Home » Life & Style » Cum este sărbătorit Anul Nou pe mapamond. Locul unde se aruncă obiecte vechi pe geam în noaptea dintre ani

Cum este sărbătorit Anul Nou pe mapamond. Locul unde se aruncă obiecte vechi pe geam în noaptea dintre ani

Ileana Mladinoiu / 29.12.2022, 15:22
Cum este sărbătorit Anul Nou pe mapamond. Locul unde se aruncă obiecte vechi pe geam în noaptea dintre ani

Sosirea Anului Nou este un eveniment universal sărbătorit în aproape toate țările globului. Cu toate acestea, fiecare destinație își are propriile tradiții adânc înrădăcinate și propriul mod de a sărbători acest moment special. Obiceiurile de Revelion se suprapun cu ritualuri neobișnuite care pot transforma noaptea dintre ani în momente memorabile pentru toată viața. Până să aflăm cum este sărbătorit Anul Nou pe mapamond, scurtă întoarcere la origine și istorie.

Originea și istoria Anului Nou

Conform calendarului gregorian, 1 ianuarie este data oficială de sărbătorire a Anului Nou. Această dată marchează începutul anului nou pentru multe culturi, fiind stabilită de împăratul roman Iulius Cezar în anul 46 î.Hr. și dedicată lui Ianus, zeul care avea două fețe, una îndreptată înainte (viitorul) și cealaltă înapoi (trecutul). În timp, data începutului de an s-a schimbat. Pe vremea regilor capeți, noul an începea în ziua de Paști, iar sub Carol cel Mare în ziua de Crăciun. În 1622 a fost din nou fixat, de data asta definitiv, la 1 ianuarie de către Papa Grigore al XV-lea care a dorit să simplifice calendarul sărbătorilor religioase.

Nu toate țările intră în noul an în același timp. Când este ora 12:00 la noi, este 19:00 în Hong Kong și 22:00 în Sydney. Dacă luăm Ora Universală Coordonată (UTC) ca linie de referință, neozeelandezii sunt cei care sărbătoresc primii Anul Nou, iar ultimii sunt cei din Hawaii și Polinezia Franceză.

Cum este sărbătorit Anul Nou în lume

Noua Zeelandă

În afară de micile insule din Pacificul de Sud, Noua Zeelandă este cea care sărbătorește prima anul nou. În Wellington și în alte orașe din țară, este o tradiție să scoți cele mai bune tigăi la miezul nopții și să le lovești pentru a crea o gălăgie asurzitoare pe străzi. În Auckland, frumoasa plajă din Makatana devine sursa unei mari varietăți de ritmuri, de la hip-hop la jazz, trecând prin funk, house, electro etc. Pe coasta de est a Noii Zeelande, orașul Gisborne combină vinul și muzica pentru a inaugura noul an prin festivalul Rhythm & Vines. Timp de 3 zile, cântăreți, compozitori și DJ încălzesc publicul și creează o atmosferă grozavă. În toate festivitățile, artificiile accentuează atmosfera veselă într-o explozie frumoasă de culori.

Sydney

Anul Nou atrage peste 1,2 milioane de oameni la Sydney, inclusiv aproximativ 300.000 de turiști. Bărcile fac cercuri în golf și mii de luminițe colorate se aprind la miezul nopții. În Melbourne, se poate participa la un concert sau la un spectacol înainte de a admira artificiile care sunt vizibile în tot orașul. Pentru a ieși în evidență, Brisbane oferă diverse festivități la South Bank Parklands, precum și două focuri de artificii, dintre care unul este lansat la 20:30, iar al doilea la miezul nopții.

Japonia

În Țara Soarelui Răsăre, Anul Nou (Oshōgatsu) este o sărbătoare importantă în familie. Obiceiurile de Revelion încep la sfârșitul lunii decembrie cu o curățenie de primăvară sau „Nenmatsu no ōsōji” pentru a purifica locuința. Aceasta este împodobită pentru ocazie cu decorațiuni simbolice precum „kadomatsu”, care este un farmec norocos, și „kagami mochi”, o ofrandă formată din prăjituri de orez și o portocală amară mică. De asemenea, japonezii profită de ocazie pentru a-și achita datoriile și pentru a-și lichida afacerile curente. În seara zilei de 31 decembrie, familia se bucură în mod tradițional de o supă fierbinte delicioasă cu tăiței lungi și subțiri, simbolizând longevitatea. Înainte de miezul nopții, ea este martoră la cele 108 gong-uri care anunță sosirea noului an într-un templu budist. Tradiția este să te culci după aceea pentru a contempla împreună primul răsărit al noului an, numit „hatsuhinode”.

Turcia

Pentru a-și ura un an bogat în dragoste, bani și muncă, turcii aruncă rodii  de la balcoane. Potrivit unei credințe ancestrale, unii poartă și lenjerie roșie, presupunându-se că aduce noroc.

Danemarca

La miezul nopții, danezii intră în noul an sărind de pe vârful unui scaun. Când gongul de la miezul nopții se aude în Piața Primăriei din Copenhaga, danezii sar de pe scaune zicând o urare.

Cum este sărbătorit Anul Nou. Ce se mănâncă în Belgia la miezul nopții

Un obicei culinar cu totul special pentru a marca trecerea la noul an este de a mânca varză acră murată, bând bere, în timp ce se ține o monedă în mână, sau punând o monedă sub farfurie, cu scopul de a-ți asigura  securitatea financiară pentru următoarele 365 de zile.

Brazilia

Pentru a se asigura că dorințele brazilienilor sunt îndeplinite pe tot parcursul Anului Nou, se obișnuiește ca aceștia să meargă la plajă și să sară peste un val de șapte ori, în timp ce se gândesc la dorințele lor.

Africa de Sud

Dacă sărbătorești Revelionul în Africa de Sud, nu te plimba prin cartierul Hillbrow din Johannesburg. Într-adevăr, de 1 ianuarie, locuitorii acestui cartier scapă de mobila uzată, aruncând-o pe fereastră.

Franța

În Franța, de Revelion, foie gras și somonul afumat se numără în general printre mâncărurile esențiale. Cu toate acestea, fiecare regiune are obiceiurile ei și oferă alte preparate locale. Pe masă se vor găsi stridii Marennes d’Oléron, melci din Burgundia, caviar din Aquitania etc. Se practică sărutul sub vâsc și se desface șampania.

Cum este sărbătorit Anul Nou. Obiceiul prin care se atrage norocul

Polonia

De Anul Nou, polonezii vor să scape cu orice preț de eventualele probleme financiare ale anului plătindu-și datoriile înainte de 31 decembrie. Pentru a atrage norocul pentru anul următor, ei țin în poșetă doi-trei solzi din crapul pe care l-au gustat la cina de Revelion.

Italia

La miezul nopții, italienii au obiceiul să guste „cotechino e lenticchie”. Se crede că acest fel de mâncare tradițional cu cârnați și linte aduce noroc. Consumul de alimente de formă rotundă, în special de linte, este un semn de prosperitate și aduce noroc. Pe lângă calitățile lor nutriționale, italienii aseamănă forma cu monedele, simbol al abundenței și al prosperității. Ai grijă dacă plănuiești să te plimbi pe străzi în seara zilei de 31 decembrie. Există un obicei destul de particular care constă în a scăpa de vesela veche sau de mobilierul uzat, aruncat direct de pe fereastră.

Cum este sărbătorit Anul Nou. Ce fac britanicii la miezul nopții

Anglia

La Londra, britanicii se adună de-a lungul Tamisei pentru a urmări focurile de artificii de Anul Nou de sub Big Ben. De obicei, ei cântă melodia „Auld Lang Sine” pentru a încheia anul cu stil și a-și lua rămas bun.

Canada

Seara festivă de 31 decembrie este un adevărat eveniment pentru toată țara. Cu toate acestea, unii canadieni preferă să plece și să aibă obiceiul de a transmite urări dintr-o țară în care este mai cald (Mexic, Republica Dominicană etc.). În Quebec, masa tradițională de Anul Nou este în general alcătuită din plăcinte cu carne, tocană din picioare de porc, curcan umplut, prăjituri cu fructe sau chiar o plăcintă cu zahăr.

Peru

În Peru, pentru a soluționa disputele cu vecinii înainte de venirea Anului Nou, tradiția permite tuturor să-și pună mănuși de box și să lupte cu ei. Într-un registru mai puțin răzbunător, toată lumea poartă de Revelion o haină a cărei culoare corespunde cu ceea ce speră pentru anul care vine. Se crede că roșul aduce dragoste, în timp ce galbenul atrage banii în centrul atenției. Cei care doresc să facă excursii poartă o valiză la distanță de braț și aleargă în jurul blocului lor la miezul nopții.

În plus, în noaptea de Revelion fiecare gospodărie face o sperietoare îmbrăcată în hainele vechi ale membrilor familiei. Reprezintă anul care se încheie și este plasat în fața fiecărei reședințe. La miezul nopții, fiecare familie dă foc manechinului înainte de a privi artificiile și de a arunca petarde în stradă.

Germania

Berlinul găzduiește, probabil, cele mai rafinate și mai strălucitoare petreceri de Revelion din țară. Când vine vorba de întâlniri regulate în piețele principale, vizitați Alexanderplatz sau zona din fața Reichstag-ului. Dacă sunteți în căutarea unui punct focal pentru sărbătorile de Revelion din Berlin, mergeți la Poarta Brandenburg.

Fiecare țară are propriul mod de a sărbători Anul Nou în funcție de mediul și cultura sa. Indiferent dacă este în familie sau pe stradă, principalul lucru este să vă lăsați în urmă temerile sau eșecurile, să sperați într-un mâine mai bun și să vă puneți noi dorințe.

La mulți Ani!