Home » Life & Style » Codul bunelor maniere. Ce nu se mănâncă niciodată cu mâna. Reguli de bază despre cum să te comporți în societate

Codul bunelor maniere. Ce nu se mănâncă niciodată cu mâna. Reguli de bază despre cum să te comporți în societate

Voicu Costin / 19.03.2022, 09:30
Codul bunelor maniere. Ce nu se mănâncă niciodată cu mâna. Reguli de bază despre cum să te comporți în societate

Adesea ieșim cu prietenii în oraș într-un restaurant să luăm cina, iar în unele momente poate nu am respectat câteva reguli ce țin de Codul Bunelor Maniere. Un comportament adecvat când mâncăm ne va scuti de priviri ciudate sau chiar discuții pe tema aceasta. Cum trebuie să consumăm alimentele?

Alimente consumate ca la carte

Pâinea şi sandviciurile se mănâncă în mod diferit

Dacă optați să mâncați o supă sau o ciorbă într-un restaurant și cereți pâine, este posibil ca această să vină întreagă sau feliată. Felia de pâine se rupe pe măsură ce mâncăm, în timp ce sandviciurile mari se taie cu cuţitul şi se mănâncă cu furculiţa. Dacă vorbim de sandvichuri mici, acestea se pot mânca cu mâna.

Dulceaţa şi mierea

Cu siguranță știți că deserturile păstrate în borcan nu se mănâncă direct de acolo, cu lingura. Fiecare îşi ia pe farfurie atât cât doreşte, servindu-se de linguriţă. În schimb, fructele sau deserturile tari se mănâncă cu mâna: biscuiţii, fursecurile, strugurii, cireşele, caisele etc.

Ouăle fierte

Cele fierte în coajă se mănâncă dintr-un păhărel suport, așa cum ați mai văzut în filme, și probabil așa cum ați consumat într-un restaurant. Cum se consumă acesta? Se sparge vârful, se îndepărtează partea de sus cu linguriţa, se pun cojile în suport şi apoi, după ce l-am mâncat, spargem şi coajă.

Cartofii

Ei nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie.

Supele nu se sorb

Supele sunt servite în ceaşcă/bol de supă şi se mănâncă cu lingură de supă. Cu toții ne confruntăm cu această problemă. Cum răcim supa, dacă este prea fierbinte pentru a fi consumată? Nu se răceşte o supă suflând în ea. Aşteptăm să se răcească și nici nu aplecăm farfuria pentru a lua ultima picătură. Nu se înmoaie pâinea în supă şi nici în sos. După ce am mâncat, nu ştergem farfuria cu o bucată de pâine.

Salata şi andivele

Aceste preparate se mănâncă gata preparate. Dacă bucăţile sunt mari, ele se vor tăia cu un cuțit. Nu se înghit bucăți mari. Acest lucru este valabil când vine vorba de toate tipurile de mâncăruri.

Chiftelele, sarmalele, ruladele se consumă peste tot

Înnebuniți după preparate tradiționale românești, pe oriunde ajungem, mai ales într-un concediu, dorim să gustăm din mâncărurile locale. Printre acestea, de multe ori se numără și chiftelele, sarmalele și ruladele. Ele se taie cu furculiţa și apoi sunt mâncate.

Peştele nu se mănâncă la fel ca friptura

Nu se taie cu un cuţit normal. Tacâmul de peşte este alcătuit dintr-un cuţit de o formă specială şi o furculiţă mai mică. Cuţitul se foloseşte doar la tranşare, dezosare şi ca ajutor la mâncat. După decorticare, cuțitul nu va mai fi folosit. Fiind carnea moale, furculiţa este de ajuns pentru a consuma acest preparat.

Oasele pe care le avem în gură se pun pe furculiţa apropiată de buze sau le putem scoate cu ajutorul a două degete. Peștele este mai dificil de consumat, de aceea este important să vă documentați înainte să mergeți la restaurant și să nu vă faceți de ras, când îl consumați.

Carnea de pasăre

Acest tip de carne nu se mănâncă cu mâna. Puiul se aduce gata tranşat la masă. În cazul în care consumați aripi de pui sau copane, folosiți un cuțit pentru a îndepărta și secționa partea comestibilă de oasele acestor preparate.

Spaghetele

La fel ca și peștele, pastele se consumă cu atenție. Ele se răsucesc cu furculiţa sau vă ajutaţi de lingură. Lingura se ţine în mâna stângă, iar spaghetele se rulează cu furculiţa. Nu trebuie să alegeţi spaghete prea lungi, pentru a nu vă chinui cu ele.

Orezul

Mulți au obiceiul să consume orezul cu lingura, pentru că este mai dificil de mâncat cu furculița, din cauza formei mici. El se mănâncă cu furculiţa, dar ne putem ajuta și de cuţit.