Home » Life & Style » Cum a apărut civilizația și care este cea mai veche din lume. Descoperirea uimitoare făcută de cercetători

Cum a apărut civilizația și care este cea mai veche din lume. Descoperirea uimitoare făcută de cercetători

Voicu Costin / 30.04.2022, 16:53
Cum a apărut civilizația și care este cea mai veche din lume. Descoperirea uimitoare făcută de cercetători

Privind prima civilizație care a trăit pe acest Pământ, cercetătorii dezbat încă acest subiect. Dacă privim spre populații de oameni care au avut tot ce trebuia pentru a crea o nouă lume, putem spune că ar fi cei din Mesopotamia. În schimb, dacă privim stilul de viață deja dezvoltat, având și unele invenții la îndemână, dar și tipurile de așezări, am spune că sunt egiptenii. Cum a apărut civilizația și care este cea mai veche din lume?

Primele semne ale civilizației

Conceptul de „leagăn al civilizației” este subiectul multor dezbateri și opinii variate. Folosind sensul figurativ, utilizarea leagănului în sensul de locul sau regiunea în care totul este hrănit, educat, construit în etapa sa primară, este atribuit lui Spencer în Rollin’s Ancient History care descrie astfel Egiptul.

Civilizația este definită ca o societate care are o cultură complexă agricolă și urbană și care se diferențiază de alte culturi, ca urmare a complexității sociale, precum și a activităților variate economice și culturale care sunt o parte integrantă a societății. Acesta este motivul pentru care, atunci când vorbim despre cea mai veche civilizație din lume, ne referim la acele societăți care s-au dezvoltat social, economic și cultural, și nu la acele așezări de ființe umane care au trăit o existența nomadă.

Au existat mai multe civilizații în același timp?

Acestea atestă faptul că nu a existat un singur leagăn, ci câteva dezvoltări independente ale civilizațiilor, dintre care, cea apropiată Neoliticului Estic ar fi prima. Importanţa conform căreia a existat o puternică influență reciprocă între civilizațiile timpurii în Cornul abundenței (care include Mesopotamia) și Asia de Est, este controversată, în timp ce civilizațiile din Anzi și Mesoamerica sunt acceptate ca fiind independent apărute de cele din Eurasia. Dacă scrisul este luat că premisă a civilizației, atunci, cel mai tânăr leagăn este în Dinastia Timpurie din Egipt și Sumer.

Mesopotamia

Mulți experți, după cum s-a menționat mai sus, cred că Mesopotamia fiind situată în Semiluna Fertilă, este cea mai veche civilizație din lume. Motivul pentru aceasta, este faptul că Mesopotamia se află în locul în care râurile Tigru şi Eufrat converg, făcând zona extrem de potrivită pentru agricultură. Multe societăți agrare, prin urmare, s-au stabilit aici.

De asemenea, de la Ubaid, civilizația sumeriană, Akkad, Babilon, și civilizațiile asiriene sunt toate situate în această zonă, Mesopotamia este astfel considerată a fi cea mai veche civilizație din lume. Așezările pot fi urmărite în Mesopotamia, de la începutul epocii bronzului care datează cu mult înainte de 7000 î.Hr. Cele mai vechi orașe au fost stabilite în Sumer. Mesopotamia, peste ani, a fost condusă de către greci, perși, mongoli și turci, fiind zona pe care o identificăm în prezent cu Irakul.

Egipt

Una din cele mai vechi civilizații din lume, existând dovezi arheologice și antropologice care arată spre existența unor așezări în zonă, încă din 10000 î.Hr., dar nu există nici o dovadă certă de continuitate. Luând în calcul agricultura ca principală sursă de hrană, rămâne de soluționat o problemă.

În altă zonă, pot fi datate în aceeași perioadă anumite locuri care arată practică de vânătoare și de pescuit. Acest fapt este indicat de studii care arată că terenul din jurul Saharei nu a fost așa arid cum este astăzi, ci a fost perfect pentru agricultură și pășunat.

Asta s-a întâmplă în jurul perioadei 2500 î.Hr. când așezările s-au mutat spre Nil din cauza schimbărilor condițiilor climaterice și neprimitoare, în cazul în care civilizația s-a stabilit ca o societate mult mai complexă. Civilizația Egiptului Antic a fost responsabilă pentru mai multe moșteniri de durată pentru întreaga umanitate, inclusiv piramide, sistemele matematice, practica medicinei, tehnicilor de prelucrare a sticlei, și a hârtiei, în forma ei primară.