Home » Life & Style » Cum prepari corect găluștele ca să nu se desfacă. Trucuri și sfaturi esențiale ca să iasă perfect

Cum prepari corect găluștele ca să nu se desfacă. Trucuri și sfaturi esențiale ca să iasă perfect

Ileana Mladinoiu / 19.05.2022, 13:27
Cum prepari corect găluștele ca să nu se desfacă. Trucuri și sfaturi esențiale ca să iasă perfect

Nu există nicio îndoială, găluștele dacă sunt preparate corect, aparțin alimentelor de care nu te vei sătura niciodată. Asociate cu supe de legume, de pui ori tocănițe, rețetele de găluște demonstrează atractivitatea globală a acestor mese mici de „aluat” căruia îți este imposibil să-i reziști.

Trucuri și sfaturi pentru a face cele mai bune găluște

Există o mulțime de soiuri de găluște, de la găluște chinezești umplute cu carne de porc și varză până la găluște poloneze cu brânză.

Gospodinele noastre se tem uneori să le prepare, fiindcă nu le-au reușit de prima dată, în sensul că s-au trezit cu ele desfăcute în oală. Lor ne adresăm, cât începătoarelor în ale artei culinare, cu rețeta de mai jos. Ingredientul principal îl constituie grișul.

Cum să prepari găluștele ca să nu se desfacă

Ingrediente:

  • 1 ou;
  • 50 de g de griș;
  • 2 l de supă;
  • sare

Mod de preparare găluște de griș

Se separă albușul de gălbenuș, după care se bate spumă cu sare. Adăugați gălbenușul, bătând în continuare. Apoi se toarnă grișul în ploaie, până când compoziția capătă consistența unei creme groase. Când s-a încorporat, se lasă 5 minute, apoi se ia cu lingurița din compoziție, care trebuie să se desprindă singură, eventual se scutură lingurița, și se toarnă în supa clocotită.

Se poate întâmpla ca găluștele să se împrăștie prin oală, lucru de care spuneam la început. Aceasta înseamnă că mai trebuie adăugat griș în compoziție. De aceea, o veți lua de la capăt sau veți urmări sfaturile de la sfârșit.

Când găluștele rămân întregi, se pune o ceașcă de apă rece în supă, se acoperă vasul cu un capac și se fierbe la foc domol până cresc frumos și cad la fund. Din când în când se adaugă în supă o ceșcuță cu apă rece. Găluștele vor crește astfel frumos și vor fi pufoase.

Trucuri/sfaturi de care să țineți cont ca găluștele să iasă perfect

Ar fi bine să nu puneți întreaga compoziție la fiert. Pentru început, doar o singură linguriță, adică faceți un mic test, pentru a vedea dacă mai este nevoie de griș sau, dimpotrivă, e prea mult. În cea din urmă situație, mai bateți un albuș și încorporați-l în compoziție.

Lingurița pe care o veți folosi se va înfierbânta înainte în supă. În felul acesta amestecul nu se va prinde de ea.

Unele rețete de pe internet recomandă adăugarea unei mici cantități de mălai în griș, pentru ca găluștele să devină mai galbene (o linguriță la un ou). Deoarece găluștele se pot face și din două ouă.

Nu uitați de ceașca cu apă rece turnată peste găluște.

Am întâlnit pe internet la diverse site-ri specializate și ideea de a pune în compoziția pentru găluște, încă de la început, jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu. Găluștele vor deveni foarte pufoase.

Ca să puneți găluștele în supă, puteți să vă ajutați și cu o altă linguriță, mutând compoziția de pe una pe cealaltă.

În timpul fierberii, găluștele se vor întoarce singure, iar dacă nu se întâmplă așa, le puteți întoarce voi și pe partea cealaltă.

Un ultim sfat: se pot fierbe găluștile în apă, apoi se scot și se pun în supă.

Spor la gătit!