Home » Life & Style » Cum se gătește corect dorada și cum îți dai seama că e proaspătă

Cum se gătește corect dorada și cum îți dai seama că e proaspătă

Ileana Mladinoiu / 15.09.2021, 16:25
Cum se gătește corect dorada și cum îți dai seama că e proaspătă

Dorada este un pește de mare care trăiește și se reproduce lângă coastă la adâncimi de la cinci până la 150 de metri. Chiar dacă habitatul preferat  îl reprezintă fundul nisipos, poate fi întâlnită și lângă recife ori stânci.

Tot ce trebuie să știi despre dorada

Este un pește de mărime medie, exemplarele cele mai mari măsurând cel mult 50 de centimetri. Culoarea doradei este albăstrui-argintie pe spate, cu o linie aurie tipică între ochi. Peștele acesta este slab, cu o carne albă ce poate fi preparată într-o varietate de moduri.

Marea cerere pentru doradă a dus la crearea fermelor. Peștele de crescătorie, puțin mai gustos, este foarte popular și adesea mai ieftin. Dorada sălbatică se găsește din februarie până la sfârșitul lunii septembrie pe tarabele piscicultorilor.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Trebuie consumată imediat după cumpărare, fie în aceeași zi, fie cel târziu în ziua următoare. Pe de altă parte, este un pește care tolerează înghețul foarte bine. Este nevoie să-l curățați și să-l așezați într-o pungă adecvată. În acest fel, dorada poate fi păstrată timp de 3 până la 6 luni fără a-și pierde gustul.

Dorada este delicioasă „à la meunière”, adică făinată și gătită într-o tigaie în care s-a pus unt, apoi servită cu pene de lămâie.

Dorada la cuptor cu legume
Dorada la cuptor cu legume

Cum se gătește corect dorada

Cel mai adesea, se gătește întreaga dorată și, prin urmare, este necesar să o preparați în prealabil. Majoritatea vânzătorilor de pești vor fi capabili să scaleze și să eviscereze peștele la cererea dvs., dacă preferați să nu o faceți singuri.

Carnea sa albă și delicată se potrivește foarte bine cu sosurile lămâioase și picante. Poate fi consumată și într-un sos de roșii.

De asemenea, se folosește la prepararea mai multor feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi zarzuela, paella și alte supe de pește.

Puteți umple cavitatea doradei cu un amestec de ierburi la alegere și lămâi confiate, legume tocate, creveți mici etc. Apoi, legați, astfel încât umplutura să nu scape și gătiți-o după bunul plac.

Rețetă de doradă cu vin alb la cuptor

Pentru aceasta, aveți nevoie de:

  • o doradă frumoasă;
  • o șalotă/ceapă franțuzească;
  • un cățel de usturoi;
  • un pahar de vin alb;
  • ulei de măsline;
  • sucul unei jumătăți de lămâie;
  • cimbru, frunze de dafin, sare și piper

Mod de preparare

După ce ați curățat dorada, clătiți-o pentru a îndepărta ultimii solzi. Așezați-o apoi într-un vas de copt, picurați pe fiecare parte câte un strop de ulei de măsline, presărați sare și piper. Adăugați usturoiul tocat, șalota, cimbrul și frunza de dafin. Dați la cuptor, la 200 de grade, timp de aproximativ 20 de minute, având grijă să împrăștiați sosul în mod regulat peste doradă.

Când alegeți doradă proaspătă, trebuie luate în considerare câteva lucruri:

Începeți prin a vă asigura de prospețimea doradei, verificând dacă pielea este umedă, cu un luciu ușor metalic. Dacă corpul peștelui este ferm, cu solzi aderenți, dacă ochii sunt bombați. Ochii peștilor bătrâni sunt tulburi și scufundați în cap.

Aruncați o privire și asupra semnelor de sânge de pe produsul dumneavoastră. El trebuie să fie roșu aprins – nu maro – atunci când este un produs proaspăt. Pe un pește întreg, ochii trebuie să fie limpezi și nu sticloși.

Mirosul de pește proaspăt trădează originea sa (mare, lac, râu, iaz de pește), este plăcut și neutru. Dimpotrivă, peștele putrezit are un miros neplăcut de trimetilamină și putregai.