Home » Life & Style » Culoarea anului 2022. Ce înseamnă și cum arată Very Peri, anunțată de Pantone ca fiind culoarea noului an

Culoarea anului 2022. Ce înseamnă și cum arată Very Peri, anunțată de Pantone ca fiind culoarea noului an

Voicu Costin / 09.12.2021, 18:26
Culoarea anului 2022. Ce înseamnă și cum arată Very Peri, anunțată de Pantone ca fiind culoarea noului an

Ca la fiecare sfârșit de an, specialiștii de la Pantone Color Institute desemnează o culoare reprezentativă pentru următoarele 12 luni. Excepție nu au făcut nici de această dată. Tradiția, care a luat naștere în anul 2000, este dusă mai departe de experții Pantone, aceștia anunțând culoarea pentru anul 2022. Denumirea i-a luat pe mulți prin surprindere. Este vorba despre Very Peri. Vedem în rândurile următoare ce reprezintă și mai ales cum arată această culoare.

Very Peri, culoarea anului 2022

Very Peri este culoarea anului 2022, în opinia specialiștilor de la Pantone. Astfel, o nuanță de albastru va fi culoarea noului an.

Culoarea aleasă pentru anul 2022 este o nuanță dinamică de albastru periwinkle cu un subton de roșu violet. Pantone își afirmă alegerea descriind culoarea astfel:

„Cea mai caldă și veselă dintre toate nuanțele de albastru, introduce un amestec de noutate, încurajează inventivitatea și creativitatea.”

Fie că vorbim de design interior sau de garderoba din șifonier, PANTONE 17-3938 Very Peri încearcă să deschidă noi orizonturi prin noutate și creativitate.

Very Peri, culoarea anului 2022
Very Peri, culoarea anului 2022

Reprezentanții Pantone susțin că trebuie să existe o corelare între lumea fizică modernă transpusă de artiști și mediul online, unde ne petrecem o mare parte din timp.

„Designul digital ne ajută să extindem limitele realității, deschizând ușa către o lume virtuală dinamică în care putem explora și crea noi posibilități de culoare. Cu tendințele din gaming, popularitatea în ascensiune a metaverse-ului și comunitatea artistică în continuă creștere în spațiul digital, Very Peri ilustrează fuziunea vieții moderne  și modul în care tendințele de culoare din lumea digitală se manifestă în lumea fizică și invers.”

Avem nevoie de la an la an de o schimbare în viața noastră, iar vremurile pandemice ne-au făcut să alegem un alt stil de viață. Mediul online a reușit să atragă atenția, multe dintre marile companii ale lumii dar și micii dezvoltatori au încercat să facă o fuziune între mediul fizic și cel digital. Anul viitor, sperăm la vremuri mai bune și mai blânde, culorile ce ne înconjoară încercând să ne ajute în acest sens.

Laurie Pressman, vicepreședintele Institutului de Culoare Pantone a adăugat într-un comunicat de presă:

„Pe măsură ce trecem printr-o lume a schimbărilor fără precedent, selecția lui PANTONE 17-3938 Very Peri aduce o perspectivă și o viziune inedită asupra gamei de culori albastre de încredere și îndrăgite”.

Pantone dă tonul și pentru 2022

Începând cu anul 2000, a luat naștere tradiția Pantone Color Institute de a desemna o anumită culoare pentru o perioadă de 365 de zile. De aici și numele de  „Culoarea anului”.

Anual, compania găzduiește o întâlnire a reprezentanților grupurilor de standarde de culoare ale diferitelor țări. După două zile de discuții și argumentări, aceștia aleg o culoare pentru anul următor.

La sfârșitul dezbaterii, compania publică culoarea aleasă în Pantone View. Designerii de modă, designerii ce se ocupă cu amenajările interioare dar și alte companii orientate către consumatori le achiziționează pentru a încerca să fie în pas cu tendințele viitorului.

Noile tehnologii, materiale, texturi și efectele speciale care au impact asupra culorilor au fost factorii care au stat la baza alegerii culorii anului 2022, Very Peri.

Pentru design-ul interior, a fost aleasă o nuanță ce este compusă dintre un amestec de galben și verde numit „Guacamole”.