Home » Life & Style » Cum și de ce a devenit engleza o limbă globală. Scurt istoric

Cum și de ce a devenit engleza o limbă globală. Scurt istoric

Manolică Anca / 11.05.2022, 10:00
Cum și de ce a devenit engleza o limbă globală. Scurt istoric

În zilele noastre se pare că toată lumea învață engleza, aceasta fiind cea mai vorbită limbă din lume. Este folosită în afaceri, comerț, știință, medicină în întreaga lume, iar în locuri precum Europa, este vorbită pe scară largă și în afara mediului de afaceri. Dar de ce? Ce face ca engleza să fie limba atotcuprinzătoare pe care toată lumea vrea să o vorbească fluent? Cum a devenit atât de importantă și de răspândită?

De ce este engleza astăzi o limbă globală

Potrivit datelor, în lume există ai multe persoane care vorbesc spaniola decât engleza ca primă limbă și aproape de trei ori mai mulți vorbesc chineza mandarină în familiile lor. Cu toate acestea, puțini sunt cei care ar contesta faptul că engleza este principala limbă de circulație mondială. Acest lucru se datorează faptului că engleza este lingua franca sau a doua limbă comună a lumii.

Iată 5 motive pentru care engleza a devenit limba globală a zilelor noastre:

1. Imperiul Britanic

Primul și cel mai evident motiv pentru care limba engleză s-a răspândit în primul rând este Imperiul Britanic. Înainte de a coloniza aproximativ un sfert din planetă, britanicii erau singurii care vorbeau engleza, iar aceasta era limitată la insulele britanice. Însă odată ce au început să facă comerț cu locuri precum Asia și Africa, colonizând și stabilindu-se pe tot globul, limba s-a răspândit în mod natural.

Cu toate acestea, a fost folosită în principal în administrație și în afacerile comerciale, localnicii continuând să vorbească în mare parte în limbile lor native. Dar când venea vorba de educație, aceasta se făcea în limba engleză. Astfel, engleza a devenit un fel de limbă elitistă, vorbită de cei care aveau studii de literatură, filozofie și poezie, la fel cum era franceza pe vremea când era cea mai răspândită limbă vorbită.

2. Statele Unite ale Americii postbelice

Lumea de după primele două Războaie Mondiale a fost una vulnerabilă și în schimbare. Afacerile americane erau în plină expansiune și a început să se facă comerț în toată lumea, la fel cum făcuse Marea Britanie în secolul precedent. Acest lucru a consolidat utilizarea limbii engleze ca limbă a comerțului global.

Dar, în același timp, cultura americană era puternic exportată prin muzică și film. Apariția jazz-ului, a rock n’roll-ului și a altor tipuri de muzică populară atât din SUA, cât și din Marea Britanie, s-a infiltrat în cultura oamenilor de pretutindeni, făcând din limba engleză nu doar o limbă de afaceri, ci și o limbă de divertisment pentru mase.

Hollywood-ul era, de asemenea, în plină expansiune, cu filme celebre exportate în întreaga lume, iar apoi, în anii 1960, a apărut mișcarea de contra-cultură, cu schimbări sociale și mișcarea hippie care a cuprins SUA și Europa.

Engleza este astăzi o limbă globală
Engleza este astăzi o limbă globală

3. Factorul „coolness”

Engleza este folosită în întreaga lume pentru a desemna un anumit stil de viață sau o anumită cultură legată de succesul sau divertismentul de tip american sau, uneori, pentru a desemna o anumită calitate britanică. Agenții de publicitate o folosesc în toată lumea pe piețele multinaționale pentru a-și vinde produsele în acest fel.

Dar, este, de asemenea, cea mai frecventă limbă folosită în industria cinematografică și muzicală. Filmele cu buget mare și filmele clasice preferate de toată lumea sunt produse în cea mai mare parte în limba engleză. În muzică, dacă o trupă vrea să devină populară sau celebră, va alege să facă melodii tot în limba engleză.

De asemenea, mai sunt și sporturile inventate astăzi de americani, cum ar fi BMX și skateboarding, și chiar baschetul, care au un întreg vocabular în limba engleză, iar mulți dintre cei mai buni sportivi din aceste domenii sunt vorbitori de limba engleză.

4. Tehnologia

În același timp în care SUA devenea superputerea mondială în domeniul afacerilor, tot aici era inventat și internetul. Acest lucru a creat un întreg lexicon pentru computere și tehnologie care a fost inventat în limba engleză.

Tastatura calculatoarelor este potrivită pentru scrierea limbilor care folosesc alfabetul latin, iar hardware-ul pentru toată tehnologia noastră inteligentă folosește cuvinte în limba engleză care au devenit de uz comun în întreaga lume, deoarece nu exista o altă alternativă atunci când tehnologia s-a răspândit rapid în toate colțurile Pământului.

Lumea științei este, de asemenea, dominată de limba engleză, cam din același motiv: din punct de vedere istoric, universitățile care publicau cercetări importante o făceau în limba engleză, iar astăzi, ca om de știință, orice publicație serioasă trebuie să fie făcută în limba engleză. Având în vedere că știința și tehnologia joacă un rol atât de important în viețile noastre de astăzi, engleza nu va dispărea prea curând.

5. Efectul bulgăre de zăpadă

Acum, când engleza este atât de răspândită pe internet, la radio, în școli și în lumea afacerilor, este greu de scăpat. Este bine cunoscut faptul că, pentru a obține un loc de muncă bun pe piața globală de astăzi, vorbirea limbii engleze devine o cerință obligatorie de cele mai multe ori.

Totodată, unii oameni invocă și alte motive pentru popularitatea limbii engleze, cum ar fi faptul că este „ușor de învățat” sau că evoluează odată cu vremurile noastre în schimbare. Iar un lucru este destul de sigur: Engleza va continua să fie o limbă dominantă în lume.