Home » Life & Style » Cine este Yusaku Maezawa, primul pasager privat care urmează să ajungă pe Lună

Cine este Yusaku Maezawa, primul pasager privat care urmează să ajungă pe Lună

Pană Emanuela / 30.12.2021, 17:10
Cine este Yusaku Maezawa, primul pasager privat care urmează să ajungă pe Lună

Yusaku Maezawa, născut pe 22 noiembrie 1975, este un antreprenor miliardar și colecționar de artă japonez. Averea sa estimată la peste 3,5 miliarde de dolari îl înscrie pe lista celor mai bogați oameni din Japonia. El va fi primul călător lunar de la ultima misiune Apollo a SUA din 1972, și va avea ocazia să zboare șapte zile în jurul Lunii, cu SpaceX a lui Elon Musk.

Totul despre Yusaku Maezawa, unul dintre miliardarii Japoniei

Maezawa a început să frecventeze Liceul Waseda Jitsugyo în 1991, unde a înființat o trupă indie cu colegii săi de clasă numită Switch Style, în care el era toboșarul. Trupa și-a lansat primul album în 1993. După ce a absolvit liceul, a decis să nu meargă la facultate, în schimb, s-a mutat în SUA alături de iubita sa de la acea vreme, unde a început să colecționeze CD-uri și discuri.

Reîntors în Japonia în 1995, colecția sa de albume a devenit baza pentru prima sa companie, care vindea albume și CD-uri importate prin poștă. În 1998, el a pus bazele companiei Start Today, în același an trupa sa semnând un contract cu o companie importantă din Japonia. Au lansat trei albume, după care el a decis să se retragă, pentru a se putea concentra mai bine pe afaceri.

La scurt timp, compania Start Today a început să vândă o gamă mai largă de produse, printre care și articole îmbrăcăminte. Afacerea a cunoscut un succes atât de mare, încât Maezawa a creat magazinul online Zozotown, pe care revista Vogue l-a descris ca fiind un uriaș magazin online, o combinație între Net-a-Porter and Amazon. Miliardarul a vândut afacerea online, Zozo, către SoftBank în anul 2019.

Este cunoscut pentru achizițiile excentrice în artă

Maezawa este fondatorul Fundației de Artă Contemporană din Tokyo, pe care a înființat-o în 2012 cu scopul de a „sprijini tinerii artiști ca pilon al următoarei generații de artă contemporană.” În prezent, Fundația de Artă Contemporană găzduiește expoziții de colecție de două ori pe an.

În mai 2016, Maezawa a atras atenția presei din toată lumea, după ce a cumpărat la o licitație cu un preț record de 57,3 milioane de dolari o lucrare Untitled (1982) a unui diavol de Jean-Michel Basquiat. În acel an a cumpărat în două zile lucrări în valoare totală de 98 de milioane de dolari.

Anul următor a doborât un nou record, cu o licitație de 110,5 milioane de dolari pentru o altă lucrare Untitled (1982) a unui craniu realizat de același artist. Yusaku Maezawa intenționează să deschidă un muzeu de artă contemporană în Chiba, care va găzdui colecția sa.

Yusaku Maezawa
Yusaku Maezawa

Yusaku Maezawa, primul turist spațial care a călătorit la Stația Spațială Internațională în mai bine de un deceniu

Pe 13 mai 2021, Maezawa a anunțat că se va alătura echipei Space Adventures într-o călătorie spre Stația Spațială Internațională în decembrie 2021, prin intermediul navei Soyuz. El și-a propus să petreacă 12 zile pe mașina orbitală pentru a experimenta un zbor spațial de lungă durată împreună cu asistentul său, Yozo Hirano, unde va încerca să facă primele 100 de lucruri cerute de public, precum și să înregistreze cele mai importante momente pentru a se pregăti de zborul lunar SpaceX.

Pe 8 decembrie 2021, Maezawa și asistentul său Hirano, au decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan la bordul navei Soyuz MS-20, operată de ruși, pentru a se alătura Stației Spațiale Internaționale (ISS). A devenit primul turist spațial care a călătorit la Stația Spațială Internațională în mai bine de un deceniu. Acesta s-a întors, așa cum era planificat, pe 20 decembrie 2021.

Niponul deveni și primul pasager privat în călătoria pe Lună a SpaceX

Yusaku Maezawa va fi primul om care va ajunge cu naveta SpaceX pe orbita Lunii în 2023. Are în plan să ia cu el între şase şi opt artişti în misiunea selenară, care să creeze capodopere la întoarcerea pe Pământ. „De când eram copil iubeam Luna. E călătoria la care visez de mult”, a spus miliardarul japonez.

Yusaku Maezawa și Elon Musk
Yusaku Maezawa și Elon Musk

Acesta va deveni primul călător lunar de la ultima misiune Apollo din 1972. Niponul a plătit o importantă sumă de bani pentru a putea zbura șapte zile în jurul Lunii. Miliardarul Elon Musk, proprietarul navetei, l-a denumit pe Maezawa drept „cel mai curajos aventurier”.