Home » Life & Style » Cine este Wilton Gregory, primul cardinal afro-american. Detalii neștiute

Cine este Wilton Gregory, primul cardinal afro-american. Detalii neștiute

Bucur Ioana / 26.10.2020, 14:21

Papa Francisc a scris istorie, din nou, cu decizia de a numi primul cardinal afro-american. Wilton Gregory este o figură de care se tem mulți reprezentanți ai Bisericii Catolice. Detalii neștiute despre cel care a avut curajul să îl critice pe cel mai puternic om din lume.

Wilton Gregory, primul cardinal afro-american, a apărut pe primele pagini ale ziarelor din Statele Unite ale Americii, în luna iunie a acestui an, cu o declarație controversată. Cum l-a atacat pe președintele Donald Trump?

Papa Francisc a scris o pagină de istorie importantă pentru Statele Unite ale Americii, odată cu numirea primului cardinal afro-american. Numele lui Wilton Gregory a fost anunțat printre cei 13 cardinali numiți duminică de Papă. Cu doar un an înainte, în 2019, Wilton Gregory fusese ales arhiepiscop al Washngton D.C.. Va împlini 73 de ani la câteva zile după ceremonia de ridicare în rang ce va avea loc în luna noiembrie. Însă Wilton Gregory nu este un personaj necunoscut. Apărător vocal al drepturilor civile, Wilton Gregory nu s-a sfiit să intervină și să vorbească public despre moartea șocantă a lui George Floyd, bărbatul de culoare din SUA care a fost ucis de polițistul care voia să îl aresteze. Ofițerul a stat cu genunchiul pe gâtul bărbatului timp de aproape nouă minute, ignorând rugămințile disperate ale omului care se chinuia să respire. Moartea lui George Floyd a declanșat un adevărat război de stradă în SUA între forțele de ordine și protestatarii care cereau dreptate pentru bărbatul ucis.

Detalii neștiute despre primul cardinal afro-american
Wilton Gregory l-a criticat pe președintele Donald Trump în contextul crizei generate de uciderea lui George Floyd (sursa foto: CNN)

În luna iunie, pentru ca președintele Donald Trump s-a fotografiat în fața unei biserici istorice din Washington, cu o Biblie în mână, polițiști și soldați înarmați folosiseră gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a-i înlătura pe protestatari.

„Mi se pare surprinzător şi condamnabil ca o biserică catolică să permită să fie utilizată în mod atât de flagrant şi manipulată într-un mod care încalcă principiile noastre religioase, care ne cheamă să apărăm drepturile tuturor oamenilor, chiar şi acelora cu care s-ar putea să nu fim de acord”, a declarat Gregory într-un comunicat.

Primul cardinal afro-american, un inamic al celor care au ascuns abuzurile din interiorul Bisericii Catolice

Gregory Wilton, primul cardinal afro-american, a fost unul dintre pionii principali ai luptei împotriva abuzurilor sexuale ce au avut loc în interiorul Bisericii Catolice, la începutul anilor ’00. Este un susținător vehement al unei politici de toleranță zero a instituției împotriva abuzurilor. Gregory Wilton a fost ales arhiepiscop al Washngton D.C. după ce predecesorul său, Donald Wuerl, și-a dat demisia ca urmare a valului de antipatie publică generat de dezvăluirile legate de implicarea sa în mai multe scandaluri sexuale.

Detalii neștiute despre primul cardinal afro-american
Wilton Gregory este un apărător vehement al drepturilor civile (sursa foto: CNN)

Care este, de fapt, rolul unui cardinal. De ce poartă toți culoarea roșie? 

Potrivit CNN, cea mai importantă sarcină a cardinalilor este alegerea unui nou Papă, în caz de deces sau de retragere. Papa Francisc a dezvăluit că toți cei 13 cardinali numiți duminică au vârste sub pragul de 80 de ani, ceea ce îi face eligibili pentru a-i alege succesorul.

Vatican News scrie despre semnificația culorii roșii purtate mereu de cardinali. Potrivit sursei, culoarea simbolizează faptul că aceștia sunt pregătiți oricând să se sacrifice, chiar cu prețul „propriului sânge, pentru a-l proteja pe succesorul lui Petru”. Ceremonia de ridicare în rang a celor 13 va avea loc pe 28 noiembrie, a anunțat Papa Francisc.