă să își susțină țara în ciuda tuturor zvonurilor anterioare

Akhmetov deține și companii de telecomunicații și media, inclusiv un canal de televiziune popular. În timpul alegerilor prezidențiale din 2019, instituțiile sale de presă l-au susținut pe unul dintre oponenții lui Zelensky, iar disputa dintre Akhmetov și actualul președinte a fost raportată de unele instituții ca fiind în parte supărată că guvernul nu a reușit să-i ramburseze energia verde achiziționată de companiile de stat.

Ceea ce nu este în discuție este averea lui Akhmetov. În iunie 2021, Forbes l-a plasat pe Akhmetov pe locul 327 cel mai bogat om din lume, cu o avere netă estimată la 7,5 miliarde de dolari. Între timp, Bloomberg și-a estimat averea la peste 10 miliarde de dolari. Averea lui l-a determinat să cumpere clubul de fotbal ucrainean Șahtior Donețk și face adesea apariții publice în calitate de președinte al echipei.

Cu toate acestea, Akhmetov este cel care a donat până acum 9 milioane de euro Ucrainei, de la începutul războiului, iar acesta a afirmat că va continua să investească tot ce are pentru ca Ucraina să revină la stadiul la care era înainte invaziei rusești. Potrivit declarațiilor sale, Akhmetov a spus că averea sa a scăzut de la 14 miliarde de dolari la doar 6 miliarde în două săptămâni de când a izbucnit războiul.

„Toate firmele noastre se concentrează în aceste momente pe sprijinirea oamenilor. Fundația pe care am înființat-o încearcă să ofere apa, mâncare și medicamente în zonele dificile. Am ajutat și armata cu tot ce ni s-a cerut. Sunt în Ucraina și nu voi pleca. Împărtășesc aceleași sentimente cu toți ucrainenii: abia aștept să obținem victoria în acest război. Apoi vom începe să reconstruim o țară mai fericită și mai prosperă. Voi pune la dispoziție tot ce am pentru a ne îndeplini acest țel”, a declarat Rinat Akhmetov, pentru Forbes Ucraina.