Home » Life & Style » Cum arată planta adorată de pisici. Acestea se îndrăgostesc instant de ea

Cum arată planta adorată de pisici. Acestea se îndrăgostesc instant de ea

Ileana Mladinoiu / 15.07.2021, 17:10
Cum arată planta adorată de pisici. Acestea se îndrăgostesc instant de ea

Urmărind o pisică reacționând la catnip înseamnă a privi aparent o pisică reacționând la un drog recreativ. Catnip, Nepeta cataria sau mentă de pisică, crește din regiunea estică a Mediteranei până în Himalaya, dar este naturalizată în mare parte din America de Nord și este ușor cultivată în majoritatea grădinilor.

Planta adorată de pisici

Se spune că numele generic Nepeta, conform naturplante.ro, provine de la orașul antic Nepete, azi Nepi din Lazio (Italia), în vreme ce cataria semnifică ”aparține pisicilor”.

Oamenii au crescut de secole catnip pentru oameni, însă planta a devenit  cunoscută mai ales pentru acțiunea sa asupra pisicilor. Pe unele dintre ele le stimulează, altora le aduce calmul, acționând ca un sedativ.

Poate vă întrebați de ce această plantă este adorată de pisici, felinele îndrăgostindu-se instant de ea. Un studiu recent publicat în “Science Advances” ne aduce explicațiile necesare.

Catnip se numește tehnic mentă de pisică. Este o plantă din familia mentelor. Anterior, oamenii de știință au stabilit că a evoluat atât de mult pentru a avea un miros înțepător, respingând toate insectele care ar dori să mănânce din ea.

Mirosul provine dintr-o substanță chimică numită nepetalactonă. În acest nou studiu, cercetătorii au examinat istoria evoluției nepetalactonei. După efectuarea analizei genetice asupra mentei, echipa a descoperit că, pe parcursul istoriei sale, menta a produs nepetalactonă nu o dată, ci de două ori.

Planta adorată de pisici
Planta adorată de pisici

Ce arată studiul cercetătorilor

Ceea ce înseamnă că strămoșii mentei de pisică au încetat să producă nepetalactonă la un moment dat, apoi au creat-o din nou. Este un exemplu de „evoluție repetată cu o anumită întorsătură”, scriu cercetătorii.

În timp ce substanțele chimice ale nepetalactonei au aceeași structură ca și alte molecule producătoare de miros din familia mentelor, există diferențe cheie.

Coautorul studiului, Benjamin Lichman, biolog în cadrul Universității din York, spune că echipa sa „a descoperit o suită de enzime neobișnuite” responsabile de crearea nepetalactonei și că “aceste enzime nu se găsesc în nicio specie de plantă înrudită și au evoluat în mod unic în mentă”.

Menta produce substanțe chimice ce sunt formate dintr-o singură enzimă. În schimb, catnip folosește o enzimă pe care o a doua enzimă o  preia apoi în acest proces dublu.

Interesant este faptul că în cadrul genomului de pisică, genele responsabile de crearea nepetalactonei sunt situate una lângă alta. Ele formează un grup genetic ce le-a oferit cercetătorilor indicii cu privire la motivul pentru care menta de pisică este diferită de rudele sale.

„Acest lucru ne-a permis să rezolvăm problema mai ușor”, spune Lichman. Deci, de ce pisicile au o reacție atât de vizibilă la plantă?

Catnip, Nepeta cataria sau mentă de pisică
Catnip, Nepeta cataria sau mentă de pisică

Efectul uluitor asupra pisicilor

Știința din spatele atracției are de-a face cu același parfum puternic pe care catnip/cătușinica a evoluat în mod repetat, ca să producă menta de pisică. Substanțele chimice cu miros puternic vizează receptorii din țesutul pisicilor, lângă nasul lor, și activează aceleași căi neuronale ca feromonii sexuali.

Evolutiv, motivul pentru care mirosul puternic este important este acela că poate avea un efect similar asupra insectelor, cum ar fi afidele. „Credem că, producând acești compuși volatili, planta confundă ”insectele”, a adăugat Lichman, „ceea ce îi împiedică să aterizeze pe plantă și să o mănânce”.

În ceea ce privește efectul captivant al pisicii, există alte plante care provoacă o reacție similară. Valeriana și vița de argint pot avea un rezultat similar. Dacă ați observat că pisicii dvs. îi face plăcere planta păianjenului, ar putea fi din cauză că are un efect halucinogen ușor asupra ei.

Pe scurt, catnip este o plantă cu flori din familia mentelor (Lamiaceae) renumită pentru capacitatea sa de a atrage pisici. Acest fenomen este cauzat de compusul nepetalactonă, un iridoid volatil care respinge și insectele.

Iridoidele sunt prezente în multe specii de Lamiaceae, dar s-au pierdut în strămoșul Nepetoideae, subfamilia care conține Nepeta.