Home » Life & Style » Cum se taie ceapa, ușor și rapid, fără să plângi. 9 metode simple și eficiente

Cum se taie ceapa, ușor și rapid, fără să plângi. 9 metode simple și eficiente

Manolică Anca / 03.05.2022, 09:03
Cum se taie ceapa, ușor și rapid, fără să plângi. 9 metode simple și eficiente

Ceapa este un ingredient esențial în atât de multe rețete și, deși ne place foarte mult gustul ei, este mereu o corvoadă să o tocăm, pentru că ne dau lacrimile. Pe internet există o mulțime de sugestii despre cum să tai cheapa și să scapi de acest disconfort. Am făcut o selecție, iar în articolul de mai jos îți vom prezenta câteva care sigur te vor salva de la plâns.

Cum se taie ceapa, fără să plângi

Ceapa este un ingredient care dă o aromă aparte, pentru a ne bucura de el trebuie să plătim un „preț”. Atunci când o tăiem sau o feliem, sunt eliberate substanțe chimice volatile care ne irită ochii și nasul. Specialiștii spun că este o reacție naturală și că nu afectează în niciun fel sănătatea ochilor, ci doar declanșează glanda lacrimală. Iată câteva trucuri salvatoare.

1. Folosește un cuțit foarte ascuțit

Enzimele sunt eliberate atunci când celulele sunt rupte sau zdrobite. Folosind un cuțit ascuțit vei tăia ceapa în loc să o zdrobești și, astfel, se eliberează mai puține enzime. Va merge mult mai repede și nu vei mai vărsa lacrimi!

2. Cum se taie ceapa fără să plângi. Răcește-o în congelator timp de 10-15 minute înainte

Acest lucru reduce cantitatea de enzimă acidă eliberată în aer și nu are niciun efect asupra gustului. Se poate pune și la frigider, dar trebuie să te asiguri că nu o ții lângă mere sau cartofi, sau că nu o lași acolo prea mult timp (20 de minute ar trebui să fie suficient).

3. Taie ceapa sub apă rece

Acest lucru funcționează la fel ca și răcirea cepei. Apa rece curgătoare scade temperatura și reduce cantitatea de LF care ajunge la ochii tăi. Este o metodă eficientă, dar poate fi puțin cam greu de manevrat.

Cum se taie ceapa fără să plângi
Cum se taie ceapa fără să plângi

4. Înmoaie ceapa în apă

Enzima este denaturată de granița apă-aer. Totuși, să știi că astfel se elimină o parte din aromă și că ceapa este un pic mai alunecoasă decât în mod normal (ceea ce o face mai greu de manevrat).

5. Cum se taie ceapa fără să plângi. Lasă-i rădăcină intactă

În acest fei, vei observa că nu vei mai vărsa lacrimi atunci când o tai. Atenție, însă, dacă alegi această metodă, ai grijă să nu te rănești, pentru că este destul de greu să tai mărunt ceapa în forma ei rotundă.

6: Taie în apropierea unei flăcări deschise

Se presupune că focul ar trebui să atragă și să ardă o parte din LF înainte ca aceasta să ajungă la ochii tăi.

7. Pornește hota de la aragaz sau un ventilator

Aerul care circulă va sufla LF departe de ochi și te va ajuta să nu lăcrimezi

8. Cum se taie ceapa fără să plângi. Stoarce lămâie pe tocător

Acidul citric are rolul de neutraliza substanțele care provoacă iritații. Această soluție este simplă și funcționează sută la sută.

9.  Ține un băț de chibrit în gură

Trucul poate părea ciudat, dar chiar funcționează. Ține un băț de chibrit în gură cu capătul roșu în exterior. Acesta atrage substanța iritantă și nu o mai lasă să ajungă la ochii tăi.